Știri din capitalele Europei, 19 februarie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Propunerea fostului premier britanic Theresa May privind un tratat de apărare la nivelul UE trebuie revizuită de urgență, a declarat liderul grupului politic al lui Emmanuel Macron la Bruxelles, în timp ce ministrul de Externe din umbră al opoziției laburiste, David Lammy, a declarat că partidul său va încerca să obțină un astfel de acord la guvernare. Dacă problemele climatice au fost în fruntea ultimului mandat al Ursulei von der Leyen în calitate de președinte al Comisiei Europene, apărarea trebuie să fie acum prioritatea numărul unu pentru următorii cinci ani de elaborare a politicilor UE, a declarat Valérie Hayer, recent aleasă șefă a grupului Renew, al treilea cel mai mare grup politic din Parlamentul European, conform The Guardian.

 

PARIS

Aproximativ 900 de tone de baterii de litiu au luat foc la o fabrică de reciclare din sudul Franței,  generând un nor de fum negru și dens, au anunțat duminică autoritățile. Incendiul a izbucnit sâmbătă într-un depozit deținut de grupul francez de reciclare SNAM, situat la nord de Toulouse, a declarat consilierul local Pascal Mazet într-o declarație pe X, conform Reuters.

Bateriile cu litiu sunt vitale în dispozitivele electrice, de la telefoane la mașini electrice, dar conțin materiale combustibile care, combinate cu energia pe care o stochează, pot genera incendii atunci când sunt expuse la căldură – un posibil risc, ținând cont de materialele toxice pe care arderea lor le poate emite.

 

BERLIN

La sfârșitul anului trecut, cancelarul german Olaf Scholz ar fi împiedicat-o pe Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, să candideze pentru postul de secretar general al NATO. Mai mulți oficiali europeni de rang înalt și diplomați de top au confirmat independent acest lucru pentru cotidianul german Welt am Sonntag. „Scholz s-a opus categoric ca von der Leyen să devină șefa NATO”, au declarat sursele.

Acest lucru ar fi avut loc după ce secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, ar fi sugerat că von der Leyen să ocupe această funcție, iar președintele american Joe Biden i-a cerut lui Scholz părerea despre această problemă. Cancelarul german, spun sursele, a respins ideea, considerând că postul de șef al NATO este prea important pentru a fi acordată unui membru al celui mai mare partid de opoziție din Germania – Uniunea Creștin-Democrată (CDU).

 

HAGA

Timpii de așteptare pentru locuințe studențești în Olanda sunt, în medie, mai lungi decât durata de obținere a unei diplome de licență. O diplomă de licență durează trei ani pentru a fi finalizată. Studenții din Amsterdam, Delft și Leiden trebuie să fie înregistrați la un furnizor de locuințe studențești cu cinci ani înainte de a se califica pentru o locuință. Mulți furnizori de locuințe studențești alocă o cameră în funcție de cât timp a figurat studentul pe lista de așteptare. Cineva care a fost înregistrat timp de cinci ani va primi o locuință înaintea cuiva care a fost pe listă timp de doi ani.

Timpii lungi de așteptare pentru locuințele studențești au legătură cu deficitul de cazare din Olanda. Există prea puține camere disponibile pentru studenți, iar cele care există sunt ocupate în mare parte de foști studenți care nu găsesc o locuință stabilă în care să se mute, scrie NL Times.

 

ZAGREB

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă în capitala Croației, acuzând partidul de centru-dreapta aflat la putere de corupție și cerând ca alegerile parlamentare din acest an să aibă loc cât mai curând posibil.

Mitingul de la Zagreb a fost organizat de 11 partide de opoziție de centru și de stânga, în condițiile în care tensiunile politice din această țară sunt în creștere.

Croația urmează să organizeze atât alegeri parlamentare și prezidențiale în 2024, cât și cele pentru Parlamentul European la începutul lunii iunie. Datele pentru voturile interne nu au fost încă stabilite.

Premierul Andrej Plenkovic, aflat la conducerea țării de ani de zile, a apărat recenta numire în funcție a fostului judecător Ivan Turudic, în ciuda rapoartelor privind comunicarea acestuia cu persoane implicate în acte de corupție, relatează The Associated Press.

 

BUDAPESTA | BEIJING

China s-a oferit să susțină Ungaria, partener strategic de lungă durată, în probleme de securitate publică, dincolo de relațiile comerciale și de investiții, în timpul unei întâlniri cu premierul Viktor Orban, chiar în momentul în care NATO se străduiește să își extindă rețeaua în Europa.

 

China speră să aprofundeze legăturile de aplicare a legii și de securitate cu Ungaria, în contextul în care cele două țări marchează cel de-al 75-lea an de relații diplomatice, i-a spus săptămâna trecută ministrul Securității Publice, Wang Xiaohong, lui Orban, potrivit agenției oficiale de știri Xinhua, preluată de Reuters.

În timpul unei vizite la Budapesta, Wang a declarat că speră ca astfel de eforturi să fie „un nou punct culminant al relațiilor bilaterale” în domenii precum combaterea terorismului și a infracțiunilor transnaționale. De asemenea, acestea ar cuprinde și consolidarea capacităților de securitate și de aplicare a legii în cadrul Inițiativei Belt and Road a președintelui Xi Jinping, care vizează să lege China de restul lumii prin legături comerciale și de infrastructură.

 

SOFIA

Sectorul turismului din Bulgaria a înregistrat o creștere cu peste 5% în primele două luni din sezonul de iarnă, a informat Ministerul Turismului de la Sofia. Cei mai mulți turiști provin din Bulgaria (683.477), Grecia (33.281), România (30.619), Turcia (31.955), Macedonia de Nord (20.842), Marea Britanie (19.008) și Italia (17.118).

 

CITEȘTE ȘI Bulgaria: Creștere cu peste 5% a numărului de turiști în decembrie și ianuarie. Românii, pe locul 3

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: