Știri din capitalele Europei, 20 februarie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și-a confirmat intenția de a candida la conducerea executivului pentru încă cinci ani. Anunțul a fost făcut luni după-amiază, după o reuniune a partidului său, Uniunea Creștin-Democrată din Germania (CDU), care i-a susținut în unanimitate candidatura.

„Lumea de astăzi este complet diferită față de cea din 2019. Am trecut prin multe împreună în ultimii cinci ani și cred că se poate spune că am realizat mai mult decât ne-am fi putut imagina vreodată”, a spus ea. Într-o aluzie ușor voalată despre ascensiunea partidelor de extremă-dreapta observată în mai multe țări europene, von der Leyen a promis să „consolideze centrul” și să apere blocul „împotriva forțelor de dezbinare” din interior și din exterior, potrivit Euronews.

 

BRUXELLES

Apple s-ar confrunta cu o amendă de 500 de milioane de euro din partea UE din cauza restricțiilor privind accesul la serviciile de streaming muzical, în ceea ce ar fi o lovitură istorică pentru compania americană, potrivit The Guardian.

Compania suedeză de streaming Spotify a depus o plângere la UE în 2019, susținând că Apple limitează posibilitățile de alegere și concurența în magazinul său de aplicații prin perceperea unei taxe de 30% pentru toate achizițiile. De asemenea, Apple a împiedicat Spotify și alte companii să informeze clienții care folosesc telefoanele lor că pot evita comisionul – și pot obține o ofertă mai bună – prin simpla înscriere pe site-ul Spotify. Apple spune că taxa sa este justificată deoarece cheltuiește foarte mult pentru a oferi un magazin de aplicații securizat și oferă Spotify acces la sute de milioane de clienți.

 

HAGA

Liderul extremei-drepte olandeze Geert Wilders, care a obținut cele mai multe mandate la alegerile din urmă cu trei luni, dar care nu a reușit până acum să formeze un nou guvern de coaliție, a declarat luni că Olanda este „fraierul Europei” pentru că a acceptat prea mulți refugiați ucraineni. Wilders se opune continuării ajutorului militar acordat Ucrainei, susținând că Olanda trebuie să își păstreze armele pentru a se apăra. Această poziție este una dintre multele  care creează probleme Partidului său de extremă-dreapta, Partidul Libertății (PVV), în relația cu  potențiali parteneri de coaliție, conform Reuters.

 

VIENA

Într-un raport recent, Amnesty International și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sistemul de asistență socială din Austria, catalogând accesul la acesta ca fiind excesiv de restrictiv și birocratic. Limitele superioare ale sistemului de beneficii sunt considerate inadecvate, în special pentru grupurile vulnerabile. Raportul de 60 de pagini, bazat pe interviuri cu experți și beneficiari de ajutoare sociale, evidențiază mai multe deficiențe. O problemă cheie este cerința ca persoanele cu handicap sau partenerii separați să dea în judecată membrii familiei pentru întreținere înainte de a se califica pentru asistență socială, ceea ce creează obstacole suplimentare pentru cei aflați în nevoie. În plus, persoanele care locuiesc cu rudele trebuie să dezvăluie situația financiară a familiei lor, ceea ce ar putea tensiona relațiile și exacerba situațiile și așa dificile, relatează ORF.

 

ATENA

Premierul grec a exclus luni orice concesii suplimentare pentru fermierii protestatari, în ajunul mitingului planificat de aceștia, care va avea loc în centrul Atenei. Kyriakos Mitsotakis și-a exprimat speranța că protestul de marți din capitală va marca sfârșitul săptămânilor de neliniște în rândul fermierilor greci care, la fel ca și alții din Europa, sunt furioși din cauza costurilor ridicate de producție. În urma unei întâlniri cu Mitsotakis săptămâna trecută, reprezentanții asociațiilor de fermieri din întreaga țară au respins măsurile de ajutor propuse de guvern ca fiind insuficiente. Pe lângă faptul că vor merge cu tractoarele la mitingul de marți din fața parlamentului, ei plănuiesc să blocheze drumurile principale, porturile și punctele de trecere a frontierei, scrie The Associated Press.

 

LONDRA | BRUXELLES | WASHINGTON

Lockbit, o cunoscută bandă de infractori cibernetici care cere răscumpărare pentru datele victimelor sale, a fost destructurată în cadrul unei operațiuni internaționale, au anunțat luni atât banda, cât și autoritățile americane și britanice. Operațiunea a fost condusă de Agenția Națională de Combatere a Criminalității din Marea Britanie, Biroul Federal de Investigații din SUA, Europol și o coaliție de agenții de poliție internaționale, potrivit unei postări pe site-ul bandei. Un purtător de cuvânt al Agenției Naționale de Combatere a Criminalității din Marea Britanie și un altul al Departamentului de Justiție al SUA au confirmat că agențiile au destructurat banda, precizând că operațiunea este „în curs de desfășurare și dezvoltare”, potrivit Reuters.

Oficialii din Statele Unite, unde Lockbit a lovit peste 1.700 de organizații din aproape toate sectoarele, de la servicii financiare și sectorul alimentar până la școli, transporturi și departamente guvernamentale, au descris grupul ca fiind cea mai mare amenințare ransomware din lume.

 

HELSINKI

Pe măsură ce populația Finlandei devine din ce în ce mai urbană, orașele mai mici încearcă să atragă familiile cu bonusuri pentru copii. Micile municipalități nu încearcă doar să atragă familii, ci oferă și stimulente pentru a-i încuraja pe tineri să termine liceul în comunitățile lor.

Deoarece în Finlanda copiii nu sunt limitați de factori geografici atunci când aleg ce liceu să frecventeze, unele orașe mici vor ca localnicii să nu plece și poate chiar să atragă și străini. Spre exemplu, câteva municipalități au început să plătească costurile permiselor de conducere ale absolvenților. În Finlanda, obținerea unui permis de conducere este relativ scumpă și poate costa în jur de 1.000 de euro. Alte orașe mai mici adoptă o abordare diferită, acordând burse de mii de euro absolvenților de liceu, scrie YLE.

 

VARȘOVIA | KIEV

Kievul ar putea limita importurile de producție agroalimentară poloneză dacă fermierii polonezi nu vor înceta să blocheze granițele țării în Ucraina împotriva afluxului de cereale și alte produse ucrainene, au declarat oficiali guvernamentali pentru presa ucraineană.

În ultimele zile, natura protestelor fermierilor polonezi s-a schimbat. În loc să demonstreze în orașe și localități, fermierii care protestează împotriva producției alimentare ucrainene care inundă piața internă a țării se concentrează pe blocarea graniței țării cu Ucraina pentru a împiedica intrarea în Polonia a camioanelor care transportă produse ucrainene, relatează Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: