Știri din capitalele Europei, 22 mai

UNIUNEA EUROPEANĂ

Aproximativ 45% din populația Republicii Cehe a fost expusă la narațiuni false în primul trimestru al anului 2024, potrivit noilor cifre ale Central European Digital Media Observatory (CEDMO). Această cifră a înregistrat un procent și mai mare în Slovacia, fiind de aproximativ 58%. CEDMO a precizat că, în luna martie, slovacii au raportat că s-au confruntat cu mai multe dezinformări decât cu știri adevărate – de fapt, acest lucru se întâmpla deja din luna august a anului trecut.

Un raport separat realizat de Digital Poland sugerează că până la 84% dintre polonezi au întâlnit știri false, 9 din 10 respondenți dând crezare cel puțin unei informații false. Rezultatele arată o tendință periculoasă, care este deosebit de alarmantă în perioada premergătoare alegerilor europene, precizează Euronews.

 

De asemenea, poate că extrema-dreaptă este în creștere în sondaje înaintea alegerilor europene de luna viitoare, însă este afectată de o veche slăbiciune – rivalitatea între facțiuni, scrie Financial Times.

Adunarea Națională (RN), formațiunea de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen, a renunțat la aliatul său german, Alternativa pentru Germania (AfD). Un purtător de cuvânt al campaniei pentru alegerile europene a RN a declarat ieri că, după alegeri, nu vor mai „sta în același grup parlamentar” cu AfD. În prezent, ambele fac parte în Parlament din grupul de extremă-dreapta Identitate și Democrație (ID). Decizia vine după luni de zile în care în partidul lui Le Pen au apărut îngrijorări legate de faptul că AfD a devenit prea extremist, începând cu un plan dezvăluit în ianuarie de a deporta persoanele care provin din familii de imigranți, inclusiv deținătorii de pașapoarte germane.

 

BERLIN

Criminalitatea motivată politic a atins anul trecut în Germania cel mai ridicat nivel de când guvernul a început să o monitorizeze, în urmă cu peste 20 de ani, cea mai mare amenințare provenind de la persoane cu motivații de extremă-dreapta, conform The Associated Press.

În total, Germania a înregistrat 60.028 de infracțiuni motivate politic în 2023. Guvernul consideră numeroase acte ca fiind politice, inclusiv intenția de a împiedica democrația și infracțiunile care vizează membri ai anumitor grupuri etnice, religioase sau de altă natură. Infracțiunile de dreapta motivate politic au crescut cu 23% în 2023, ajungând la 28.945 de cazuri, dintre care 1.270 au fost violente. Infracțiunile de stânga au crescut cu 11%, ajungând la 7.777, dintre care 916 au fost violente.

 

ROMA

Locuințele au fost evacuate și multe școli au fost închise după ce o serie de cutremure au lovit zona din jurul orașului Napoli, în sudul Italiei. Peste 160 de cutremure au fost înregistrate luni seara și în cursul nopții. Cel mai puternic, cu magnitudinea 4,4, s-a produs în apropierea orașului Pozzuoli. Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (INGV) a declarat că a fost cel mai puternic cutremur din regiune din ultimii 40 de ani, potrivit BBC.

Pozzuoli se află în apropierea Campi Flegrei, o caldeiră vulcanică de mari dimensiuni – un fel de dolină – rămasă în urma unei erupții despre care se crede că a avut loc cu zeci de mii de ani în urmă. Câmpia, în care locuiesc peste 800.000 de persoane, a înregistrat în ultimul an o creștere a activității seismice și a bradisismului – un proces care duce la o modificare a înălțimii suprafeței pământului, provocând astfel cutremurele menționate pe care le-au resimțit locuitorii din Campi Flegrei.

 

VARȘOVIA

Premierul polonez, Donald Tusk, a înființat o comisie însărcinată cu investigarea influenței rusești și belaruse în Polonia în perioada 2004-2024. Decizia vine pe fondul unor îngrijorări sporite cu privire la amenințarea cu care se confruntă Polonia din partea vecinilor săi din est. În timpul conferinței de presă de ieri, în care a anunțat noua comisie, Tusk a dezvăluit că este „probabil” ca Rusia să se afle în spatele unui incendiu recent care a distrus cel mai mare centru comercial din Varșovia, potrivit Notes from Poland.

Cu toate acestea, principalul partid de opoziție, Lege și Justiție (PiS), susține că noua comisie nu este menită să investigheze cu adevărat influența rusă. Acesta spune că, de fapt, Tusk și alții din jurul său sunt cei care au cooperat în trecut cu Rusia.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: