Știri din capitalele Europei, 23 iulie 2024

UNIUNEA EUROPEANĂ | BUDAPESTA

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borell, a revocat dreptul Ungariei de a găzdui următoarea reuniune a miniștrilor de Externe și ai Apărării din cauza poziției sale față de războiul din Ucraina. Acest lucru se petrece la câteva săptămâni după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului UE, rol în care, în mod normal, ar trebui să găzduiască evenimentul, și pe fondul furiei provocate de întâlnirea pe care premierul Viktor Orban a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova la începutul acestei luni.

Borrell a declarat că acțiunile Ungariei ar trebui să aibă consecințe și că „trebuie să trimitem un semnal, chiar dacă este un semnal symbolic”. Ungaria a descris gestul ca fiind „complet copilăresc”, scrie BBC.

 

ROMA

Zborurile care deservesc orașul Catania din estul Siciliei au fost întrerupte marți după o erupție a muntelui Etna din apropiere, a anunțat operatorul aeroportului, aducând noi necazuri călătorilor în timpul sezonului turistic de vârf al verii. Etna, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, a înregistrat o activitate intensă în ultimele zile, degajând cenușă fierbinte și lavă, conform Reuters.

Aeroportul din Catania a fost deja închis la începutul acestei luni din cauza cenușii. Acesta acționează ca un nod pentru estul Siciliei și atrage mai multe sosiri decât capitala Palermo.

 

ATENA | ANKARA

În cursul zilei de marți au avut loc eforturi prin canale diplomatice pentru a diminua tensiunile din Marea Egee, în contextul în care Turcia a dislocat nave de război în zona maritimă Kasos. Această mișcare a venit după ce nava de cercetare Ievoli Relume, sub pavilion italian, a navigat în zonă pentru a efectua cercetări în vederea viitoarei desfășurări de cabluri maritime subacvatice pentru Great Sea Interconnector (GSI), conexiunea electrică dintre Creta și Cipru.

Potrivit Kathimerini, Turcia a desfășurat cinci nave de război în ultimele 24 de ore, chiar în afara apelor teritoriale grecești dintre insulele Kasos și Karpathos, în sud-estul Mării Egee, sub pretextul că platoul continental turcesc a fost depășit. Purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Pavlos Marinakis, a declarat că, deși Grecia dorește să poarte un dialog, problemele de suveranitate nu reprezintă subiect de discuție.

 

BUDAPESTA | BRATISLAVA | UE

Ungaria și Slovacia au cerut Comisiei Europene să medieze o procedură de consultare cu Ucraina, după ce aceasta din urmă a plasat compania petrolieră rusă Lukoil pe lista de sancțiuni și a blocat exporturile de petrol. Dacă procedura de consultare nu dă rezultate, Ungaria și Slovacia vor sesiza o instanță internațională, urmând să decidă care va fi aceasta, potrivit surselor oficiale.

Fiind două țări lipsite de ieșire la mare și având astfel mai multe dificultăți de a se aproviziona din surse alternative, Ungaria și Slovacia au primit derogări în cadrul sancțiunilor impuse Rusiei de UE după invazia în Ucraina, astfel că pot achiziționa în continuare petrol rusesc, scrie Euractiv.

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: