Știri din capitalele Europei, 2 august

Library Of Congress

BERLIN

Ploile abundente au ridicat nivelul apei pe fluviul Rin din Germania la valori care le permit navelor de marfă să navigheze cu încărcătură completă, potrivit datelor furnizate de agenția germană pentru căi navigabile interioare, WSA. Navigarea fluviului în condiții normale nu a fost posibilă în luna iunie din cauza vremii secetoase, motiv pentru care operatorii navali au impus suprataxe la tarifele de transport pentru a compensa navele care navighează parțial goale, ceea ce a dus la creșterea costurilor pentru proprietarii de mărfuri, relatează Reuters.

 

VIENA

Cea mai mare companie energetică din Austria, OMV, a făcut cea mai mare descoperire de gaze din țară de la începutul anilor 1980. Cu toate acestea, planul de a utiliza acest gaz a stârnit dezbateri, unii cerând ca acesta să rămână neatins. Specialiștii OMV estimează cantitățile de gaz recuperabile la nu mai puțin de 48 de terawați-oră (TWh), ceea ce echivalează cu aproximativ 28 de milioane de barili de echivalent petrol. Aceasta este o cantitate semnificativă de gaz, care ar putea crește producția anuală de gaz a Austriei cu 50%. Cu toate acestea, unii critici susțin că dezvoltarea de noi surse de gaz nu este compatibilă cu obiectivul de decarbonizare al țării, potrivit Der Standard.

 

PARIS

Lovitura de stat din Niger a provocat îngrijorări legate de faptul că țara vest-africană ar putea reduce exporturile de uraniu, împiedicând, eventual, producția de energie nucleară în Franța și nu numai. Însă, până în acest moment, diversificarea surselor și stocurile bine aprovizionate ar trebui să fie în măsură să atenueze orice întrerupere pe termen scurt, spun experții. Ca urmare a unei politici de lungă durată, care datează de pe vremea președintelui Charles de Gaulle, Franța obține aproximativ 70 % din energia sa electrică din energie nucleară, mai mult decât orice altă țară. Franța este, de asemenea, cel mai mare exportator net de energie nucleară din lume, aducând peste 3 miliarde de euro pe an, conform France24.

 

ROMA

Autoritatea de supraveghere a concurenței din Italia a declarat marți că analizează sectorul taxiurilor din țară, pe fondul rapoartelor privind o penurie severă în marile orașe. Autoritatea a precizat că investigația sa a fost demarată în urma apariției mai multor situații critice în Roma, Milano și Napoli. Clienții au reclamat perioade lungi de așteptare, și faptul că unii șoferi de taxi au refuzat să accepte plata cu cardul, relatează The Local Italy.

 

ATENA

În ciuda unor eforturi de a minimiza dezastrul provocat de incendiul din Rodos, cele 20.66 de hectare de pădure și terenuri agricole care au ars au lăsat o amprentă de nedescris pe insulă. Datele finale ale Sistemului european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS) arată că, din cele 20.661 de hectare, 2.196,5 hectare se află în zone protejate, conform eKatherimini.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a anunțat că Grecia va oferi o săptămână gratuită de vacanță pe insula Rodos din estul Mării Egee turiștilor care au fost nevoiți să-și întrerupă sejurul din cauza incendiilor recente.

 

LISABONA

Papa Francisc sosește miercuri la Lisabona pentru o întâlnire globală a tinerilor catolici, care are loc în contextul uriașului scandal de abuzuri sexuale comise de clerici din Portugalia și a criticilor legate de costurile ridicate ale evenimentului. Ziua Mondială a Tineretului a fost concepută de răposatul Papă Ioan Paul al II-lea pentru tinerii catolici și are loc la fiecare doi sau trei ani într-un oraș diferit. Aceasta va fi prima din 2019, din cauza pandemiei COVID-19, menționează Reuters.

 

STOCKHOLM

Amenințările la adresa Suediei au crescut în urma recentelor incendieri ale Coranului, a declarat marți guvernul țării, adăugând că, în consecință, își va consolida controalele la frontieră și pe cele interne și va acorda poliției o autoritate mai mare pentru a opri și percheziționa persoanele suspecte. Suedia și Danemarca au fost marcate de o serie de proteste în ultimele săptămâni, în care exemplare ale Coranului au fost arse sau deteriorate, ceea ce a provocat indignare în țările musulmane și cereri ca guvernele nordice să pună capăt fenomenului, conform Euractiv.

 

ȚĂRILE BALTICE | WASHINGTON

Ca urmare a adoptării actului legislativ privind cheltuielile de apărare ale țării în 2024, Senatul SUA a permis alocarea a 228 de milioane de dolari  (aproximativ 208 milioane de euro) pentru consolidarea cooperării în domeniul securității cu Letonia, Lituania și Estonia, după cum a confirmat Ministerul Leton al Apărării, scrie Baltic News Network.

 

VARȘOVIA

Guvernul polonez a declarat că două elicoptere belaruse au intrat marți în spațiul aerian al Poloniei, un incident care are loc pe fondul tensiunilor tot mai mari de-a lungul graniței dintre membrul NATO și aliatul rus. Autoritățile de la Varșovia au declarat că vor spori prezența militară a Poloniei de-a lungul graniței ca răspuns și că l-au convocat pe ambasadorul Belarusului la Varșovia în semn de protest, potrivit AP.

 

KIEV

Un atac cu drone rusești a lovit instalațiile portuare ucrainene de la Izmail, pe malul Dunării, la mică distanță de granița cu România. Un lift folosit pentru încărcarea cerealelor a fost avariat în atacul de peste noapte, a declarat Ministerul Ucrainean al Apărării. Rusia a început să vizeze porturile ucrainene după ce a renunțat la un acord ONU care permitea ambelor țări să exporte cereale în siguranță pe Marea Neagră, conform BBC.

 

CITEȘTE ȘI Rusia a atacat cu drone portul Izmail şi depozite de cereale din regiunea ucraineană Odesa

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: