Știri din capitalele Europei, 20 septembrie

BERLIN

Candidații partidului AfD (Alternative pentru Germania) de extremă-dreapta la viitoarele alegeri europene nu vor fi retrași, în pofida unei anchete interne care a constatat că cel puțin unul dintre ei a făcut afirmații false cu privire la CV-ul său, a anunțat marți conducerea partidului.

Candidaților Arno Bausemer și Mary Khan-Holoch li s-a cerut să prezinte dovezi care să susțină afirmațiile pe care le-au făcut cu privire la trecutul lor, după ce au apărut îndoieli cu privire la autenticitatea acestora. Aceștia sunt doi dintre candidații cotați printre primii 15 ai partidului la viitoarele alegeri europene.

„O înlocuire a candidaților, precum și o schimbare a ordinii este permisă doar printr-o nouă procedură de nominalizare. Același lucru este valabil și în cazul eliminării unor candidați individuali”, a declarat un purtător de cuvânt al AfD.

Eliminarea candidaților din cursă ar fi necesitat un nou vot și, eventual, o convenție elaborată, întrucât votul inițial a durat mai multe zile, precizează Euractiv.

 

PARIS

Franța va căuta sprijin din partea altor țări ale Uniunii Europene pentru stabilirea unui preț minim pentru zborurile în Europa, în încercarea de a reduce contribuția sectorului aviatic la schimbările climatice, a declarat ministrul Transporturilor, Clement Beaune. Măsura, dacă va fi aprobată, va afecta companiile aeriene care practică tarife mici. E posibil însă ca aceasta să nu obțină sprijin în rândul țărilor UE, printre care se numără națiuni insulare care depind de transportul aerian și regiuni cu sectoare turistice susținute de zborurile low-cost, potrivit Reuters.

Partidul Rassemblement National al liderului de extremă-dreapta Marine Le Pen susține că a rambursat integral un împrumut de la o companie rusă, sperând să pună capăt acuzațiilor potrivit cărora acesta este apropiat de regimul lui Vladimir Putin, potrivit Euractiv.

 

BRUXELLES

Cea de-a doua instanță supremă din Europa a susținut miercuri decizia unui organism de reglementare a concurenței al Uniunii Europene împotriva unui sistem de ajutor în valoare de 700 de milioane de euro pentru 55 de multinaționale. Această decizie reprezintă o victorie importantă pentru șefa antitrust a UE, Margrethe Vestager, în ceea ce privește combaterea acordurilor fiscale avantajoase. „Scutirile fiscale acordate de Belgia societăților care fac parte din grupuri multinaționale constituie o schemă de ajutor ilegal”, a declarat Tribunalul din Luxemburg, confirmând decizia Comisiei Europene din 2016, conform Reuters.

 

MADRID | UNIUNEA EUROPEANĂ

Miniștrii Uniunii Europene au respins cererea Spaniei de a adăuga limbile catalană, bască și galiciană pe lista limbilor oficiale ale blocului comunitar, ceea ce reprezintă un eșec pentru eforturile premierului Pedro Sánchez de a forma un nou guvern.

Premierul solicitase adăugarea celor trei limbi, deoarece, în urma alegerilor neconcludente din iulie, a încercat să obțină sprijinul separatiștilor. Însă miniștrii Afacerilor Europene și-au exprimat marți îngrijorarea cu privire la adăugarea simultană a atâtor limbi, a declarat ministrul spaniol de Externe, José Manuel Albares. Madridul nu va renunța la proiect, a spus acesta, ci se va concentra mai întâi pe includerea catalanei printre limbile oficiale ale Uniunii Europene, conform Financial Times.

 

ATENA

Mai mult de un sfert dintre tinerii din Grecia (26%) nu lucrează și nici nu urmează cursuri de formare profesională, în timp ce rata echivalentă în Europa este de doar 16,5%, potrivit unui sondaj prezentat în cadrul unui eveniment organizat la Atena de DIKTIO – Rețeaua pentru reformă în Grecia și Europa, Forumul economic Delphi, Metarrythmisi și Friends of Europe. În cadrul discuțiilor a fost subliniat faptul că statul este orientat către persoanele în vârstă, cărora Europa le acordă în medie 30% din PIB, în timp ce doar 8% sunt asigurate pentru copii și familii.

„Sistemul nostru de asigurări este sustenabil până în 2070, dar îmbătrânirea populației vine cu  provocări uriașe”, a subliniat ministrul Muncii și Securității Sociale, Adonis Georgiadis, vorbind despre un declin demografic de amploare care nu poate fi remediat prin intrarea de imigranți în țară, conform Ekathimerini.

 

BRATISLAVA

Procesele pe care Ucraina le-a intentat împotriva Poloniei, Slovaciei și Ungariei la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) în legătură cu interdicția unilaterală impusă de acestea asupra produselor agricole ucrainene nu au niciun temei juridic, deoarece a duce alimente într-un mod necontrolat într-un stat membru al Uniunii Europene nu este un argument, a declarat marți ministrul slovac al agriculturii, Jozef Bíreš, potrivit Euractiv.

 

PRAGA

Guvernul ceh este pe punctul de a prezenta proiectul revizuit al bugetului de stat pentru anul viitor. În ciuda mai multor propuneri anterioare, cabinetul este pregătit să facă schimbări semnificative în ceea ce privește salariile și personalul din administrația publică. Planul acestuia include o înghețare a salariilor majorității funcționarilor publici, inclusiv ale polițiștilor, pompierilor, soldaților și ale altor angajați guvernamentali. Ministrul de Finanțe, Zbyněk Stanjura, a declarat anterior că accentul se pune mai degrabă pe reducerea numărului de funcționari publici decât pe salariile acestora.

Purtătorii de cuvânt ai altor ministere au fost reticenți în a comenta situația. Cu toate acestea, proiectul de buget indică faptul că o finanțare semnificativă va fi direcționată în primul rând către Ministerul Apărării, deoarece guvernul urmărește să îndeplinească cerința de a cheltui cel puțin 2% din PIB pentru apărare, în special având în vedere situația din Ucraina, conform Prague Monitor.

 

VARȘOVIA

Guvernul polonez a adoptat o rezoluție prin care acuză politicile UE pentru noua criză a migrației care a lovit insula italiană Lampedusa și solicită Bruxelles-ului să ia măsuri mai dure „pentru a opri fluxul ilegal de persoane”.

„Situația actuală din Lampedusa este un simbol al unei situații care amenință întreaga Europă, inclusiv Polonia”, a declarat Jarosław Kaczyński, președintele partidului național-conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS), care a prezentat rezoluția alături de premierul Mateusz Morawiecki. Planurile Uniunii Europene de a introduce un nou sistem de relocare a migranților „reprezintă o încurajare a traficului de persoane”, a adăugat Kaczyński, care este și vicepremier. „Este un stimulent pentru cei care vor să profite de oportunitatea de a intra ilegal în Europa”, potrivit Notes from Poland.

 

SOFIA

Semințele de floarea-soarelui ucrainene nu vor fi permise în Bulgaria până când producătorii de cereale și guvernul nu vor stabili o cotă permisă, a declarat premierul Nikolai Denkov pe 19 septembrie, după ce acesta și miniștrii de Finanțe și Agricultură ai țării au purtat discuții timp de mai multe ore cu reprezentanți ai protestatarilor din sectorul agricol.

Catalizatorul protestelor a fost decizia din 14 septembrie a Parlamentului bulgar de a nu prelungi interdicția de a importa diverse produse alimentare de bază din Ucraina. Protestele sunt prezentate de către organizatori și ca fiind legate de alte nemulțumiri privind politicile de stat care implică sectorul agricol din Bulgaria, punctează Sofia Globe.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: