Știri din capitalele Europei, 23 ianuarie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Energia solară a depășit cărbunele ca sursă de energie electrică în Uniunea Europeană (UE) pentru prima dată în 2024, potrivit unui raport publicat joi de Ember, un think tank care are ca obiectiv studierea schimbărilor climatice.

Energia solară a devenit sursa de energie cu cea mai rapidă creștere din UE, contribuind cu 11% la aprovizionarea acesteia. În ansamblu, creșterea puternică a energiei solare și eoliene a ridicat ponderea energiei regenerabile la 47%, față de 34% în 2019. Doar 10% din energia blocului a fost generată cu cărbune, precizează Deutsche Welle.

 

LONDRA | UNIUNEA EUROPEANĂ

Noul comisar pentru comerț al UE, Maroš Šefčovič, a declarat că blocul comunitar ar putea lua în considerare includerea Marii Britanii într-un acord comercial paneuropean, dar a subliniat că „mingea este în curtea Marii Britanii”.

În timp ce guvernul laburist al Regatului Unit a exclus revenirea la piața unică și la uniunea vamală după Brexit, posibilitatea de a adera la un acord la nivel continental ar putea deschide ușa unei cooperări mai strânse cu UE și ar putea sprijini creșterea economică atât de necesară, scrie The Guardian.

 

BUDAPESTA

Poliția din Ungaria a declarat joi că investighează amenințările cu bombă care au fost trimise la peste 240 de școli din întreaga țară, ceea ce a dus la anularea cursurilor.

Amenințările, trimise în diferite mesaje prin e-mail, erau identice în conținut și probabil trimise de un singur expeditor, a precizat poliția într-o declarație. Agenții de poliție au fost trimiși la toate instituțiile afectate. În clădirile inspectate până în prezent nu au fost găsiți explozivi sau dispozitive explozive, au adăugat autoritățile, potrivit The Associated Press.

 

BRATISLAVA

Premierul slovac Robert Fico a acuzat joi opoziția de încercare de „organizare a unei lovituri de stat”, pe fondul intensificării demonstrațiilor împotriva presupusei sale poziții pro-Moscova și a unei presiuni pentru un vot de neîncredere în parlament.

În timpul discursului său în fața parlamentului slovac, Fico a respins, de asemenea, afirmațiile privind presupusa schimbare a orientării politicii externe a țării și a reafirmat statutul de membru al UE și al NATO. Deși Fico a declarat că guvernul său nu va lua nicio măsură cu privire la dreptul constituțional de întrunire și organizare, acesta a susținut existența unei structuri care dorește să abuzeze de proteste pentru a escalada tensiunile din țară, potrivit Euronews.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: