BERNA | BERLIN
Elveția se va alătura unui efort condus de Germania menit să consolideze apărarea Europei împotriva atacurilor aeriene, în timp ce această țară care în mod tradițional și-a păstrat neutralitatea, continuă să își recalibreze politica după invazia Rusiei în Ucraina. Urs Loher, directorul pentru armament, a semnat o declarație de aderare la inițiativa europeană Sky Shield, a anunțat vineri biroul său. Proiectul implică țări care achiziționează în comun sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă și este conceput pentru a crește eficiența costurilor și flexibilitatea, potrivit Bloomberg.
Germania a lansat ESSI în 2022 cu scopul de a reduce vulnerabilitatea continentului la atacurile aeriene într-o perioadă de tensiune geopolitică în creștere. Aproximativ 21 de țări, inclusiv Regatul Unit și Turcia, au aderat.
VARȘOVIA
Liderii occidentali au fost criticați după ce SUA, Marea Britanie, Franța și Germania s-au întâlnit pentru a discuta despre războiul Rusiei din Ucraina fără a invita niciun stat de pe frontul estic. Mulți analiști au sugerat în special că Polonia – vecinul Ucrainei și țara NATO care cheltuiește cel mai mult pentru apărare – ar fi trebuit să fie invitată.
Printre critici s-a numărat șeful Biroului de securitate națională al Poloniei (BBN), o agenție care operează în numele președintelui Andrzej Duda. Între timp, fostul președinte al Estoniei, Toomas Ilves, a afirmat că ar fi fost informat că Olaf Scholz, cancelarul german, a blocat personal participarea Poloniei la reuniune, potrivit Notes from Poland.
SOFIA
Bulgarii se vor prezenta la urne pe 27 octombrie pentru a șaptea alegere parlamentară din ultimii trei ani și jumătate, însă există puține speranțe că profunda criză politică a țării se va încheia cu formarea unui guvern stabil, conform Euractiv.
Sondajele realizate de două agenții importante, Gallup International Balkan și Trend, arată că un număr record de bulgari (32-38%) intenționează să voteze și că un număr record de nouă formațiuni politice ar putea intra în parlament. Previziunile sugerează că partidul GERB al fostului prim-ministru Boyko Borissov, care are sprijinul a 25-26% din electorat, este aproape sigur că va câștiga, deși, cu un sprijin atât de mic, ar fi foarte dificil pentru acesta să formeze un guvern stabil, deoarece ar avea nevoie de cel puțin trei parteneri politici.
CHIȘINĂU
Datele preliminare de la referendumul din acest weekend din R. Moldova arată că 50,16% dintre alegători s-au declarat în favoarea modificării Constituției în vederea aderării țării la Uniunea Europeană. Între timp, 49,82% și-au exprimat dezacordul, conform Știri.md. R. Moldova a depus cererea de aderare în martie 2022, iar în noiembrie 2023 Comisia Europeană a emis o recomandare de deschidere a negocierilor de aderare cu R. Moldova, obiectivul Chișinăului fiind de a se alătura blocului comunitar până în 2030.
În ceea ce privește alegerile prezidențiale, Maia Sandu a obținut 42,07% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo s-a clasat pe locul doi, cu 26,27%. Întrucât niciunul din candidații înscriși nu a obținut peste 50% din voturi, se va organiza un al doilea tur de scrutin cu participarea primilor doi candidați.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News