Știri din capitalele Europei, 24 octombrie

BERLIN

Două nave de marfă s-au ciocnit marți în Marea Nordului, în largul coastei germane; mai multe persoane sunt date dispărute, au anunțat autoritățile țării. Navele Polesie și Verity s-au ciocnit la primele ore ale dimineții, la aproximativ 22 de kilometri sud-vest de insula Helgoland, a declarat Comandamentul central pentru urgențe maritime din Germania, conform AP.

 

PARIS

Agenția pentru medicamente din Franța avertizează populația să renunțe la administrarea decongestionantelor nazale obișnuite care conțin pseudoefedrină, din cauza riscului de accident vascular cerebral sau atac de cord legat de acestea, conform Euronews.

În România, pseudoefedrina se găsește în Humagrip, Humex comprimate, Nurofen răceală și gripă, Coldrex Sinus extra dar și în alte medicamente.

 

VIENA

Austria este una dintre puținele țări neutre din punct de vedere militar din Europa. Au existat multe critici, dar marea majoritate a austriecilor susțin în continuare păstrarea neutralității. Un sondaj realizat de cotidianul Der Standard arată că 69% dintre austrieci rămân convinși că neutralitatea este cea mai bună soluție, în timp ce doar 21% consideră că Austria ar trebui să adere la un acord de securitate colectivă, cum ar fi NATO.

În același timp, războiul Rusiei din Ucraina a determinat populația austriacă să își schimbe părerea față de bugetul pentru forțele armate austriece. Cel mai recent sondaj arată că 54% dintre respondenți sunt de acord cu majorarea bugetului pentru armată, 35% consideră că bugetul actual este suficient, iar 10% sunt în favoarea unei reduceri.

 

MADRID

Partidul Socialist spaniol și partidul de stânga dură, Sumar, au ajuns la un acord de coaliție pentru a forma un nou guvern, au anunțat marți ambele partide. Acest acord include o propunere de reducere a timpului de lucru fără a modifica salariile.

Înțelegerea a fost încheiată după ce premierul interimar Pedro Sanchez s-a întâlnit luni cu liderul Sumar și ministrul interimar al Muncii, Yolanda Diaz. Sanchez are nevoie de sprijinul celor 33 de parlamentari ai Sumar din Camera inferioară – precum și al altor partide, inclusiv al unora care pledează pentru independența Cataloniei și a Basciei – în încercarea sa de a-și reînnoi mandatul de premier, precizează Reuters.

 

NICOSIA

Poliția cipriotă a anunțat marți că a arestat 10 bărbați sirieni în cadrul unei operațiuni de destructurare a unei rețele de trafic de persoane care aducea migranți în această țară insulară din estul Mediteranei. Este a treia astfel de rețea vizată de autoritățile cipriote în tot atâtea luni.

Operațiunea s-a concentrat pe districtul sud-vestic Paphos, unde o forță combinată de 130 de ofițeri a efectuat 17 mandate de percheziție, arestând 10 suspecți, în timp ce alți cinci sunt căutați, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Christos Andreou, pentru Associated Press.

Potrivit poliției, 7.914 migranți au ajuns ilegal în Cipru de la începutul anului și până la jumătatea lunii octombrie, în timp ce 8.694 au fost fie expulzați, fie au plecat voluntar sau au fost relocați în alte țări ale Uniunii Europene.

 

BUDAPESTA

Premierul ungar Viktor Orban și-a început luni campania pentru alegerile europarlamentare de anul viitor cu critici la adresa liderilor blocului comunitar, numind Bruxelles-ul o „parodie contemporană proastă” despre care a spus că mai poate fi încă reparată.

La câteva ore după discursul acestuia, mii de oameni s-au adunat în capitala Ungariei, Budapesta, un bastion liberal care s-a opus în mare măsură agendei lui Orban. Unele voci și-au exprimat temerile că Ungaria ar putea ajunge să părăsească UE sub conducerea sa, o perspectivă pe care Orban a respins-o în mod repetat, potrivit Reuters.

 

ANKARA

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a eliminat unul dintre ultimele obstacole care blocau aderarea Suediei la NATO, depunând în parlament proiectul de lege care aprobă aderarea, acesta urmând mai apoi a fi ratificat.

Trecerea proiectului de lege prin parlament ar trebui să fie o formalitate, dar nu ar fi pentru prima dată când Erdoğan amână cererea Suediei pentru a obține concesii din partea SUA, inclusiv privind vânzarea de avioane F-16 – un acord care a fost blocat în Senatul american, relatează AP.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: