Știri din capitalele Europei, 24 septembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Comisia Europeană a propus alocarea a 119,7 milioane de euro din rezerva agricolă pentru sprijinirea directă a fermierilor din Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România care au fost afectați de fenomenele climatice nefavorabile excepționale din primăvară și de la începutul verii. România ar urma să primească 21,6 milioane de euro.

Această sumă va contribui la despăgubirea agricultorilor din aceste țări care și-au pierdut o parte din producție și, prin urmare, o parte din venituri. Odată adoptate, autoritățile naționale vor trebui să distribuie aceste ajutoare până la 30 aprilie 2025 și să se asigure că agricultorii sunt beneficiarii finali, anunță biroul de presă al Comisiei.

 

BERLIN | PARIS | LONDRA

Germania și Franța au solicitat un acord la nivel european privind migrația și azilul cu guvernul britanic, pentru a profita de abordarea mai „constructivă” a laburiștilor față de relațiile dintre UE și Regatul Unit. Într-o scrisoare adresată comisarului UE pentru afaceri interne, ministrul german de Interne, Nancy Faeser, și fostul său omolog francez, Gérald Darmanin, au afirmat că Brexitul a afectat grav „coerența politicilor de migrație”.

„Absența dispozițiilor care reglementează fluxul de persoane între Regatul Unit și spațiul Schengen”, au scris ei, „contribuie în mod clar la dinamica fluxurilor ilegale și la pericolul pe care îl reprezintă pentru persoanele care utilizează această rută pe Canalul Mânecii și Marea Nordului”, conform The Guardian.

Franța dorește de mult timp un pact privind azilul la nivelul UE cu Regatul Unit, însă Germania nu a semnalat niciodată un sprijin atât de puternic până acum.

 

VARȘOVIA

Polonezii sunt recunoscători pentru un rezervor de apă inundabilă care a scutit orașele Opole și Wroclaw de inundațiile iminente care au devastat părți ale Europei Centrale. Situat pe râul Oder, rezervorul împotriva inundațiilor a fost construit ca urmare a lecțiilor învățate de la „inundația secolului” din 1997, care a devastat cele două orașe. Construcția a durat un deceniu și aproximativ 2 miliarde de zloți (520 de milioane de dolari), iar două sate au trebuit să fie relocate. O parte din fonduri au provenit de la Uniunea Europeană și Banca Mondială, scrie The Associated Press.

Acesta a fost inaugurat în 2020 pe o suprafață de aproximativ 26 de kilometri pătrați de teren sălbatic și are capacitatea de a reține 185 de milioane de metri cubi de apă de inundații.

 

SOFIA

Ministrul interimar al Agriculturii din Bulgaria, Georgi Tahov, a solicitat Comisiei Europene să interzică importul de ouă de origine ucraineană în Bulgaria, potrivit unei declarații a Ministerului Agriculturii. Producția internă din Bulgaria este grav afectată de importul de ouă din Ucraina, a spus acesta. Prețurile ouălor importate au fost semnificativ mai mici decât cele de pe piața bulgară „ceea ce pune o presiune serioasă asupra prețurilor de pe piața internă”, a spus Tahov, conform Sofia Globe.

Ministrul a afirmat că măsurile de protecție luate până în prezent la nivelul UE nu au avut efectul de descurajare preconizat și nu reprezintă un factor suficient pentru a ameliora situația de pe piața ouălor din Bulgaria.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: