Știri din capitalele Europei, 19 decembrie

BERLIN

Curtea Constituțională a Germaniei a ordonat marți repetarea parțială a alegerilor federale din 2021 la Berlin, într-o decizie care ar putea avea un oarecare impact asupra componenței parlamentului, dar nu se așteaptă să afecteze majoritatea coaliției de guvernare. Curtea a ordonat noi alegeri în 455 – sau o cincime – din cele 2256 de circumscripții electorale din Berlin din cauza unor nereguli. Parlamentul ordonase deja repetarea alegerilor în 431 de circumscripții, dar conservatorii din opoziție doreau o repetare mult mai largă, ceea ce i-a determinat să depună o plângere la tribunal, conform Reuters.

 

De asemenea, fermierii din toată Germania protestează în centrul Berlinului împotriva reducerilor bugetare planificate care le vor afecta activitatea. Proteste similare au avut loc și în alte țări europene, cum ar fi Olanda, deoarece guvernele încearcă să reducă emisiile de gaze cu efect de seră din agricultură. Protestul vizează planul guvernului de a elimina privilegiile fiscale și subvențiile de care beneficiază în prezent agricultorii. Guvernul susține că aceste măsuri ar trebui să contribuie la protejarea climei. Conform acestor planuri, fermierii nu vor mai beneficia de scutiri fiscale pentru motorina utilizată în agricultură și nici de o scutire de la plata taxei auto pentru vehiculele agricole, conform Euronews.

 

ROMA

Populația Italiei a scăzut cu aproape 33.000 de persoane, iar vârsta medie în țară a crescut la 46,4 ani, potrivit recensământului din 2022 al Institutului Național de Statistică (Istat). Rezultatele sunt îngrijorătoare în ceea ce privește fertilitatea, abia dacă se naște un copil pe femeie, în timp ce femeile reprezintă 51,2% din populație. În 2022, s-au înregistrat puțin sub 400.000 de nașteri. În plus, există din ce în ce mai mulți vârstnici: la fiecare 100 de tineri, există 184 de vârstnici, iar numărul italienilor de peste 100 de ani este de 22.000, un record, potrivit Euractiv.

 

ATENA

Brigada antiteroristă din Grecia investighează după ce sediul național al brigăzii antitero a fost vizat luni de o bombă care a fost dezamorsată înainte de a putea exploda. Acest eveniment a avut loc în timp ce membri ai sindicatelor poliției au protestat față de creșterea violenței împotriva ofițerilor din cadrul acestei unități. Autoritățile fuseseră alertate după ce un apel anonim a avertizat un ziar că bomba va exploda în 45 de minute și a descris locul în care fusese amplasată. Acest lucru le-a dat timp specialiștilor în dezamorsare de bombe să găsească și să dezamorseze dispozitivul. Astfel de atacuri cu bombă au fost asociate de mult timp cu militanții de extremă-stânga din țară, scrie Associated Press.

 

REYJKAVIK

Un vulcan a erupt luni seara târziu în peninsula Reykjanes din Islanda, împrăștiind lavă și fum pe o zonă extinsă, după săptămâni de activitate seismică intensă. Cei 4.000 de locuitori din Grindavik au fost evacuați în noiembrie, ca măsură de precauție, după zile de activitate seismică, iar drumurile din zonă sunt închise. Vulcanul este situat la aproximativ 30 km de Reykjavik.

Fisura care s-a deschis la suprafața pământului are o lungime de aproximativ 4 km, iar capătul său sudic se află la aproximativ 3 km de Grindavik, a precizat Biroul de Meteorologie din Islanda.

Dacă erupția își va menține intensitatea actuală, va produce o poluare semnificativă a aerului, au declarat pe Facebook cercetătorii vulcanologi de la Universitatea din Islanda. Cu toate acestea, spre deosebire de erupția vulcanului Eyafjallajokull din 2010, sistemele vulcanice din Reykjanes nu sunt prinse sub ghețari și, prin urmare, nu se așteaptă să provoace nori de cenușă similari, care să afecteze traficul aerian la fel cum s-a întâmplat atunci, precizează Reuters.

 

POLONIA

Un sfert de milion de ore de muncă, 80.000 de cadre realizate manual din 3.000 de picturi realizate manual de o sută de animatori din Polonia, Serbia, Lituania și Ucraina. Acesta a fost efortul care a fost depus pentru a produce „Țăranii (Chłopi)”, nominalizarea Poloniei pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film internațional de lungmetraj din acest an. Tehnica, care presupune mai întâi filmarea unui lungmetraj tradițional cu actori înainte ca rezultatele să fie pictate manual pentru a semăna cu pânzele, va fi cunoscută celor care au văzut Loving Vincent.

Totuși, dacă această ultimă lucrare – la rândul ei nominalizată pentru Cel mai bun film de animație la Premiile Oscar 2017 – se concentra pe figura familiară a lui Vincent van Gogh, Țăranii spune o poveste care va fi necunoscută pentru majoritatea publicului din afara Poloniei.

Intriga filmului se bazează pe romanul omonim al lui Władysław Reymont – publicat în patru părți între 1904 și 1909 – care descrie viața unui sat polonez la începutul secolului al XX-lea și care l-a ajutat pe autor să câștige premiul Nobel în 1924, potrivit Notes from Poland.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL