Știri din capitalele Europei, 23 aprilie

UNIUNEA EUROPEANĂ

După un val de proteste și demonstrații fără precedent în întreaga UE și în contextul apropierii alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, politicienii europeni de toate culorile profită de nemulțumirea sectorului agricol pentru a obține avantaje electorale. Rezultatele alegerilor vor decide componența următorului Parlament European și vor juca un rol important în stabilirea persoanei care va obține postul de conducere al Comisiei Europene – care va fi legat de succesul partidelor naționale în sondaje. Prin urmare, familiile politice din Parlament, în special Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, au făcut din agricultură un punct central în campaniile lor, precizează Euractiv.

 

BERLIN

Poliția germană a arestat un asistent al unui membru al Parlamentului European, suspectat de „un caz deosebit de grav” de spionaj în favoarea Chinei, au anunțat marți procurorii, făcând aparent referire la un angajat al partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Jian G. este acuzat că a furnizat serviciilor de informații chineze date despre negocierile și deciziile din Parlamentul European, au precizat procurorii într-un comunicat, conform Reuters.

 

ROMA

Populația îmbătrânită a Europei înseamnă că UE trebuie să creeze mecanisme pentru sosirea legală a lucrătorilor migranți, a declarat marți guvernatorul Băncii Italiei, Fabio Panetta, subliniind că această problemă „nu poate fi abordată de statele membre în mod individual”. „Există riscul unei scăderi puternice a ofertei de forță de muncă în următorii ani și, prin urmare, a potențialului de creștere a economiei europene”, a spus Panetta într-o conferință la Universitatea Roma Tre.

„De aceea, este necesar un efort semnificativ pentru a permite intrarea regulată și controlată a imigranților și integrarea lor pe piața muncii. Este nevoie de o politică comună în materie de imigrație pentru a evita dezechilibrele în fața presiunii asimetrice a sosirii în masă din țările din țările sudice ale lumii”, potrivit ANSA.

 

VARȘOVIA | MOSCOVA

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat, în timpul unei vizite în Statele Unite, că țara sa este pregătită să găzduiască arme nucleare din partea aliaților săi din NATO. Acest lucru a determinat Rusia să anunțe că „analizează situația” și că va „lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura securitatea”. Remarcile inițiale au fost făcute în timpul unui interviu acordat săptămâna trecută ziarului polonez Fakt, care l-a întrebat pe Duda despre ideea de „partajare nucleară”, un sistem NATO în cadrul căruia țările care nu au propriile arme nucleare le găzduiesc pe cele ale altor membrii, scrie News from Poland.

 

SKOPJE

În Macedonia de Nord, cetățenii merg la urne în această săptămână pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Șapte candidați se luptă pentru această funcție în mare parte ceremonială în cadrul scrutinului de miercuri. Având în vedere că este nevoie de peste 50% din cei 1,8 milioane de alegători înregistrați în țară pentru o victorie categorică, este aproape sigur că această competiție se va îndrepta spre un al doilea tur, care va avea loc la 8 mai, împreună cu alegerile parlamentare. Prezența la vot trebuie să fie de cel puțin 40% în turul al doilea pentru ca rezultatul să fie valid.

Scurta perioadă de campanie s-a axat pe progresele Macedoniei de Nord în vederea aderării la Uniunea Europeană, pe statul de drept, pe lupta împotriva corupției, pe combaterea sărăciei și pe abordarea economiei leneșe a țării, relatează The Associated Press.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL