Știri din capitalele Europei, 19 septembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Comisia Europeană nu exclude posibilitatea instituirii unei blocade navale pentru a împiedica migranții și refugiații să părăsească țările din Africa de Nord, cum ar fi Tunisia.

„Ne-am exprimat sprijinul pentru a explora aceste posibilități”, a declarat luni, 18 septembrie, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Purtătorul de cuvânt a refuzat să ofere detalii. Însă comentariile sale vin după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut referiri similare pe insula italiană Lampedusa la sfârșitul săptămânii trecute

„Susțin explorarea opțiunilor de extindere a misiunilor navale existente în Marea Mediterană sau de a lucra la altele noi”, a declarat ea, aflată pe Lampedusa, alături de premierul Italiei, Giorgia Meloni, potrivit EUObserver.

 

BERLIN

Germania a înregistrat, în ultimele decenii, succese economice succesive, dominând piețele globale de produse de înaltă calitate, cum ar fi mașinile de lux și utilajele industriale, vânzând atât de mult în restul lumii încât jumătate din economie a funcționat datorită exporturilor.

Dar acum nu mai este cazul. Acum, Germania este cea mai slabă economie dezvoltată majoră din lume, iar atât Fondul Monetar Internațional, cât și Uniunea Europeană se așteaptă la o scădere în acest an. Acest lucru se întâmplă în urma invaziei Rusiei în Ucraina și a pierderii gazului natural ieftin rusesc – un șoc fără precedent pentru industriile germane cu consum intensiv de energie, care au fost mult timp motorul de producție al Europei, potrivit AP.

În altă ordine de idei, guvernul german a interzis marți grupul neonazist Hammerskins Germany și a percheziționat locuințele a zeci de membri ai acestuia. Grupul este o ramură a unei grupări americane de extremă-dreapta și joacă un rol proeminent în întreaga Europă. Hammerskins Germany este o ramură a Hammerskins Nation, fondată în Statele Unite în 1988, potrivit Ministerului de Interne, conform AP.

 

ROMA | BERLIN

Partidul liberal german FDP (Partidul Liber Democrat), partenerul minor în coaliția tripartită din Germania, va bloca orice încercare de relocare a refugiaților din Lampedusa în țară, a anunțat luni secretarul general al formațiunii, în timp ce premierul Italiei, Giorgia Meloni, a renunțat la o abordare „naționalistă” și caută acum o soluție europeană la această problemă.

Centrul de primire a migranților ilegali de pe insula italiană a fost copleșit de noi sosiri în ultimele săptămâni. Crucea Roșie italiană a afirmat luni că 1.500 de persoane se află în prezent în tabăra cu o capacitate de doar 400 de persoane, conform Euractiv.

 

PARIS | MOSCOVA

Rusia l-a convocat luni, 18 septembrie, pe ambasadorul Franței, acuzând oficialii francezi că au refuzat să acorde reporterilor ruși acces la o conferință de presă a președintelui Emmanuel Macron de la summitul G20. Moscova a afirmat că organizatorii francezi ai conferinței de presă de la New Delhi au împiedicat reporterii de la agențiile de stat RIA Novosti și Russia-News să intre și au încercat să le confiște telefoanele.

Ministerul de Externe a declarat că l-a convocat pe ambasadorul Franței la Moscova, Pierre Levy, și „și-a exprimat protestul ferm împotriva acțiunilor discriminatorii și deschis rusofobe ale reprezentanților autorităților franceze”, conform Le Monde.

 

MADRID

Ministrul spaniol al Agriculturii a declarat luni că o interdicţie unilaterală din partea oricărui stat membru al Uniunii Europene privind importurile de cereale ucrainene pare ilegală, în timp ce Franţa a avertizat că este în joc solidaritatea europeană. Vorbind la Bruxelles înaintea unei reuniuni a miniştrilor Agriculturii din UE, ministrul spaniol Luis Planas Puchades a declarat luni că „este de competenţa Comisiei Europene să judece”, dacă vreun stat membru al UE încalcă legislaţia europeană prin astfel de măsuri unilaterale.

 

CITEȘTE ȘI Spania: Interzicerea unilaterală a cerealelor ucrainene de către state UE, ilegală

 

ZAGREB

Premierul croat, Andrej Plenković, a declarat că țara sa nu va importa cereale ucrainene și nu a exclus o interdicție a acestor importuri, în linie cu Polonia, Ungaria și Slovacia. „Poziția și dorința Croației este că suntem o țară de tranzit, nu o țară care primește cantități enorme de cereale ucrainene care sunt mai ieftine decât ale noastre, ceea ce ar însemna că fermierii noștri au probleme”, a declarat Plenković, potrivit POLITICO.

 

SOFIA

Fermierii din Bulgaria au protestat luni după ce guvernul țării a ridicat interdicția asupra produselor alimentare din Ucraina, reclamând că această măsură va provoca un aflux care va duce la scăderea prețurilor pentru producătorii locali. Asociația Națională a Producătorilor de Cereale din Bulgaria a declarat duminică, înainte de proteste, într-o declarație, că fermierii se confruntă cu „dificultăți fără precedent” și a cerut interzicerea unei serii de produse alimentare din Ucraina. Printre acestea se numără floarea-soarelui, grâul, porumbul și rapița, precum și uleiul brut, carnea, fructele și legumele, laptele, mierea și produsele lactate, relatează AP.

 

PRIȘTINA

Premierul kosovar l-a acuzat luni pe trimisul special al Uniunii Europene în negocierile de normalizare cu Serbia că nu este „neutru și corect” și că se coordonează cu Belgradul împotriva Priștinei. Premierul Albin Kurti a declarat că trimisul UE, Miroslav Lajcak, s-a coordonat cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, în cadrul discuțiilor facilitate de UE care au avut loc săptămâna trecută la Bruxelles.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, care a supervizat discuțiile de la Bruxelles, a acuzat ultimul eșec al negocierilor pe seama insistenței lui Kurti ca Serbia să recunoască, în esență, țara sa înainte de a se putea face progrese în ceea ce privește aplicarea unui acord anterior încheiat în februarie, precizează AP.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: