Știri din capitalele Europei, 24 aprilie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Organele de control ale Uniunii Europene au efectuat o percheziție la sediul unei firme neidentificate de echipamente de securitate, în cadrul unui test al noii legi menite să împiedice companiile străine finanțate de stat să abuzeze de forța lor financiară pentru a se opune concurenței din UE, potrivit Bloomberg.

Comisia Europeană a declarat marți că „are indicii că societatea inspectată ar fi putut primi subvenții străine care ar putea denatura piața internă”. Autoritățile de reglementare au declarat că au fost însoțite în aceste raiduri de agenții de supraveghere naționali. Nu a menționat numele companiei implicate și nici țara de origine a acesteia. Măsura vine în urma unei avalanșe de anchete în temeiul Regulamentului privind subvențiile străine. Până în prezent, acestea au vizat firme chinezești implicate în energie curată și în sectorul feroviar. Avalanșa de investigații reflectă abordarea din ce în ce mai asertivă a UE față de China, care amenință cu măsuri comerciale restrictive care ar putea avea ca rezultat tarife vamale, tăind accesul Chinei la piețele europene și putând duce la un război comercial. Dar pentru unii, este vorba de faptul că UE ia măsuri pentru a restabili corectitudinea comerțului internațional.

 

BERLIN

Tinerii sunt mai susceptibili să voteze pentru formațiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) decât altădată, arată un studiu publicat marți. Autorii studiului „Tinerii în Germania 2024” au declarat că populația sub 30 de ani este din ce în ce mai nemulțumită de situația socială și economică în care se află și că temerile legate de prosperitatea viitoare determină o orientare spre dreapta. Problema emblematică a AfD este o poziție dură împotriva imigrației, iar datele au arătat că migrația se numără printre principalele preocupări ale tinerilor, scrie Deutsche Welle.

Aproximativ 22% dintre cei 2.000 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 29 de ani au declarat că intenționează să voteze pentru AfD dacă ar putea vota în acest moment la alegerile parlamentare. Această cifră este mai mult decât dublă față de cea de acum doi ani, potrivit studiului. Doar 9% dintre tineri au declarat că ar vota pentru AfD în 2022, față de 12% anul trecut.

 

HAGA

Agenția națională olandeză de informații a declarat marți că amenințările care vizează Țările de Jos sunt din ce în ce mai mult legate de tulburările mondiale, inclusiv de războaiele din Gaza și Ucraina. Deși numărul atacurilor teroriste din Europa a scăzut în ultimii ani, Serviciul General de Informații și Securitate a declarat în raportul său anual că războiul dintre Israel și Hamas din Gaza și distrugerea Coranului în fața Parlamentului anul trecut sunt „evenimente declanșatoare” pentru extremiști, potrivit The Associated Press.

 

ATENA

Nori de praf aduși din Sahara au acoperit marți Atena și alte orașe grecești, unul dintre cele mai grave episoade de acest gen care au afectat țara din 2018 încoace, au anunțat autoritățile. O ceață galben-portocalie a sufocat mai multe regiuni după zile de vânturi puternice dinspre sud, limitând vizibilitatea și determinând avertismente din partea autorităților cu privire la riscurile respiratorii, conform The Guardian.

„Este unul dintre cele mai grave episoade de concentrații de praf și nisip din Sahara din 21-22 martie 2018, când norii au invadat în special insula Creta”, a declarat Kostas Lagouvardos, director de cercetare meteo la Observatorul din Atena.

 

VARȘOVIA

Polonia a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor locuințelor din UE în ultimul trimestru al anului 2023. Costurile au crescut cu 13% față de anul precedent și cu 4,8% față de trimestrul anterior, arată noile date Eurostat. La nivelul întregii UE, prețurile au rămas în general stabile. Creșterile observate în Polonia au continuat să fie determinate de o schemă populară de subvenționare a creditelor ipotecare pentru primii cumpărători, introdusă de guvernul precedent anul trecut și care a fost disponibilă până la sfârșitul anului 2023.

Creșterea anuală a prețurilor locuințelor din Polonia, de 13% în al patrulea trimestru al anului 2023, a devansat Bulgaria (10,1%) și Croația (9,5%), care au înregistrat a doua și, respectiv, a treia cea mai mare creștere. România se află pe locul 10, cu 3,7%, potrivit Notes from Poland.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL