Știri din capitalele Europei, 22 septembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ | NAȚIUNILE UNITE

Un înalt oficial al Uniunii Europene afirmă că invazia Rusiei în Ucraina a scos la iveală nevoia urgentă de a reforma procesul decizional global „sclerotic și blocat” din cadrul Națiunilor Unite.

Charles Michel, președintele Consiliului European al liderilor UE, și-a exprimat sprijinul pentru apelurile de limitare a dreptului de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU în condiții de urgență și de extindere a reprezentării globale a organismului.

UE este observator permanent la ONU și este unul dintre cele trei state non-membre cărora li se permite să ia cuvântul în cadrul dezbaterii generale, relatează AP.

 

BERLIN

Atitudinile extremiste de dreapta și antidemocratice sunt din ce în ce mai răspândite în Germania, potrivit unui studiu care analizează opiniile politice ale publicului.

Comandat de Fundația Friedrich Ebert, care este afiliată îndeaproape partidului Social-Democrat (SPD), studiul arată că 8% din populație are o viziune clar extremistă de dreapta asupra lumii, ceea ce reprezintă o creștere între 5% și 6% față de studiile anterioare. Conform rezultatelor, s-a constatat, de asemenea, o majorare, la 6% dintre cei chestionați, a numărului celor care susțin opinii social-darwiniste, fiind de acord cu afirmația „există vieți valoroase și vieți nevaloroase”, în creștere de la 2% la 3% din 2014, potrivit The Guardian.

CITEȘTE ȘI Cât de mult a crescut extremismul de dreapta în rândul germanilor, în ultimii doi ani. Rezultatele unui studiu

 

VIENA

Un nou sondaj de opinie arată că mai mult de jumătate dintre austrieci privesc acum imigrația într-o lumină negativă, în condițiile în care migrația a dus populația țării la un nou nivel record. Aproximativ 58% dintre austrieci văd imigrația și migrația în Austria în termeni negativi, potrivit unui nou sondaj realizat de Lazarsfeld Society. Aceasta marchează o creștere de cinci procente care văd acest lucru în mod negativ de la ultimul sondaj. Doar 13% dintre austriecii intervievați văd imigrația ca fiind un aspect pozitiv, în timp ce 28% sunt neutri, relatează The Local Austria.

 

LISABONA

Compania portugheză VisionWare a detectat 961 de atacuri cibernetice ale hackerilor pro-ruși împotriva unor țări și organizații occidentale între octombrie 2022 și martie 2023, potrivit unui raport oficial, precizează Euractiv.

 

VARȘOVIA

Polonia a emis un permis de mediu pentru prima centrală nucleară din țară, a anunțat vineri agenția de știri de stat PAP, citând-o pe Anna Moskwa, ministrul pentru Climă. Potrivit Direcției Generale pentru Protecția Mediului din Polonia (GDOS), construcția și funcționarea centralei nu vor afecta negativ mediul înconjurător, iar impactul acesteia va fi monitorizat. Varșovia intenționează să construiască prima sa centrală nucleară pe coasta baltică până în 2033. Construcția ar urma să înceapă în 2026, conform Reuters.

 

BRATISLAVA | KIEV

Kievul și Bratislava au ajuns joi la un acord preliminar pentru a rezolva disputa în curs de desfășurare privind cerealele ucrainene. Ambele țări au convenit să intensifice un nou sistem de control al fluxului celor patru produse ucrainene care se află în prezent pe lista neagră în temeiul interdicției unilaterale a Slovaciei: grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui. Progresul a fost realizat în urma unei întâlniri virtuale care a avut loc miercuri între Jozef Bíreš, ministrul slovac al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și omologul său ucrainean, Mykola Solskyi. Miniștrii „au convenit asupra dezvoltării unui sistem de comercializare a cerealelor bazat pe emiterea și controlul licențelor”, a declarat ministerul slovac într-o declarație pentru Euronews.

 

LONDRA | SOFIA

Cinci cetățeni bulgari suspectați de spionaj în favoarea Rusiei vor fi puși sub acuzare în Marea Britanie, la finalul unei investigații a Poliției metropolitane, afirmă surse judiciare citate de postul BBC News. Cei cinci cetățeni bulgari sunt suspectați de apartenență la o celulă operațională a serviciilor de informații ruse activă în Marea Britanie și în alte națiuni europene. Investigația din Marea Britanie s-a derulat în virtutea Legii privind combaterea spionajului și a fost coordonată de Poliția metropolitană londoneză.

 

CITEȘTE ȘI Cinci indivizi suspectați de SPIONAJ în favoarea Rusiei vor fi inculpați în Marea Britanie

 

SOFIA

Poliția bulgară s-a încăierat joi cu susținătorii partidului ultranaționalist Vazrazhdane (Renașterea) care protestau împotriva politicilor guvernului pro-occidental, cerând demisia acestuia și închiderea bazelor militare NATO. Sute de protestatari care se opun sprijinului acordat Ucrainei în războiul cu Rusia s-au adunat în fața clădirii Parlamentului, fluturând steaguri naționale bulgare și rusești și cerând alegeri anticipate în această țară care a trecut deja prin cinci scrutine în ultimii doi ani, relateză Reuters.

 

SARAJEVO

Uniunea Europeană a îndemnat joi autoritățile din jumătatea controlată de sârbi a Bosniei să retragă fără întârziere un proiect de lege care califică grupurile non-profit finanțate din străinătate drept „agenți străini”. Legea urmează să fie adoptată de parlamentul sârbilor bosniaci în cadrul unei sesiuni care începe marțea viitoare. Adunarea este dominată de legislatori care sunt apropiați de liderul separatist pro-rus, Milorad Dodik.

Criticii spun că proiectul de lege seamănă cu unul similar adoptat de Duma rusă în ajunul agresiunii rusești împotriva Ucrainei, conform AP.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: