Știri din capitalele Europei, 2 aprilie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Comisia Europeană a amendat marți Asociația Constructorilor de Automobile (ACEA) și 15 dintre membrii săi cu suma totală de 458 de milioane de euro pentru comportament de tip cartel în ceea ce privește reciclarea autovehiculelor uzate. Printre firmele amendate se numără nume mari din industrie precum Volkswagen, Renault/Nissan, Ford, BMW, Toyota.

Comisia a constatat că producătorii de automobile au încheiat acorduri anticoncurențiale și au făcut schimb de informații confidențiale pentru a împiedica concurența în ceea ce privește dezmembrarea, casarea și reciclarea autovehiculelor vechi. O descoperire esențială a fost aceea că producătorii au convenit să nu facă publicitate pentru eforturile lor de reciclare, împiedicând astfel consumatorii să ia în considerare impactul asupra mediului atunci când aleg un vehicul și reducând orice presiune potențială asupra companiilor de a depăși cerințele legale minime, precizează Deutsche Welle.

 

LONDRA

Începând de miercuri, vizitatorii europeni în Marea Britanie vor trebui să achiziționeze în avans o autorizație electronică pentru călătorii, în timp ce guvernul britanic urmează exemplul altor țări în încercarea de a consolida securitatea imigrației prin verificarea persoanelor înainte ca acestea să-i treacă granițele.

Sistemul Electronic Travel Authorisation (ETA) impune tuturor vizitatorilor care nu au nevoie de viză pentru a intra în Marea Britanie să achiziționeze online o autorizație de călătorie prealabilă la un cost de 10 lire (12 euro), care va crește la 16 lire începând cu 9 aprilie. Cetățenii irlandezi sunt excluși. Un ETA permite vizite multiple în Regatul Unit de până la șase luni pe o perioadă de doi ani, scrie Reuters.

 

NUUK | COPENHAGA

Premierul danez Mette Frederiksen urmează să viziteze Groenlanda miercuri, în contextul în care relațiile diplomatice dintre Washington și Danemarca au atins noi limite în urma semnalării vocale a dorinței SUA de a prelua controlul asupra teritoriului autonom. Dar în timp ce președintele Trump continuă să insiste că este o chestiune de securitate națională, acesta nu a făcut niciun secret din interesul său pentru resursele naturale ale insule arctice.

Cea mai mare insulă din lume este egală cu jumătate din suprafața întregii UE. Cu o suprafață de 2,17 milioane de kilometri pătrați, este cu 25% mai mare decât Alaska – care este de departe cel mai mare stat al SUA. Și este bogată. Nu în modul dezvoltat al Norvegiei, superputerea petrolieră regională din apropiere, ci în rezervele sale potențiale de materii prime numite „critice” de către Bruxelles – de la produse de bază precum cuprul și criolitul la cobalt, litiu și o multitudine de metale rare, din ce în ce mai solicitate pentru energia verde și tehnologiile digitale. Acestea au fost numite, nu fără motiv, „noul petrol”, conform Euronews.

 

SOFIA

Plaja din Varna, cel mai mare oraș din Bulgaria de pe coasta Mării Negre, a fost poluată în mod deliberat cu păcură în urma unei deversări, susțin autoritățile locale.

„Poluarea este deliberată. Infractorul trebuie găsit și amendat drastic, deoarece pătează imaginea orașului Varna chiar înainte de începerea sezonului turistic estival”, a declarat Ercan Sebaytin, directorul inspectoratului pentru protecția mediului. Autoritățile locale au declarat stare de urgență pentru a mobiliza resurse suplimentare pentru a face față deversării de petrol. Poliția investighează nouă nave străine care așteptau în Golful Varna pentru a li se permite să intre în portul aglomerat al orașului ca potențiali poluatori.

Imaginile din satelit arată că deversarea de păcură se întinde cel mai probabil la aproximativ 16 kilometri de coastă, potrivit Euractiv.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: