Știri din capitalele Europei, 25 august

UNIUNEA EUROPEANĂ

Unele dintre cele mai mari companii din sectorul tech și diferite motoare de căutare trebuie să se conformeze noilor norme UE menite să protejeze utilizatorii.

În conformitate cu Legea Uniunii privind serviciile digitale (DSA), cei care încalcă aceste reguli riscă amenzi mari.

Nouăsprezece platforme importante, precum Facebook sau TikTok, se confruntă cu cele mai stricte reguli, printre care se numără elaborarea unor planuri de protecție a copiilor și de stopare a interferențelor electorale.

Nerespectarea acestora poate duce la o amendă de 6% din cifra de afaceri și, eventual, la suspendarea serviciului, scrie BBC.

 

BERLIN

Principalii responsabili politici germani au respins temerile legate de extinderea BRICS anunțată pentru 2024, punând în schimb accentul pe Rusia și China, cele două puteri pe care le consideră adevărata amenințare.

Alte șase țări, printre care Iran și Arabia Saudită, se vor alătura BRICS, un club al economiilor emergente care include Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, au anunțat joi membrii inițiali la finalul ultimului lor summit, conform Euractiv.

 

BRUXELLES | BUCUREȘTI

Ministrul belgian al Sănătății, Frank Vandenbroucke, a contactat autoritățile române pentru a afla cum controlează țara autenticitatea diplomelor de medicină dentară, ca urmare a unor rapoarte privind persoane cu diplome românești care doresc să profeseze în Belgia, dar care au cunoștințe limitate de stomatologie.

Presa belgiană a relatat recent că aproape jumătate dintre dentiștii care au început să lucreze în Belgia anul trecut erau străini, dintre care peste o treime și-au obținut diploma într-o altă țară europeană. Diplomele românești reprezintă un sfert din diplomele străine, potrivit Euractiv și Brussels Times.

 

AMSTERDAM

Ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, a fost nominalizat în funcția de comisar european, înlocuindu-l pe Frans Timmermans, care a plecat pentru a candida la funcția de prim-ministru al Olandei, conform Financial Times.

Creștin-democratul în vârstă de 47 de ani, al cărui partid este membru al Partidului Popular European de centru-dreapta al președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, va prelua cel mai probabil portofoliul pentru climă.

 

MADRID | ZAGREB | ROMA | BELGRAD

Europol și Garda Civilă spaniolă, împreună cu autoritățile de aplicare a legii din Croația, Italia și Serbia, au confiscat 700 de kilograme de cocaină și au arestat presupuși membri ai așa-numitului „Cartel al Balcanilor”. Printre suspecții arestați în urma unei operațiuni care a durat mai multe luni se numără un croat și un sârb, precum și un italian, a precizat Europol. Se presupune că organizația criminală făcea contrabandă cu cantități mari de cocaină din America de Sud către UE prin Insulele Canare, relatează Balkan Insight.

 

 ROMA

Liderul Partidului Democrat, Elly Schlein, a acuzat guvernul premierului Giorgia Meloni de comiterea crimei de solidaritate.

Termenul este folosit pentru a denunța guvernele care incriminează acțiunile care ajută refugiații să caute adăpost, cum ar fi împiedicarea navelor ONG-urilor de a salva migranții, conform Euractiv.

 

ATENA

Peste 300 de migranți au ajuns pe insulele grecești, majoritatea în apropierea coastei turcești, în ultimele trei zile, în incidente separate raportate de paza de coastă.

Mai mult de 14.000 de persoane au ajuns în Grecia pe uscat și pe mare până acum în acest an, potrivit cifrelor Organizației Națiunilor Unite.

Aceasta reprezintă aproximativ o zecime din totalul traversărilor reușite ale Mediteranei, dintre care majoritatea – aproximativ 104.000 – au fost către Italia. Sosirile în Grecia pentru întregul an 2022 s-au ridicat la 19.000, potrivit AP.

 

STOCKHOLM

Economia Suediei se confruntă cu doi ani de recesiune – mai mult decât se credea anterior – deoarece creșterea costurilor îi forțează pe consumatori să reducă cheltuielile până anul viitor, potrivit economiștilor.

În 2023, PIB-ul ajustat în funcție de calendar va scădea probabil cu 0,9%, a declarat Swedbank AB într-un raport publicat joi.

Deși aceasta este o contracție ceva mai blândă decât cea anticipată anterior, banca se așteaptă acum la un declin al PIB-ului de 0,3% în 2024, după ce anterior prognozase o creștere de 0,3%, scrie Bloomberg.

 

PRAGA

Incidentele împotriva ucrainenilor sunt în creștere în Republica Cehă, o analiză recentă arătând o majorare a acestora, comparativ cu anul trecut.

In Iustitia, care a realizat analiza, monitorizează incidentele îndreptate împotriva ucrainenilor și rușilor. Potrivit datelor organizației,  ucrainenii au fost ținta a 19 incidente din ianuarie până în iulie, în timp ce pe parcursul întregului an trecut au existat 16 astfel de incidente, relatează Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL