Știri din capitalele Europei, 21 mai

UNIUNEA EUROPEANĂ

Proporția tinerilor angajați care locuiesc cu părinții lor în UE a crescut semnificativ în ultimii ani, conform datelor unei agenții europene, Irlanda depășind alte țări, pe fondul unei crize acute a locuințelor. O analiză a datelor Eurostat, împărtășită în exclusivitate cu The Guardian, a constatat că, în medie, la nivelul blocului comunitar, proporția tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani care au un loc de muncă și care locuiesc în casa părinților a crescut de la 24% la 27% între 2017 și 2022.

Irlanda, unde chiriile s-au dublat din 2013, a înregistrat o creștere de 13 puncte procentuale a tinerilor care lucrează și care locuiesc cu părinții, de la 27% la 40%. Cifrele include atât persoanele care au un loc de muncă cu normă întreagă, cât și cele cu fracțiune de normă.

Alte țări care au înregistrat creșteri între 2017 și 2022 au fost Portugalia, unde proporția a crescut de la 41% la 52%, și Spania, de la 35% la 42%. În Franța a crescut de la 10% la 12%, în timp ce Italia a înregistrat o creștere de la 41% la 48%, iar Croația de la 58% la 65%.

 

HELSINKI

Guvernul finlandez a propus marți o legislație de urgență pentru a bloca intrarea solicitanților de azil prin frontiera cu Rusia, pe care consideră că Moscova o încurajează ca urmare a ostilităților politice de la începutul războiului din Ucraina, potrivit Reuters.

Finlanda a închis frontiera de 1.340 km anul trecut, după ce au crescut sosirile din țări precum Siria și Somalia, la scurt timp după ce Helsinki s-a alăturat alianței transatlantice NATO. Kremlinul neagă că folosește migrația ca armă, afirmând că Occidentul este implicat într-o campanie de denigrare.

 

ATENA

Grecii se confruntă cu o criză semnificativă de încredere nu doar în instituții, ci și între ei, potrivit unui sondaj realizat la nivel național de organizația de cercetare Dianeosis. Întrebați dacă „majoritatea oamenilor sunt demni de încredere”, un procent covârșitor de 86,6% a răspuns că „trebuie să fim deosebit de atenți în relațiile cu oamenii”. Aproximativ jumătate consideră că „cea mai mare amenințare la adresa viitorului grecilor” este economia, 37% dintre ei considerând că factorii demografici sunt pe locul al doilea. În plus, 83% cred că până în 2034 Grecia „va fi o țară cu mulți imigranți din multe țări”, potrivit Kathimerini.

 

VARȘOVIA

Premierul polonez Donald Tusk și omologii săi din alte țări vor propune „în câteva zile” Consiliului European și Comisiei Europene umbrela de apărare European Sky Shield Initiative (ESSI), a anunțat luni acesta. Inițiativa European Sky Shield, pe care Tusk a comparat-o cu un Iron Dome similar cu cel al Israelului, a fost discutată de Tusk și de omologul său danez Mette Frederiksen în timpul vizitei acesteia la Varșovia luna trecută, conform Euractiv.

„Crearea unui Irone Dome împotriva rachetelor și a dronelor este necesară. (…) Recentul atac asupra Israelului a arătat cât de esențiale sunt astfel de sisteme. Nu există niciun motiv pentru ca Europa să nu aibă propriul scut antirachetă”, a declarat luni Tusk, adăugând că nu trebuie să ai prea multă imaginație pentru a înțelege că și Europa se află în zona de pericol, la fel ca Israelul.

 

SOFIA

Rata anuală a inflației din Bulgaria, care a atins media de 2,4% din zona euro în aprilie și a scăzut sub 3% pentru prima dată din vara anului 2021, crește semnificativ șansele țării de a adopta moneda euro din 2025, a declarat ministrul de Finanțe pentru Euractiv Bulgaria.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: