Știri din capitalele Europei, 23 noiembrie

BERLIN

E posibil ca firmele care oferă servicii financiare din Germania să dispună în prezent de o bună capitalizare, dar acestea se confruntă cu provocări care variază de la creșterea cheltuielilor pentru dobânzi și cererea redusă de credite până la pierderi, a declarat miercuri Claudia Buch, vicepreședinte al Bundesbank. Ratele dobânzilor au crescut în ultimul an în cel mai rapid ritm înregistrat vreodată, și băncile s-au descurcat bine până acum pentru a face față schimbării, dar noul mediu de operare prezintă și riscuri, inclusiv o scădere bruscă a valorii titlurilor de valoare deținute de creditori, scrie Reuters.

 

PARIS

Președintele francez Emmanuel Macron va inaugura joi o investiție de 2,1 miliarde de euro a companiei farmaceutice daneze Novo Nordisk în Franța, a anunțat biroul său, prezentând-o ca pe un semn al competitivității industriale franceze recent restabilite.

Investiția, pentru care biroul lui Macron nu a oferit niciun detaliu, va avea sediul la Chartres, la vest de Paris, unde Novo are deja aproape 2.000 de angajați. Novo este cunoscută pentru medicamentul său extrem de popular împotriva obezității, Wegovy, conform Reuters.

 

HAGA

Partidul populistului anti-islam, Geert Wilders, a obținut o victorie uriașă în alegerile generale din Olanda, după numărarea celei mai mari părți dintre voturi, lucru care indică o schimbare surprinzătoare spre extrema-dreaptă pentru o națiune renumită cândva drept un model de toleranță. Rezultatul va trimite unde de șoc în Europa, unde ideologia de extremă-dreapta este în creștere, și îl pune pe Wilders în postura de a conduce discuțiile pentru formarea următoarei coaliții de guvernare și, eventual, de a deveni primul premier de extremă-dreapta al Olandei, potrivit AP.

 

VIENA | BALCANII DE VEST

Liderii UE nu ar trebui să acorde prioritate Ucrainei în detrimentul Balcanilor de Vest atunci când vor decide dacă vor deschide negocierile de aderare luna viitoare, a declarat ministrul austriac de Externe. Alexander Schallenberg a declarat pentru Financial Times că este esențială integrarea Ucrainei și a Bosniei și Herțegovinei în orbita UE pentru a contracara influența Rusiei. Consolidarea stabilității în ambele regiuni – Europa de est și de sud-est – a fost la fel de importantă.

Liderii UE vor decide la summitul de la jumătatea lunii decembrie dacă vor aproba în mod oficial începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova – un pas care poate fi blocat de oricare dintre capitale – și vor analiza progresele înregistrate în vederea extinderii blocului până la 35 de membri.

 

REYKJAVIK

Autoritățile islandeze iau în considerare un plan de pompare a apei peste lavă în cazul unei erupții vulcanice care amenință orașul Grindavík de câteva săptămâni. Autoritățile ar urma să folosească apa pentru a răci și a devia fluxul de lavă care amenință portul cu 4.000 de locuitori din sudul peninsulei Reykjanes din Islanda.

Locuitorii au fost evacuați din Grindavík la 11 noiembrie, după ce magma care s-a deplasat sub scoarța terestră a provocat sute de cutremure – un avertisment privind o probabilă erupție vulcanică – iar de atunci mii de cutremure mai mici au zguduit regiunea, precizează The Guardian.

 

HELSINKI | MOSCOVA

Finlanda a anunțat că va închide toate punctele de trecere de la granița cu Rusia, cu excepția unuia singur, în încercarea de a opri fluxul de solicitanți de azil către această țară nordică, în timp ce Estonia a acuzat Moscova că a organizat „o operațiune de atac hibrid” la granița de est a Europei, conform The Guardian. Anunțul de miercuri a fost făcut după săptămâni de tensiuni la granița de 1.330 km. Helsinki acuză Moscova că ghidează refugiații și migranții peste această graniță, într-un aparent act de răzbunare pentru cooperarea națiunii nordice cu SUA.

 

BUDAPESTA

Comisia Europeană a aprobat joi versiunea revizuită a planului de redresare și de reziliență al Ungariei, o decizie care prevede deblocarea a 920 de milioane de euro fără condiții.

Modificarea adaugă 4,6 miliarde de euro (3,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu dobândă redusă și 0,7 miliarde de euro sub formă de granturi nerambursabile) la planul aprobat anterior, ceea ce înseamnă un total de 10,4 miliarde de euro în fonduri UE care urmează să fie plătite în tranșe graduale în următorii ani. Această revizuire face parte din RePower EU, planul ambițios al Uniunii Europene de diversificare a energiei de la combustibilii fosili importați și de accelerare a tranziției ecologice, introdus imediat după invazia Rusiei în Ucraina, potrivit Euronews.

 

VARȘOVIA

Cele trei grupuri de opoziție care au fost invitate de prim-ministrul polonez pentru discuții privind formarea unui nou guvern cu partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) – care a pierdut majoritatea parlamentară la alegerile de luna trecută – au anunțat că nu vor participa. Această evoluție sporește probabilitatea ca prim-ministrul să nu obțină un vot de încredere pentru cabinetul propus, ceea ce ar duce la venirea la putere a unei coaliții de opoziție, așa cum se așteaptă de la alegerile din 15 octombrie, scrie Notes from Poland.

 

BRATISLAVA

Angajații din cadrul ministerului își părăsesc posturile după ce partidul Smer-SD a preluat puterea, invocând interferențe și incompatibilitate, în timp ce membrii guvernului răspândesc știri de tabloid sau pro-ruse într-o echipă care pierde experți în dezinformare.

Intervențiile în lupta împotriva dezinformării reprezintă o problemă semnificativă, întrucât Slovacia este una dintre țările ai căror cetățeni sunt mult mai predispuși să creadă în conspirații, relatează Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL