UNIUNEA EUROPEANĂ
În această săptămână, Uniunea Europeană va face următorul pas în efortul său de a se transforma într-o putere globală care să poată folosi piața sa unică masivă pentru a respinge acțiunile coercitive ale unor entități străine precum China, Rusia și chiar SUA. Divizia executivă a Uniunii Europene va prezenta miercuri o propunere cu reguli care vizează sporirea puterii sale de a examina și, eventual, de a bloca investițiile străine în industrii sensibile – inclusiv din partea companiilor controlate de străini în interiorul blocului -, precum și luarea în considerare a creării unui fond pentru a spori dezvoltarea tehnologiilor care pot servi atât în scopuri militare, cât și civile, potrivit unui draft al proiectului consultat de Bloomberg.
BERLIN
Sute de mii de oameni au ieșit în stradă în orașele din Germania în acest weekend, în timp ce țara intră în a doua săptămână de proteste la nivel național împotriva partidului de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Demonstrațiile au luat amploare după ce au apărut rapoarte ale site-ului de știri de investigație Correctiv despre o întâlnire a extremiștilor de dreapta la Potsdam, în cadrul căreia au fost discutate politicile de migrație, inclusiv deportările în masă ale persoanelor de origine străină. AfD, care se află pe locul al doilea în sondajele de opinie la nivel național, a negat că planurile de migrație despre care se vorbește reprezintă politica partidului.
Duminică, au avut loc mitinguri la Berlin, München și Köln, precum și în bastioanele tradiționale ale AfD din estul Germaniei, cum ar fi Leipzig și Dresda, conform Reuters.
ROMA | ANKARA
Giorgia Meloni s-a întâlnit sâmbătă, la Istanbul, cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, prima deplasare oficială a premierului italian în străinătate după ce țara sa a preluat președinția Grupului celor 7 (G7). Cele două guverne își propun să crească valoarea schimburilor comerciale dintre țările lor la 30 de miliarde de euro până în 2030, de la aproximativ 25 de miliarde de euro în prezent, potrivit unui oficial la curent cu discuțiile. Migrația a fost, de asemenea, pe ordinea de zi, ambele țări analizând un acord cu Libia pentru a consolida colaborarea, a spus persoana respectivă. Potrivit presei italiene, cele trei națiuni ar putea semna un acord privind migrația înainte de venirea verii, precizează Bloomberg.
LONDRA | HAGA | DUBLIN
Rețeaua feroviară din Marea Britanie a fost perturbată, zborurile au fost anulate și mii de locuințe au rămas fără curent electric luni, după ce țara a fost lovită de furtuna Isha în timpul nopții.
Scoția a fost cea mai afectată, rafalele de peste 144 km/h provocând anularea tuturor serviciilor feroviare. Zeci de zboruri de pe aeroporturile din Edinburgh și Glasgow au fost, de asemenea, anulate. Trenurile din unele părți din sudul Angliei au fost afectate, inclusiv serviciile între Londra și aeroportul Gatwick.
UK Power Networks a declarat că a restabilit alimentarea cu energie electrică a majorității proprietăților care au rămas fără curent electric în estul și sud-estul Angliei, dar aproximativ 45.000 de locuințe din Irlanda de Nord au rămas fără curent, relatează Reuters.
Dincolo de Marea Nordului, aeroportul Schiphol din Amsterdam a anulat duminică zeci de zboruri programate pentru luni, ca măsură preventivă din cauza vântului puternic așteptat în Olanda.
De asemenea, companiile aeriene au anulat duminică 102 zboruri spre și dinspre Dublin.
HELSINKI
Anul trecut, mai multe companii au intrat în faliment decât oricând în acest mileniu. În același timp, au dispărut aproape 15.000 de locuri de muncă în Finlanda. În multe regiuni, cea mai mare companie care a dat faliment a fost din industria construcțiilor. În general, însă, mai multe firme au intrat în colaps în industria serviciilor, inclusiv în restaurante. Jaakko Nors, manager de cont la Suomen Asiakastieto, un furnizor de servicii digitale de informații pentru întreprinderi și consumatori, estimează că două miliarde de euro au dispărut din economia națională finlandeză în timpul celui mai recent val de falimente, potrivit YLE.
VARȘOVIA
Din aprilie, temele pentru acasă obligatorii, pentru care elevii primesc calificative, vor fi eliminate în școlile primare din Polonia, a anunțat ministrul Educației, Barbara Nowacka, îndeplinind astfel o promisiune electorală a partidului său. Aceasta speră ca, în viitor, nici elevii din școlile secundare să nu mai primească teme pentru acasă.
Nowacka, care a preluat funcția luna trecută în cadrul noului guvern condus de Donald Tusk, a reiterat, de asemenea, promisiunile anterioare de a reduce programa școlară și de a se concentra mai mult pe „gândirea critică, nu pe a învăța totul pe de rost”, precum și pe reducerea numărului de ore de lecții de catehism catolic și creșterea salariilor profesorilor. Nowacka a spus că, în prezent, elevii din școlile primare au „un exces de lucruri de învățat, de memorat, inclusiv acasă, în detrimentul timpului liber, al activităților extracurriculare, al întâlnirilor cu prietenii”. De asemenea, ministrul a precizat că, de multe ori, se așteaptă de la părinți să îi ajute pe copii cu proiectele mari pe care le primesc, care trebuie deobicei finalizate până a doua zi, precizează Notes from Poland.
SOFIA
O declarație de epidemie de gripă va fi în vigoare în districtele bulgare Plovdiv și Gabrovo în perioada 22-28 ianuarie inclusiv, dar deocamdată măsurile antiepidemice nu includ suspendarea cursurilor în școli. Începând cu 18 ianuarie, rata de morbiditate a gripei în districtul Plovdiv este de 206 la 10.000 de locuitori pe săptămână. Grupele de vârstă cu cele mai mari rate de morbiditate a gripei sunt cele de la 5 la 14 ani, 670 din 10.000, și cele de la 15 la 29 de ani, 335 din 10.000, scrie Sofia Globe.
SOFIA | ATENA
Bulgaria și Grecia vor căuta finanțare din toate sursele internaționale posibile, inclusiv UE și NATO, pentru a îmbunătăți legăturile de transport dintre cele două țări, potrivit informațiilor furnizate de guvernul de la Sofia pentru Euractiv Bulgaria. Proiectele includ construcția coridorului de transport 8 între portul albanez Durres și Varna, cel mai mare oraș bulgar de la Marea Neagră. Celălalt proiect major este construirea unei autostrăzi între cel mai mare port românesc Constanța și Salonic, care trece prin porturile bulgare Varna și Burgas.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News