Știri din capitalele Europei, 18 octombrie

BERLIN | PARIS

Germania a aprobat planul Franței de a utiliza subvențiile de stat pentru a-și finanța centralele nucleare, deblocând o reformă a pieței UE a energiei electrice. Aceasta se afla în impas de mult timp, în contextul unor scheme de ajutoare de stat in China și SUA.

Acordul la care au ajuns marți miniștrii Energiei la Luxemburg presupune că Franța va putea utiliza fondurile guvernamentale pentru a-și finanța centralele nucleare deținute în mare parte de stat, care generează aproximativ 70% din energia electrică. O astfel de măsură a fost puternic contestată de Germania, Austria și Luxemburg, care s-au opus constant energiei nucleare. Acestea se temeau, de asemenea, că dacă Parisul ar permite subvenționarea centralelor sale nucleare ar oferi industriei franceze prețuri mai mici la energie, oferindu-i un avantaj competitiv, scrie Financial Times.

 

VIENA

Austria a anunțat că va introduce controale la frontiera cu Republica Cehă, în încercarea de a reduce migrația ilegală și de a-i împiedica pe traficanți să-și schimbe rutele.

La începutul acestei luni, Austria, Republica Cehă și Polonia au declarat că prelungesc până la 2 noiembrie controalele la frontieră instituite pentru a reduce migrația prin țara vecină, Slovacia. În țările din Europa Centrală s-a înregistrat recent un număr tot mai mare de migranți și de solicitanți de azil care vin în mare parte din Serbia prin Ungaria și se îndreaptă spre țările mai bogate din Europa de Vest, conform The Local Austria.

 

ROMA

Italia nu va construi o nouă pârtie de bob, skeleton și sanie de care are nevoie pentru a găzdui Jocurile Olimpice de iarnă din 2026. Euronews a relatat anterior că toate costurile pentru această pistă au scăpat de sub control, nicio companie neprezentând în vară vreo ofertă pentru noua construcție costisitoare. Potrivit estimărilor, aceasta ar fi costat între 93 și 120 de milioane de euro. Acum, oficialii italieni au declarat că noua pistă – care trebuia construită de la zero, deoarece era prea costisitoare refacerea uneia deja existente, care fusese închisă în urmă cu 15 ani – nu va fi construită niciodată.

Orașul austriac Innsbruck a oferit deja utilizarea pistei de sanie, bob și skelton pentru Jocurile Olimpice din 2026. St. Moritz din Elveția este, în prezent, de asemenea, un posibil candidat pentru găzduirea acestor competiții. Este pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice de iarnă când un eveniment va fi organizat în afara țării gazdă.

 

LONDRA

Cea mai mare rețea de centre sociale din Marea Britanie a avertizat miercuri că se așteaptă la cea mai grea iarnă de până acum, peste 600.000 de persoane riscând să aibă nevoie de sprijin, în condițiile în care criza costului vieții reduce puterea de cumpărare pentru al doilea an consecutiv. Trussell Trust, care susține o rețea de 1.300 de centre sociale din Marea Britanie, a declarat că se așteaptă să furnizeze peste un milion de pachete cu alimente de urgență între decembrie anul acesta și februarie 2024, relatează Reuters.

 

STOCKHOLM

Un cablu submarin de telecomunicații care leagă Estonia și Suedia a fost avariat, a anunțat guvernul suedez.

Se crede că acest cablu a fost afectat în același timp cu o conductă de gaz care leagă Finlanda și Estonia, avariată la începutul acestei luni.

Mai multe surse au declarat pentru BBC că Finlanda suspectează un sabotaj rusesc ca „răzbunare” după ce țara a aderat la NATO.

Președintele rus Vladimir Putin a negat acuzația, catalogând-o drept o „prostie”.

 

VARȘOVIA

Compania aeriană Ryanair își propune dublarea activității pe piața poloneză, aflată in creștere rapidă, și extinderea în toată Europa de Est în următorul deceniu, au declarat directorii companiei.

Aceasta concurează cu  Wizz Air, în cursa companiilor aeriene low-cost.

Ca parte a strategiei sale, Ryanair, ale cărei tarife scăzute au ajutat-o să domine piețele din Irlanda, Italia și o mare parte din Europa de Vest, își propune să își consolideze prezența pe aeroporturile din Europa de Est, scrie Reuters.

 

CITEȘTE ȘI Wizz Air şi Ryanair se luptă pentru piaţa din Polonia

 

BUDAPESTA | MOSCOVA

Premierul ungar Viktor Orbán a avut marți discuții cu Vladimir Putin, în cadrul unei rare întâlniri personale a președintelui rus cu un lider al unei țări din Uniunea Europeană. Orbán și Putin s-au întâlnit la Beijing înainte de un forum internațional privind una dintre politicile emblematice ale Chinei, Inițiativa Belt and Road. Întâlnirea lor s-a axat pe accesul Ungariei la energia rusească.

„Ungaria nu a vrut niciodată să se confrunte cu Rusia. Ungaria a fost întotdeauna dornică să-și extindă contactele”, i-a spus Orbán lui Putin, potrivit unei traduceri în limba rusă a remarcilor sale difuzate de televiziunea de stat rusă, precizează AP.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: