Știri din capitalele Europei, 18 septembrie

EUROPA

Pierderile economice cauzate de ultimele inundații din Europa Centrală sunt semnificative. Primele estimări arată că numai costul inundațiilor actuale ar putea depăși un miliard de euro, însă costurile exacte nu au fost încă calculate, deoarece ploile torențiale provocate de furtuna Boris continuă să lovească regiunea, lăsând în urmă un număr tot mai mare de morți și pagube considerabile. O estimare sugerează că factura ar putea varia de la câteva sute de milioane de euro la peste un miliard de euro, a raportat Reuters, citând primele estimări ale agenției de rating  Morningstar DBRS, precizează Euronews.

 

AMSTERDAM

Guvernul de dreapta al Olandei a declarat miercuri că a solicitat Uniunii Europene o derogare de la normele privind migrația, astfel încât să poată pune în aplicare o represiune împotriva sosirilor nedorite. Aflat la putere din iulie, guvernul condus de partidul naționalist PVV al lui Geert Wilders urmărește să declare o criză națională în ceea ce privește cererile de azil, ceea ce îi permite să pună în aplicare controale fără aprobarea Parlamentului.

Este de așteptat ca Bruxelles-ul să respingă această cerere, având în vedere că statele membre ale UE, inclusiv Țările de Jos, au convenit în decembrie 2023 asupra unui nou pact privind migrația la nivelul întregului bloc. „Nu poți renunța la legislația adoptată în UE, acesta este un principiu general”, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al UE, Eric Mamer, cu privire la poziția Olandei, potrivit Reuters.

 

LISABONA

Șapte persoane au decedat și peste 50 au fost rănite în incendiile de vegetație care fac ravagii în centrul și nordul Portugaliei, au anunțat autoritățile, după ce trei pompieri au murit marți când vehiculul lor a fost cuprins de flăcări. Serviciul de protecție civilă al Portugaliei a declarat că 54 de incendii de vegetație ard la nivel național, în principal în nord, cu 5.300 de pompieri mobilizați. Franța, Grecia, Italia și Spania au trimis opt avioane de stingere prin intermediul mecanismului de asistență reciprocă al UE, conform The Guardian.

 

HELSINKI | ONU

Președintele Finlandei, Alexander Stubb, a solicitat extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea dreptului de veto al unui singur stat și suspendarea oricărui membru care se angajează într-un „război ilegal”, cum ar fi invazia Rusiei în Ucraina. Stubb, care conduce politica externă a națiunii nordice, a declarat că va contribui la apelurile de reformă în cadrul Adunării Generale a ONU de săptămâna viitoare de la New York, care urmează să discute componența Consiliului de Securitate al organismului global.

Compus din 5 state membre permanente și 10 state membre rotative, Consiliul are misiunea de a menține pacea globală, însă rivalitățile geopolitice l-au blocat în chestiuni de la Ucraina la Gaza, precizează Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: