UNIUNEA EUROPEANĂ
Sistemele de venit minim reprezintă o plasă de siguranță de ultimă instanță, concepută pentru a asigura un nivel de trai decent pentru cei care se află în situații economice dificile – însă tinerii sunt adesea fie neeligibili, fie supuși unor condiții stricte, potrivit unei analize realizate de Institutul Sindical European (ETUI). În Danemarca, de exemplu, doar cei cu vârsta de 29 de ani sau mai mult se califică; în Cipru, este vorba de 28 de ani, iar în Franța și Luxemburg de 25 de ani, deși există câteva excepții, relatează Euronews.
Potrivit unei analize realizate în 2022 de Comisia Europeană, sistemul danez de asistență socială include șase niveluri, în funcție de grupa de vârstă, de la 490 de euro pentru persoanele care locuiesc acasă la părinți, la 2090 de euro pentru cei care au grijă de copii. În alte cazuri, ca Germania, Finlanda sau Irlanda, ajutorul în bani poate fi redus în funcție de vârsta beneficiarului, în special cel acordat adulților tineri.
Cu toate acestea, limita de vârstă și diferența ajutorului în funcție de vârstă sunt doar două dintre caracteristicile sistemelor care pot împiedica accesul tinerilor la acestea, notează raportul. Printre altele, se numără și lipsa totală a ajutorului social acordat în unele țări europene tinerilor adulți care urmează o formă de învățământ, de formare sau de ucenicie. Absența ajutorului social, în acest caz, i-ar putea determina pe cei care sunt încă în educație să abandoneze studiile în căutarea unui venit.
BERLIN
Partidul german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania a interzis miercuri candidatului său principal pentru alegerile europene de luna viitoare să mai apară în campanie. Demiterea publică a avut loc după ce Maximilian Krah a declarat pentru un ziar italian că nu toți membrii unității de elită SS a naziștilor au fost criminali de război, scrie The Associated Press.
MADRID
Spania a atras un număr record de vizitatori anul trecut, în timp ce concura pentru a prelua titlul Franței drept cea mai bună destinație turistică din lume. Pe de altă parte însă, creșterea numărului de vizitatori provoacă izbucniri indignate ale populației autohtone. Țara a înregistrat o creștere de 13 milioane de persoane în 2023, cifră care urcă numărul de vizitatori internaționali la un record de peste 85 de milioane – aproape dublu față de populația sa – potrivit unui clasament realizat miercuri de agenția de turism a ONU, relatează Financial Times.
În zonele intens vizitate, de la Insulele Canare până în Țara Bascilor, afluxul de vizitatori stârnește ceea ce a fost numit „turismofobia” de către rezidenții furioși din cauza unor probleme precum noile stațiuni inestetice, creșterea prețurilor de închiriere, comportamentul neadecvat și utilizarea excesivă a apei.
ȚĂRILE BALTICE
Liderii din jurul Mării Baltice au reacționat miercuri cu îngrijorare în urma informațiilor potrivit cărora Rusia ar putea revizui granițele apelor sale teritoriale din regiune, ministrul de Externe al Lituaniei calificând acest lucru drept o „escaladare evidentă” care trebuie să fie întâmpinată cu un „răspuns ferm corespunzător”. Într-un draft de propunere raportat de unele canale media rusești, Ministerul rus al Apărării ar fi sugerat actualizarea coordonatelor folosite pentru a măsura zona apelor teritoriale din largul coastelor sale continentale și cea a insulelor sale din Marea Baltică, conform Euronews. O actualizare ulterioară arată că Ministerul rus al Apărării ar fi șters această propunere de pe un portal oficial. În propunerea sa oficială, Ministerul Apărării a declarat că o măsurătoare sovietică a frontierei din 1985 a folosit hărți nautice de la mijlocul secolului al XX-lea și, prin urmare, nu corespunde în totalitate coordonatelor cartografice mai moderne, precizează Reuters.
SOFIA
Procuratura bulgară a intentat un proces prin care încearcă să desființeze două grupări paramilitare pro-ruse deosebit de active pe rețelele de socializare, cu numeroase apeluri la schimbarea ordinii constituționale a țării, precizează Euractiv.
„Cele două grupuri acționează împotriva suveranității, integrității teritoriale și unității națiunii și în scopul incitării la dușmănie etnică sau religioasă”, a declarat miercuri biroul procurorului. Atât Mișcarea Națională Bulgară „Shipka”, cât și Uniunea Militară Bulgară „Vasil Levski” sunt înregistrate în Varna, cel mai mare oraș bulgar de pe coasta Mării Negre.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News