Știri din capitalele Europei, 24 ianuarie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Partidul Socialiștilor Europeni (PES) dorește ca Uniunea Europeană să-și „consolideze” relațiile atât cu Washingtonul, cât și cu Beijingul, în timp ce respinge o „pauză” de reglementare a „Green Deal”, o cerință a altor forțe pro-UE, cum ar fi cele de centru-dreapta și liberalii, se arată într-un prim draft de manifest electoral, consultat de Euractiv. Manifestul, aflat încă în discuție, va ghida viitoarea campanie electorală a socialiștilor pentru alegerile europene. Versiunea sa finală va fi aprobată în cadrul congresului electoral al partidului, care va avea loc la Roma pe 2 martie.

 

BERLIN

O decizie judecătorească de a tăia finanțarea de stat a unui partid politic minor de extremă-dreapta din Germania a stârnit apeluri pentru ca reguli similare să fie aplicate partidului populist de dreapta mult mai influent, Alternative für Deutschland (AfD), care se află în centrul unei controverse privind politica de imigrație. Curtea Constituțională s-a pronunțat în favoarea opririi finanțării publice a partidului Die Heimat (Patria), succesor al Partidului Național Democrat (NPD), începând cu 2023, conform The Guardian.

Instituția de la Karlsruhe a declarat că decizia sa a fost justificată deoarece NPD și Die Heimat urmăresc în mod explicit subminarea sau chiar răsturnarea democrației germane. Este prima hotărâre de acest fel, care coincide cu o dezbatere privind posibilitatea ca AfD, fondat în 2013, să fie interzis din punct de vedere legal și dacă ar trebui să se elimine drepturile de bază ale membrilor săi mai radicali.

 

PARIS

Autoritatea de supraveghere a vieții private din Franța a declarat marți că a sancționat compania de depozitare franceză a Amazon cu o amendă de 32 de milioane de euro pentru că a folosit un „sistem excesiv de intruziv” pentru a monitoriza performanța și activitatea lucrătorilor. Autoritatea franceză pentru protecția datelor, cunoscută și sub acronimul CNIL, a declarat că sistemul a permis managerilor de la Amazon France Logistique să urmărească angajații atât de îndeaproape încât a dus la multiple încălcări ale normelor stricte ale Uniunii Europene privind confidențialitatea, cunoscute sub numele de Regulamentul general privind protecția datelor.

Investigația organismului de supraveghere s-a axat asupra modului în care angajații Amazon au folosit scanere portabile de coduri de bare pentru a urmări pachetele în diferite puncte în timp ce se deplasau prin depozit, cum ar fi punerea lor în lăzi sau împachetarea lor pentru livrare. Compania americană folosește acest sistem pentru a-și gestiona afacerea și pentru a îndeplini obiectivele de performanță, dar autoritatea de reglementare a declarat că este diferit de metodele tradiționale de monitorizare a activității lucrătorilor și îi supune pe aceștia la o „supraveghere atentă” și la „presiune continuă”, precizează Associated Press.

 

LONDRA

O penurie națională a unor medicamente pentru epilepsie în Marea Britanie pune în pericol siguranța pacienților. Societatea pentru Epilepsie, o organizație caritabilă cu sediul în Marea Britanie, spune că deficitul se datorează parțial unor probleme de producție și că Marea Britanie ar putea fi nevoită să aducă medicamente din alte părți ale lumii, ca o măsură urgență, scrie Euronews.

 

VARȘOVIA | KIEV | UE

Mult așteptata propunere a Comisiei privind prelungirea beneficiilor comerciale pentru Ucraina în domeniul alimentar, va include unele cereri ale Varșoviei, deoarece protestele fermierilor au împins UE să adopte o poziție mai blândă, a declarat ministrul polonez al Agriculturii, Czesław Siekierski, pentru Euractiv. Se așteaptă ca executivul european să propună reînnoirea „măsurilor comerciale autonome” (cum ar fi suspendarea taxelor de import, a contingentelor și a măsurilor de apărare comercială) în sprijinul exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană, care reprezintă unul dintre principalele motive ale protestelor agricultorilor, în special în Polonia și România.

În cadrul reuniunii, delegația poloneză a prezentat o notă cu soluții pentru a preveni importurile excesive de produse agricole din Ucraina și impactul negativ asupra sectorului agricol, în special asupra statelor membre aflate la graniță.

 

CHIȘINĂU

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat miercuri că şi-a depus demisia după ce şi-a îndeplinit obiectivele cheie legate de apropierea ţării de Uniunea Europeană, potrivit Agerpres. Locul său urmează să fie preluat de vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Popșoi.

CITEȘTE ȘI Cine este Mihai Popșoi, noul ministru al Afacerilor Externe din R.Moldova

ANKARA | STOCKHOLM

Parlamentul turc și-a dat aprobarea mult așteptată pentru aderarea Suediei la NATO, aducând țara nordică mult mai aproape de intrarea în Alianța militară occidentală, după luni de zile de incertitudine. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat votul, afirmând că se așteaptă ca Ungaria să ratifice Suedia „cât mai curând posibil”. Acesta a adăugat: „Aderarea Suediei face NATO mai puternică și asigură siguranța tuturor”.

În urma aprobării Turciei, Ungaria este singura țară care mai trebuie să ratifice aderarea Suediei. Anterior, marți, premierul ungar, Viktor Orbán, a lăsat să se întrevadă un progres, invitându-l pe premierul suedez, Ulf Kristersson,  la o vizită pentru negocieri în acest sens, scrie The Guardian.

 

MOSCOVA | KIEV

Un avion de transport militar rusesc s-a prăbușit în regiunea Belgorod, în sudul țării, la granița cu Ucraina. Ministerul rus al Apărării a declarat că 65 de militari ucraineni capturați se aflau în avionul care se îndrepta spre regiunea Belgorod pentru un schimb de prizonieri. Niciunul dintre detaliile legate de cei aflați la bord nu poate fi verificat de o sursă independentă.

Agenția de știri Ria Novosti a declarat că alte nouă persoane se aflau în avion, inclusiv șase membri ai echipajului.

Statul major al Ucrainei, citat de site-ul Ukrainska Pravda, a declarat că avionul transporta rachete pentru sistemul rusesc de apărare aeriană S-300. Acesta nu a făcut nicio mențiune despre prizonieri de război, menționează BBC.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL