Știri din capitalele Europei, 19 aprilie

 

UNIUNEA EUROPEANĂ | LONDRA

Comisia Europeană a propus deschiderea negocierilor cu Regatul Unit pentru a permite mobilitatea de care au beneficiat înainte de Brexit milioane de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, într-o concesie majoră. Aceasta a declarat că va solicita acum aprobarea liderilor individuali ai UE pentru a începe discuțiile, care ar putea elimina parțial unul dintre cele mai controversate elemente ale Brexitului, blocarea dreptului de a locui pe teritoriul altor țări, chiar dacă pentru o perioadă limitată și în anumite condiții condiții, relatează The Guardian.

 

MADRID

Ministerul spaniol al Sănătății va include sănătatea mintală afectată de locul de muncă în sistemul său național de supraveghere epidemiologică. Belén González, coordonatoarea inițiativei, a declarat într-un interviu acordat agenției EFE, partenera Euractiv, că „munca îi doboară pe lucrători”. Potrivit lui González, noul program își propune „să tragă concluzii despre cantitatea de chin psihologic care are loc în relație cu munca” și, în același timp, „să demonstreze (cu teste oficiale) că există tulburări psihice derivate din muncă”.

Până în prezent, stresul la locul de muncă (sau ceea ce este cunoscut sub denumirea populară de burnout) nu a fost recunoscut oficial în Spania ca o posibilă tulburare psihică.

 

HELSINKI

Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să oprească afluxul de migranți prin Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo. Anul trecut, Finlanda și-a închis granița lungă cu Rusia, pe fondul unui număr tot mai mare de sosiri din țări precum Siria și Somalia, și a acuzat Moscova că folosește migrația ca armă împotriva națiunii nordice și a UE, o afirmație pe care Kremlinul o neagă, potrivit Reuters.

 

VARȘOVIA

Fostul președinte Donald Trump s-a întâlnit miercuri la New York cu președintele polonez Andrzej Duda, ultima dintr-o serie de întâlniri cu lideri străini, în timp ce Europa se pregătește pentru posibilitatea unui al doilea mandat al lui Trump, conform The Associated Press.

Viitorul potențial candidat republican l-a găzduit pe Duda la Trump Tower, unde cei doi au discutat despre războiul din Ucraina și despre impulsul lui Duda de a crește cheltuielile de apărare ale membrilor NATO, potrivit unui comunicat al campaniei lui Trump. Duda, care și-a exprimat de mult timp admirația față de Trump, este, de asemenea, un susținător ferm al Ucrainei și a încurajat Washingtonul să ofere mai mult ajutor Kievului pe fondul invaziei rusești în curs de desfășurare. Această finanțare a fost blocată de aliații lui Trump din Congres.

 

SOFIA

Bulgaria ar putea adera la zona euro la sfârșitul anului 2025, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei, Dimitar Radev, ratând obiectivul anterior de 1 ianuarie 2025 al guvernului și al principalelor partide politice de la Sofia, conform Euractiv.

În previziunile sale anuale, publicate săptămâna trecută, UniCredit Bulgaria a prezis că instabilitatea politică va întârzia adoptarea monedei euro de către Bulgaria până în 2026. Din punct de vedere politic, lucrurile sunt, într-adevăr, încă în aer pentru cea mai săracă țară din UE, mai ales că se confruntă cu alte alegeri parlamentare anticipate și este în prezent guvernată de un cabinet interimar. Cu toate acestea, majoritatea analiștilor cred că Bulgaria va primi undă verde în 2025, deși nicio țară nu a aderat încă la grupul economic la mijlocul anului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL