BERLIN | UNIUNEA EUROPEANĂ
Platformele online Microsoft, TikTok, LinkedIn, Google, Snap, Meta și X vor lua parte la un test de criză pe 31 ianuarie, pentru a se asigura că dispun de măsuri adecvate de reducere a riscurilor înainte de alegerile din Germania din februarie, a confirmat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Testul va trece printr-o serie de scenarii potențiale și va fi efectuat la cererea autorităților germane, a adăugat acesta.
În conformitate cu Legea privind serviciile digitale (DSA), care a intrat în vigoare în august 2023, cele mai mari platforme online sunt obligate să reducă riscurile potențiale, cum ar fi dezinformarea, scrie Euronews.
LONDRA | DUBLIN
Milioane de oameni din Irlanda și din nordul Marii Britanii au fost îndemnați să rămână acasă vineri, în timp ce vântul puternic, având forța unui uragan a oprit rețelele de electricitate și a perturbat transportul în zonă.
Irlanda a fost lovită de rafale de vânt de până la 183 de kilometri pe oră în timpul nopții, cele mai puternice de la al Doilea Război Mondial încoace, în timp ce o furtună de iarnă se apropia dinspre Atlantic înainte de a lovi Scoția. Școlile au fost închise, iar trenurile, feriboturile și sute de zboruri au fost anulate în Republica Irlanda, în Irlanda de Nord vecină și în Scoția, înainte de furtună, denumită Storm Éowyn de către autorități, precizează The Associated Press.
BUDAPESTA
Premierul ungar Viktor Orbán a declarat vineri că dorește ca Uniunea Europeană să intervină într-o dispută privind gazul pe care țara sa o are cu Ucraina, un potențial semn de conflict în viitoarele discuții ale blocului privind reînnoirea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Orbán a declarat că decizia Ucrainei de a înceta tranzitul gazului rusesc către Europa Centrală prin conducta Brotherhood a forțat Ungaria să se orienteze către rute alternative, ceea ce a crescut prețurile la energie, conform The Associated Press.
Între timp, acesta a afirmat că sancțiunile UE împotriva Rusiei pentru războiul său din Ucraina au costat Ungaria 19 miliarde de euro de la începutul invaziei, în februarie 2022. Acesta nu a precizat însă cum a fost calculată această sumă.
SOFIA
Bulgaria, care este pe punctul de a adera la zona euro, a decis să nu solicite aprobarea finală din partea Băncii Centrale Europene, într-o mișcare surprinzătoare care reflectă diviziunile din cadrul coaliției de guvernare.
Ministrul de Finanțe, Temenuzhka Petkova, a anunțat joi că țara sa nu va solicita Comisiei Europene și BCE un raport extraordinar de convergență privind pregătirea țării pentru aderarea la zona euro. Intrarea Bulgariei în zona euro nu a părut niciodată atât de aproape. În afară de îndeplinirea criteriilor privind șomajul și ponderea datoriei în PIB, singurul criteriu de referință pe care Bulgaria nu îl îndeplinește este criteriul privind inflația, deși s-au înregistrat progrese în ultimele luni.
La o conferință de presă, Petkova a declarat că aceasta nu va solicita raportul până când țara nu va îndeplini pe deplin criteriul inflației, precizează Euractiv.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News