Știri din capitalele Europei, 18 septembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Comisia Europeană a cerut duminică Poloniei, Ungariei și Slovaciei să fie constructive, după ce acestea au declarat unilateral că vor continua să interzică importurile de cereale din Ucraina, în ciuda deciziei Comisiei de a pune capăt interdicției. „Suntem conștienți de anunțurile unor state membre în ceea ce privește măsurile unilaterale. Ceea ce este important în acest moment este ca toate țările să lucreze în spiritul compromisului și să se angajeze în mod constructive”, a declarat o purtătorul de cuvânt al Comisiei, precizează Reuters.

Între timp, Ucraina amenință statele membre ale UE cu acţiuni în justiţie la Organizația Mondială a Comerțului dacă UE nu va ridica în această lună restricțiile cu privire la exporturile sale de cereale şi produse agricole, relatează Politico.

ROMA

Prim-ministrul Italiei a declarat că țările europene trebuie să colaboreze „pentru a opri plecările [din Africa]” și pentru a-i expulza rapid pe cei cărora li s-a refuzat azilul, despre care a spus că „amenință viitorul Europei”, după ce mii de persoane în căutare de refugiu au sosit în Lampedusa în ultima săptămână. Giorgia Meloni a vizitat duminică dimineață, alături de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, mica insulă siciliană, care a fost timp de ani de zile primul port de escală pentru persoanele care fac o călătorie periculoasă pe mare din nordul Africii.

 

ATENA

În condițiile în care cel puțin șapte sate erau încă sub ape la sfârșitul săptămânii, iar mii de fermieri din regiunea Tesalia nu se așteaptă să primească despăgubiri în următoarele luni, este foarte probabil ca aceștia să decidă să abandoneze definitiv producția agricolă. Din cele 72.000 de hectare care au fost inundate, cea mai mare parte sunt terenuri agricole. Peste 85.000 de animale s-au înecat, iar adăposturile lor au fost distruse. În același timp, fabricile de prelucrare a produselor agricole au fost îngropate sub noroi. În plus, distrugerea rețelei de drumuri face extrem de dificil transportul produselor agricole care au fost salvate, conform Ekathimerini.

 

VIENA

Guvernul de coaliție austriac, format din Partidul Popular Austriac (ÖVP) și Partidul Verzilor, intenționează să introducă o restricție privind chiriile pentru a contribui la limitarea creșterii acestora. Conform planurilor, pentru următorii trei ani (din 2024 până la sfârșitul anului 2026), creșterea chiriilor va fi limitată la cinci procente pe an. Cu toate acestea, plafonul vizează doar locuințele închiriate construite înainte de 1953, precum și locuințele sociale și subvenționate, indiferent de data construirii lor. Acum, președinta partidului Verzilor austrieci, Sigrid Mauer, a declarat că speră ca propunerea să fie extinsă pentru a include așa-numitele „chirii de pe piața liberă”, care nu sunt reglementate, precizează The Local Austria.

 

PRAGUE

Mii de cehi s-au adunat sâmbătă în capitală pentru a cere demisia guvernului din cauza prețurilor ridicate la energie și la alte produse, precum și a războiului din Ucraina. Protestul a unit forțele de extremă-dreapta cu cele de extremă-stânga și a fost cel de-al treilea miting de acest gen din acest an în Piața Wenceslas din Praga, organizat de un nou partid politic cunoscut sub numele de PRO. Liderul grupului populist, Jindrich Rajchl, a acuzat guvernul că „urmează ordinele de la Bruxelles”, și a criticat sprijinul țării pentru Ucraina și legăturile strânse cu Statele Unite, potrivit AP.

 

BRATISLAVA

Un fost prim-ministru al cărui partid ar putea să câștige alegerile parlamentare anticipate din Slovacia, plănuiește, dacă va reveni la putere, să anuleze sprijinul militar și politic al țării pentru Ucraina, într-o sfidare directă la adresa Uniunii Europene și a NATO. Robert Fico, care a condus Slovacia din 2006 până în 2010 și din nou din 2012 până în 2018, este candidatul favorit pentru a ocupa funcția de prim-ministru după alegerile din 30 septembrie. El și partidul său de stânga Direcția, sau Smer, au făcut campanie bazat pe un mesaj clar pro-rus și antiamerican.

Candidatura sa face parte dintr-o tendință mai largă în Europa. Doar Ungaria are un guvern deschis pro-rus, dar în alte țări, inclusiv în Germania, Franța și Spania, partidele populiste sceptice față de intervenția în Ucraina au un sprijin semnificativ. În multe dintre aceste țări se apropie alegeri naționale sau regionale care ar putea înclina balanța opiniei populare dinspre Kiev spre Moscova, relatează AP.

 

VARȘOVIA

Procurorii au anunțat că șapte persoane au fost puse sub acuzare, dintre care trei au fost plasate în arest preventiv, pentru presupusa implicare în acte de corupție legate de eliberarea de vize poloneze pentru lucrătorii străini. Scandalul a cuprins guvernul săptămâna trecută, cu doar o lună înainte ca acesta să încerce să obțină un al treilea mandat la alegerile parlamentare. Dar oficialii spun că opoziția a exagerat amploarea și natura cazului ca parte a campaniei sale de înlăturare a partidului de guvernământ de la putere, precizează Notes from Poland.

 

BALCANII DE VEST

Unii lideri din Balcanii de Vest sunt din ce în ce mai frustrați de faptul că Ucraina le devansează țările în procesul de aderare la UE, adăugând noi întârzieri la eforturile lor de decenii de a se alătura blocului.

„Nu am nimic împotriva ucrainenilor”, a declarat președintele sârb Aleksandar Vučić pentru Financial Times. Dar nivelul de sprijin al UE pentru Ucraina, acordându-i statutul de candidat la UE într-un an de la depunerea cererii și putând începe discuțiile de aderare anul viitor, „ne arată că [un astfel de sprijin politic] nu a existat niciodată pentru noi”, a spus acesta.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: