Știri din capitalele Europei, 21 noiembrie

BERLIN

Guvernul german a impus o înghețare a majorității cheltuielilor noi, într-o decizie pe care un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a catalogat-o drept un pas necesar în contextul în care coaliția cancelarului Olaf Scholz se confruntă cu o criză bugetară tot mai gravă. Planurile de cheltuieli ale guvernului au fost date peste cap de o hotărâre judecătorească de săptămâna trecută, care a impus guvernului transfeerul a 60 de miliarde de euro în fonduri neutilizate din perioada pandemiei către inițiative ecologice. Măsura ar priva o parte din industria germană de sprijinul necesar pentru a o menține competitivă într-o economie deja slăbită, potrivit Reuters.

 

ROMA

Un tribunal italian a condamnat peste 230 de persoane – inclusiv un fost deputat din partidul fostului prim-ministru Silvio Berlusconi – pentru implicare în mafia ‘Ndrangheta, în cadrul celui mai mare proces de crimă organizată din ultimele decenii din țară, care s-a încheiat.

Așa-numitul maxi-proces al mafiei, desfășurat într-o sală specială de înaltă securitate din regiunea sudică Calabria, a adus în fața instanței peste 330 de persoane acuzate de participare sau asistență acordată mafiei, inclusiv trafic de droguri, extorcare, mită și furt. 100 dintre acuzați au fost exonerați.

‘Ndrangheta, a cărei rețea, potrivit anchetatorilor italieni, se întinde din Africa de Vest până în America de Sud, controlează cea mai mare parte a comerțului ilegal cu cocaină din Europa și se estimează că are o cifră de afaceri globală de 50 de miliarde de euro, potrivit Financial Times.

 

ATENA

În ceea ce a fost descris ca fiind un „progres legislativ”, guvernul elen a anunțat un plan de acțiune cuprinzător pentru combaterea demenței, considerată de analiști ca fiind o provocare semnificativă pentru populația îmbătrânită a țării. Ca parte a unei reforme mai ample a sănătății mintale în Grecia, Ministerul Sănătății a anunțat un plan de acțiune privind demența și boala Alzheimer pentru „delimitarea etică și protejarea drepturilor pacienților”. Analiștii sugerează că se așteaptă ca demența și boala Alzheimer să devină unele dintre cele mai mari poveri pentru sistemul de sănătate grec în anii următori, potrivit Euractiv.

 

STOCKHOLM

Pentru prima dată în lume, muncitorii de la producătorul auto american Tesla au intrat în grevă. Nu este o coincidență faptul că această grevă are loc în Suedia, care are una dintre cele mai puternice mișcări sindicale din Europa. Peste 90% dintre lucrători sunt protejați de contracte colective de muncă, iar sistemul se bucură de o susținere puternică atât în rândul angajaților, cât și al angajatorilor.

Ceea ce a început ca o neînțelegere locală minoră a luat amploare până la punctul în care ar putea avea implicații globale, cu efecte potențiale asupra mișcărilor sindicale și a lucrătorilor din industria auto din Europa și SUA. Tesla nu produce mașini în Suedia, dar deține ateliere pentru a asigura service-ul mașinilor. Disputa a început atunci când unui grup de 130 de mecanici nemulțumiți le-a fost respinsă cererea de încheiere a unui contract colectiv de muncă. Așa cum se obișnuiește în Suedia, sindicatele din alte sectoare au ieșit în semn de solidaritate. Lucrătorii portuari, lucrătorii poștali și de curierat, lucrătorii de la curățenie și vopsitorii de mașini au fost de acord până acum să refuze să lucreze cu produsele Tesla. De asemenea, cea mai mare companie de taxi din Stockholm a încetat să mai cumpere mașini noi Tesla pentru flota sa. Lupta lor împotriva modelului de afaceri antisindical al Tesla s-ar putea extinde acum în Germania, unde Tesla deține fabrici și are o forță de muncă semnificativ mai mare, potrivit The Guardian.

 

BELGRAD | ZAGREB

Serbia a expulzat un diplomat croat, într-un gest care agravează și mai mult relațiile dintre cele două state.

Ministerul sârb de Externe a declarat că primul secretar al ambasadei croate a fost proclamat persona non grata pentru „depășirea grosolană a cadrului normelor diplomatice” în timpul activității sale. Presa apropiată guvernului populist sârb a declarat că diplomatul, identificat ca fiind Hrvoje Snajder, este acuzat de „activități de spionaj” și de „recrutarea” de persoane pentru a lucra pentru serviciile secrete croate.

Ministerul croat de Externe a respins motivele expulzării diplomatului și a declarat că este „un pas spre deteriorarea relațiilor reciproce” în momentul în care „stabilitatea Europei de sud-est este de o importanță excepțională pentru întreaga Europă”, citează AP.

 

KIEV

Ucraina i-a concediat luni pe cei mai importanți doi oficiali civili din domeniul securității cibernetice, în timp ce procurorii au anunțat o anchetă de deturnare de fonduri care implică achiziții de software din perioada 2020-2022, în care ar fi fost implicat șeful serviciului de informații al statului.

Printre oficialii concediați se numără Viktor Zhora, cunoscut pe plan internațional ca fiind imaginea eforturilor mult lăudate ale Ucrainei, sprijinite de Occident, de a se apăra împotriva campaniilor neîncetate de hacking rusesc. Concediat odată cu Zhora a fost și șeful său, Iurii Shchyhol, șeful Departamentului de Stat al Serviciului de Comunicații Speciale și Protecție a Informațiilor, potrivit AP.

 

ANKARA

Compania energetică de stat Turkish Petroleum Corporation (TPAO) a achiziționat o platformă plutitoare uriașă care îi va permite să proceseze vasta rezervă de gaze naturale descoperită în largul coastei Turciei la Marea Neagră, potrivit unui raport publicat luni. Puternic dependentă de importuri pentru nevoile sale energetice, Turcia exploatează zăcământul de gaze naturale de 710 miliarde de metri cubi (bcm) din Marea Neagră, descoperit treptat începând din august 2020, potrivit Daily Sabah.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: