Știri din capitalele Europei, 21 august

BERLIN

Economiștii se declară mai degrabă pesimiști în ceea ce privește Germania. Experții avertizează cu privire la o nouă recesiune în cea mai mare economie a Europei, în ciuda faptului că aceasta a ieșit din criza energetică din iarna trecută într-o stare mai bună decât se credea inițial.

Problemele structurale de lungă durată, de la populația îmbătrânită la infrastructura degradată, au fost agravate de războiul din Ucraina, de creșterea ratelor dobânzilor și de comerțul mondial în declin.

Atât FMI, cât și OCDE estimează că Germania va fi cea mai neperformantă economie principală din lume în acest an. Cel mai bine vândut ziar tabloid din țară, Bild Zeitung, a tras recent un semnal de alarmă, declarând că „economia noastră se prăbușește” și făcând apel la cancelarul Olaf Scholz să ia măsuri, scrie Financial Times.

 

VIENA

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz a fost acuzat că a făcut declarații false în cadrul unei anchete parlamentare privind presupusa corupție din primul său guvern, prăbușit în urma unui scandal în 2019, au anunțat vineri procurorii.

Un document prin care sunt acuzați Kurz, fostul său șef de cabinet, Bernhard Bonelli, și o a treia persoană a fost depus la tribunalul de stat din Viena, a precizat într-un comunicat biroul procurorilor care investighează cazurile de corupție. Instanța a precizat că fostul cancelar va fi judecat pe 18 octombrie, conform Euronews.

 

PARIS

Îngrijorările legate de calitatea apei au forțat anularea altei probe premergătoare Jocurilor Olimpice de la Paris în râul Sena. Duminică, organizatorii au anulat o ștafetă mixtă de triatlon. În timp ce înotătorii de triatlon au intrat în competiție pe Sena joi și vineri, testele de calitate a apei au arătat niveluri de bacterii mai mari decât cele autorizate înaintea unui eveniment test de paratriatlon sâmbătă, astfel că acesta a fost anulat. Testele ulterioare înainte de ștafeta mixtă de duminică au rămas neconcludente, potrivit unei declarații comune a organizatorilor și a oficialilor locali, potrivit Euronews.

 

AMSTERDAM | COPENHAGA

Olanda și Danemarca vor furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, primele livrări urmând să aibă loc în jurul Anului Nou, au anunțat duminică prim-miniștrii celor două țări NATO, în timpul vizitelor președintelui ucrainean Volodomir Zelenski. Acest angajament reprezintă prima promisiune reală de livrare de F-16 pentru forțele armate ucrainene și vine la câteva zile după ce Statele Unite au aprobat posibila livrare a avioanelor de vânătoare de către cele două țări, scrie Reuters.

 

MADRID

Partidele catalane pro-independență au stabilit condițiile pentru susținerea unei noi învestituri a premierului socialist în exercițiu Pedro Sánchez, în condițiile în care regele Spaniei, Felipe al VI-lea, începe săptămâna aceasta o rundă complexă de consultări cu mai multe partide politice pentru a stabili cine are mai multe șanse să conducă noul executiv. Alegerea se face între Sánchez și șeful opoziției de centru-dreapta, Alberto Núñez Feijóo, potrivit Euractiv.

 

 

ATENA

Autoritățile grecești au evacuat duminică alte cinci sate din apropierea graniței de nord-est cu Turcia, unde un mare incendiu de vară a distrus deja mai multe case în weekend. Nu au fost raportate victime grave în rândul pompierilor sau al locuitorilor în urma incendiului de pădure din apropierea orașului Alexandroupolis, relatează AP.

 

PRAGA

Republica Cehă se confruntă cu cel mai important punct de cotitură din istoria sa modernă, deoarece și-a epuizat toate motoarele de creștere economică anterioare, și-a pierdut avantajele competitive și a căzut în așa-numita capcană a veniturilor medii, potrivit unui nou studiu, relatează Euractiv.

 

BRATISLAVA

Șeful serviciului de informații slovac SIS, Michal Alach, a fost reținut de poliție sub acuzația de abuz de putere. Alach ar fi acuzat că și-a depășit prerogativele și că ar fi creat o organizație criminală.

 

CITEȘTE ȘI Șeful serviciilor de informații slovace a fost reținut sub acuzația de abuz de putere

 

SOFIA

Două dintre cele mai mari partide din Bulgaria l-au acuzat sâmbătă pe președintele Rumen Radev că reprezintă un risc pentru viitorul Bulgariei în Uniunea Europeană, citând atacurile sale politice constante la adresa guvernului, influența sa în societate și linia pro-rusă pe care a adoptat-o țara în timpul administrației sale, conform Euractiv.

 

BUDAPESTA | ANKARA

Parlamentele Ungariei şi Turciei vor aborda separat, în toamnă, chestiunea referitoare la ratificarea intrării Suediei în NATO, a anunţat duminică ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto.

 

CITEȘTE ȘI Parlamentele Ungariei şi Turciei vor aborda în toamnă intrarea Suediei în NATO

 

MOSCOVA

Prima misiune pe Lună a Rusiei în 47 de ani a eșuat după ce nava spațială Luna-25 a scăpat de sub control și s-a prăbușit în timp ce era dirijată pentru a intra pe orbita de preaselenizare. Nava spațială era programată să aterizeze luni pentru a explora o parte a Lunii despre care oamenii de știință cred că ar putea conține apă înghețată și elemente prețioase, potrivit BBC.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL