UNIUNEA EUROPEANĂ
Comisia Europeană își va intensifica acțiunile în domeniul securității cibernetice într-un sector al sănătății din ce în ce mai digitalizat, care se confruntă deja cu amenințări și prezintă noi provocări.
Orientările politice 2024-2029 publicate înainte de reînnoirea mandatului lui Von der Leyen în calitate de președinte al executivului UE săptămâna trecută sugerau că un nou plan de acțiune privind securitatea cibernetică a spitalelor și a furnizorilor de servicii medicale va fi prezentat în primele 100 de zile ale noului mandat. Ghidul a fost publicat cu o zi înainte ca o pană IT masivă să blocheze spitalele și alte întreprinderi din întreaga lume, subliniind dependența instituțiilor de sănătate de infrastructura digitală, scrie Euronews.
PARIS
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că guvernul său demisionar va rămâne în funcție până la mijlocul lunii august, în timp ce Franța găzduiește Jocurile Olimpice, respingând un efort al alianței de stânga de a numi un prim-ministru. Coaliția franceză de stânga Noul Front Popular, care a obținut cel mai mare număr de locuri în parlament la alegerile din această lună, a propus-o pe Lucie Castets, specialistă în criminalitate financiară, drept candidat pentru funcția de prim-ministru, conform Reuters.
ROMA
Poliția financiară italiană a confiscat 121 de milioane de euro de la o filială Amazon din Milano, după ce gigantul de e-commerce a fost acuzat de presupusă fraudă fiscală și exploatarea lucrătorilor. Aceștia investighează presupusa utilizare a așa-numitelor rezervoare de forță de muncă – un sistem prin care marile companii subcontractează ilegal servicii logistice altor firme și cooperative pentru a reduce costurile forței de muncă și a plăti mai puține taxe, potrivit Euronews.
În plus, Bruxelles-ul a tras un semnal de alarmă cu privire la libertatea presei în Italia, după ce guvernul premierului Giorgia Meloni a fost acuzat că a intervenit în activitatea radiodifuzorului public Rai și a redus la tăcere vocile critice. Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene însărcinat cu supravegherea valorilor și transparenței, a avertizat cu privire la reducerea finanțării și la presupusa „intimidare” a jurnaliștilor după prezentarea unui raport anual privind situația statului de drept în Uniune, potrivit Financial Times.
VARȘOVIA
Femeile poloneze au ieșit în stradă împotriva uneia dintre cele mai stricte legi europene privind avortul, în cea mai recentă provocare la adresa prim-ministrului Donald Tusk, ale cărui încercări îndelung așteptate de a relaxa restricțiile au eșuat după doar șapte luni de mandat, conform Bloomberg.
Protestul evidențiază deziluzia tot mai mare față de coaliția condusă de Tusk, care a încercat să anuleze multe dintre modificările legislative aduse de fostul guvern naționalist. Dar, la începutul acestei luni, alianța, care reunește partide din întregul spectru politic, nu a reușit să adopte o lege care să decriminalizeze avortul. Președintele naționalist al Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că va respinge prin veto orice proiect de lege de liberalizare a legislației poloneze privind avortul, o poziție care este de natură să asigure proeminența problemei în timpul alegerilor prezidențiale de anul viitor.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News