Știri din capitalele Europei, 19 ianuarie

NATO

NATO demarează cel mai mare exercițiu militar de după Războiul Rece, încercând să testeze modul în care trupele americane ar putea consolida forțele aliate europene în țările de la granița cu Rusia și pe Flancul Estic al Alianței, în cazul în care ar izbucni un conflict cu un adversar „aproape egal”, conform Reuters.

Aproximativ 90.000 de soldați urmează să se alăture exercițiilor Steadfast Defender 2024, care se vor desfășura până în luna mai, a declarat joi comandantul suprem al Alianței, Chris Cavoli.

 

ROMA

Efectuarea salutului fascist este o infracțiune doar dacă pune în pericol ordinea publică sau riscă să ducă la o renaștere a partidului fascist care a fost interzis, a declarat instanța supremă din Italia într-o decizie care a fost salutată de neofasciști. În hotărârea sa de joi, Curtea de Casație a ordonat un al doilea proces de recurs pentru opt militanți neofasciști care au făcut salutul în timpul unui eveniment comemorativ desfășurat la Milano în 2016, care a marcat aniversarea uciderii unui coleg militant în oraș în 1975.

Decizia înseamnă că gestul, cunoscut și sub numele de salutul roman, nu este o infracțiune dacă este efectuat în cadrul unor evenimente asemănătoare unui miting recent de la Roma, care a provocat un val de proteste, relatează The Guardian.

 

ATENA

Poliția a intrat în conflict cu studenții care s-au adunat joi la Atena împotriva reformelor planificate în domeniul educației care ar permite introducerea universităților private în țară. Guvernul conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis, care a câștigat un al doilea mandat anul trecut, ar trebui să prezinte luna aceasta parlamentului un proiect de lege care ar permite universităților private să funcționeze în țară ca filiale grecești ale universităților străine. Anunțând proiectul de lege în decembrie anul trecut, Mitsotakis a declarat că acesta vizează atragerea studenților străini în țară și aducerea unei contribuții semnificative la economia elenă. Sindicatele studențești consideră că această măsură va devaloriza diplomele de la universitățile publice din Grecia și că sistemul privat îi va exclude pe cei care nu și le pot permite, potrivit Euronews.

 

BUDAPESTA

Ungaria va limita numărul de vize eliberate lucrătorilor temporari din afara Uniunii Europene și le va interzice, de asemenea, accesul la anumite profesii, în încercarea de a proteja locurile de muncă locale, a anunțat joi Ministerul Economiei.

Guvernul premierului Viktor Orban va elibera un număr maxim de 65.000 de vize pentru lucrătorii temporari din țări terțe, a precizat ministerul într-un comunicat. Anul trecut, au fost emise 39.000 de vize pentru lucrătorii temporari, sub nivelul maxim stabilit printr-un decret anterior, au mai precizat aceștia, potrivit Reuters.

 

LJUBLJANA

Slovenia va înființa facilități temporare pentru gestionarea migranților sosiți la granița cu Croația, invocând o creștere a numărului acestora, a anunțat joi guvernul. Autoritățile vor monta un gard, două containere de cazare, corturi și instalații sanitare la fostul punct de trecere a frontierei din Obrezje. Punctul oficial de control la granița cu Croația a fost eliminat anul trecut, când vecinul estic al Sloveniei a aderat la spațiul european de liberă circulație Schengen. Totuși, un anumit control la frontieră a fost reintrodus din cauza creșterii migrației în regiune, scrie Associated Press.

 

VARȘOVIA

Tribunalul Constituțional al Poloniei a decis că utilizarea dreptului comercial pentru a pune în aplicare schimbări în gestionarea mass-media publice sau pentru a le lichida – metodele folosite luna trecută de guvern – este neconstituțională. Guvernul a reacționat imediat declarând că hotărârea tribunalului nu este valabilă, deoarece a implicat un judecător numit în mod nelegitim sub fostul guvern Lege și Justiție (PiS) și alți doi judecători care se aflau în conflict de interese din cauza faptului că erau foști parlamentari PiS. În general, se consideră că tribunalul se află sub influența PiS, conform Notes from Poland.

 

CHIȘINĂU | KIEV

Ucraina și R. Moldova – ambele în căutare urgentă de alternative la gazul rusesc – urmează să se alăture „coridorului vertical” regional care furnizează gaze din Azerbaidjan către Europa Centrală și de Sud-Est prin intermediul unui hub din Grecia. Acest corridor leagă Grecia, Bulgaria, România și Ungaria. La Conferința ministerială a statelor participante la proiectul Central and South-East European Connectivity (CESEC) programată pentru joi și vineri, cele două țări urmează să semneze un Memorandum de Înțelegere privind aderarea lor la acest proiect. Ca urmare, operatorii de sisteme de transport de gaze din aceste două țări – GTSOU și Vestmoldtransgaz – ar trebui să devină membri oficiali ai coridorului la jumătatea lunii ianuarie, precizează Balkan Insight.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL