Știri din capitalele Europei, 20 decembrie

PARIS

Marți, deputații francezi au dat aprobarea finală unui proiect de lege contestat care înăsprește normele pentru imigranți, oferindu-i președintelui Emmanuel Macron o victorie politică care a scos la iveală, totuși, fisuri în formațiunea sa de centru. Proiectul de lege, un compromis la care au ajuns partidul lui Macron și opoziția conservatoare, ilustrează deplasarea spre dreapta a politicii într-o mare parte a Europei, în condițiile în care guvernele încearcă să respingă ascensiunea extremei drepte prin înăsprirea politicii privind imigrația, scrie Reuters.

 

SPANIA

Constatarea că doi agenți ai serviciului de informații spaniol (CNI) au fost mituiți pentru a furniza informații clasificate Statelor Unite a dus la o situație fără precedent între Madrid și Washington la începutul acestei luni. Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, care supervizează CNI, a convocat-o în biroul său pe ambasadoarea SUA în Spania, Julissa Reynoso, pentru a primi explicații cu privire la cele întâmplate, astfel de acțiuni fiind considerate ostile Ministrul spaniol al Afacerilor Externe, José Manuel Albares, a vorbit, de asemenea, cu Reynoso și a exprimat neliniștea guvernului spaniol în legătură cu aceste dezvăluiri, potrivit unor surse guvernamentale.

Cel puțin doi agenți americani ai Ambasadei SUA din Madrid, care au fost direct implicați în recrutarea spionilor CNI, au fost expulzați discret din Spania, potrivit El Pais.

 

COPENHAGA | WASHINGTON

Danemarca a ajuns la un acord de apărare cu Statele Unite care va permite ca soldații și echipamentele militare americane să fie amplasate pe teritoriul danez, a declarat marți premierul țării, Mette Frederiksen. Acordul pe 10 ani a fost anunțat după ce, luna aceasta, Statele Unite au semnat acorduri similare cu Finlanda și Suedia, conform Reuters.

 

BUDAPESTA

Ungaria își va ridica obiecția față de aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, după ce parlamentul bulgar va confirma oficial eliminarea unei taxe suplimentare pentru transporturile de gaz rusesc, a declarat marți ministrul de Externe, Peter Szijjarto.

„Am fost informat de către colegul meu bulgar că ieri, parlamentul bulgar a eliminat această lege”, a declarat Szijjarto într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook. Acesta a precizat că, odată ce legea va fi publicată vineri, așa cum era de așteptat, în periodicul legislativ al parlamentului, Ungaria va renunța la obiecția sa și va cere Comisiei Europene să oprească o procedură de infringement pe care Budapesta a inițiat-o, conform Reuters.

 

SOFIA

Bulgarii au cele mai mari costuri de asistență medicală privată din UE. Statul bulgar cheltuiește cel mai mic procent din produsul său intern brut pentru sănătate dintre țările UE, ceea ce duce la coplăți private uriașe pentru tratamentele acordate cetățenilor bulgari și la conflicte în sistemul de sănătate, potrivit unei anchete realizate de Euractiv.

 

 

BELGRAD

Opozanții președintelui populist al Serbiei, Aleksandar Vucic, au ieșit în stradă, susținând că alegerile anticipate din weekend au fost fraudate, în timp ce observatorii internaționali au declarat luni că scrutinul s-a desfășurat în „condiții nedrepte” și că au fost raportate multiple nereguli.

Partidul Progresist Sârb al lui Vucic, aflat la putere, a câștigat votul parlamentar, a confirmat o numărătoare oficială inițială. Cu toate acestea, la alegerile locale din Belgrad, un grup de opoziție a declarat că ar fi fost furate voturi și că nu va recunoaște rezultatele, intenționând să ceară o repetare a scrutinului, conform Euronews.

 

KIEV

În timp ce Ucraina se îndreaptă spre o iarnă grea, fără a fi reușit să respingă în mod semnificativ invazia rusă din acest an, președintele Volodimir Zelenski pare să fi pierdut o mare parte din încrederea publică fenomenală pe care a câștigat-o în primul an de război. Potrivit noilor date ale Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev, dacă anul trecut, pe vremea aceasta, Zelenski era apreciat de 84% dintre ucraineni, în prezent procentul este de 62%, iar 18% dintre aceștia au declarat institutului că nu au încredere în el, relatează Euronews.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: