Știri din capitalele Europei, 2 februarie

UNIUNEA EUROPEANĂ | RIGA

Parlamentul a deschis o anchetă oficială împotriva europarlamentarului leton Tatjana Ždanoka, acuzată într-o investigație a ziarului rus The Insider că a lucrat ca agent pentru Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) – succesorul KGB-ului din epoca sovietică – între 2004 și 2017, scrie Euronews. Vorbind după o reuniune a celor 27 de lideri ai blocului joi, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că acest scandal „ne-a pus și pe noi în alertă”.

Prim-ministrul leton Evika Siliņa și alți lideri UE au fost „îngrijorați” de faptul că o astfel de interferență străină „ar putea fi reprodusă în alte situații, fie că este vorba de actuala legislatură sau de cea viitoare”, a adăugat aceasta.

Ždanoka a fost unul dintre cei doar 13 eurodeputați care au votat împotriva unei rezoluții de condamnare a invaziei Rusiei în Ucraina în martie 2022, conform POLITICO.

 

PARIS

Două dintre principalele sindicate agricole din Franța au îndemnat joi protestatarii care au organizat sute de blocaje ale tractoarelor în întreaga țară să se întoarcă acasă, după ce guvernul a anunțat măsuri pentru a încerca să calmeze furia unei mișcări care s-a răspândit în întreaga Europă, scrie Reuters.

Protestele, organizate și în Belgia, Portugalia, Grecia și Germania, au scos la iveală tensiunile legate de impactul asupra agriculturii al eforturilor UE de combatere a schimbărilor climatice, precum și de posibilitatea deschiderii ușilor pentru importurile ucrainene ieftine pentru a ajuta efortul de război al Kievului.

 

MADRID

După mai mult de 1.000 de zile de secetă, guvernul catalan a anunțat în mod oficial starea de urgență, extinzând restricțiile de apă la Barcelona și în regiunea înconjurătoare. Anunțând joi măsurile, Pere Aragonès, președintele catalan, a declarat că în unele zone nu a mai plouat deloc de trei ani, descriind situația ca fiind cea mai gravă secetă din istoria modernă. Se estimează că trebuie să cadă 500 mm de ploaie în Catalonia pentru a compensa deficitul. Rezervele de apă au scăzut sub 16%, un nivel suficient de scăzut pentru a declanșa procedura de urgență, conform The Guardian.

 

BELFAST

Irlanda de Nord urmează să aleagă sâmbătă un guvern pentru prima dată în ultimii doi ani, după ce parlamentul britanic a fost de acord să revizuiască normele comerciale post-Brexit pentru a ieși din impasul politic.

Într-o premieră istorică, naționaliștii irlandezi Sinn Fein vor prelua rolul de premier după ce au obținut cele mai multe locuri în alegerile din 2022 din regiunea britanică. Irlanda de Nord a rămas fără un guvern descentralizat de când Partidul Democratic Unionist (DUP), pro-britanic, a demisionat în semn de protest față de regulile comerciale post-Brexit, despre care a spus că au creat bariere cu restul Regatului Unit și au subminat locul Irlandei de Nord în cadrul acestuia, relatează Reuters.

 

 

OSLO

Autoritățile norvegiene au emis vineri mai multe avertismente de alunecări de teren și avalanșe în sudul Norvegiei, în timp ce vremea rea continuă să lovească țara scandinavă. Direcția norvegiană pentru resurse de apă și energie a emis cele mai înalte avertismente de avalanșă pentru cea mai mare parte a sudului și centrului Norvegiei pentru zilele următoare, din cauza celei mai puternice furtuni din Norvegia din 1992 încoace, potrivit Associated Press.

 

STOCKHOLM | BUDAPESTA

Parlamentul ungar a pus cererea Suediei de aderare la NATO pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare de luni, dar este puțin probabil ca deputații partidului de guvernământ Fidesz să participe, ceea ce înseamnă că așteptarea suedeză, care durează deja de 20 de luni, în așteptarea aderării la NATO ar putea să nu fie încă finalizată, precizează Euractiv.

 

VARȘOVIA

Numărul nașterilor din Polonia a fost anul trecut cel mai mic înregistrat în această țară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. De asemenea, a fost al 11-lea an consecutiv în care numărul deceselor a depășit numărul nașterilor, timp în care populația țării a scăzut cu aproape un milion de persoane. Noile date ale Institutului de Statistică polonez (GUS), o agenție guvernamentală, arată că au existat 272.000 de nașteri vii în 2023, în scădere de la 305.000 în anul precedent. Numărul de decese s-a situat la 409.000, în ușoară scădere față de 448.000 în 2022 și revenind la aproximativ nivelul de dinaintea pandemiei de 410.000 înregistrat în 2019, conform Notes from Poland.

 

SOFIA

Bulgaria, România și Grecia „mini-Schengen” ar fi ilegal, spune Denkov. Eliminarea frontierelor dintre cele trei națiuni ar fi contrară legislației UE, iar guvernele acestora nu intenționează să demareze discuții oficiale despre o zonă fără control la frontiere, a declarat joi premierul bulgar Nikolai Denkov. Premierul a explicat că Bulgaria va încerca să obțină admiterea deplină în Schengen în conformitate cu procedura oficială. Acesta a menționat în mod explicit că guvernul bulgar este susținut de Germania și a adăugat că Sofia dorește sprijinul Berlinului pentru a obține aderarea deplină la Schengen și la zona euro până la sfârșitul acestui an și nu urmărește să creeze o zonă separată fără frontiere cu România și Grecia, potrivit Euractiv.

Luni, eurodeputații Renew Europe au propus crearea unui mini-Schengen informal între Grecia, România și Bulgaria, care ar urma să înceapă să funcționeze în vara anului 2024. Scopul era de a ușura traficul greu între cele trei țări balcanice. Inițiativa a fost lansată de deputatul bulgar Daniel Laurer (partidul Continuăm Schimbarea) și de eurodeputații români Dacian Cioloș și Vlad Gheorghe, precum și de eurodeputatul grec Giorgos Kyrtsos.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: