Știri din capitalele Europei, 25 ianuarie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta – cel mai mare partid politic din Europa – se pregătește să susțină candidatura Ursulei von der Leyen pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene.

Von der Leyen, fost ministru german al apărării, ales de liderii UE în 2019, nu și-a anunțat încă intenția de a fi capul de listă al PPE. Cu toate acestea, devine din ce în ce mai evident că este doar o chestiune de timp, conform Euractiv.

 

ROMA

Guvernul Italiei a declarat joi că va introduce o nouă subvenție socială pentru persoanele în vârstă cu venituri mici, ca parte a unui plan mai amplu în valoare de peste 1 miliard de euro pe o perioadă de doi ani. Populația îmbătrânită și ratele scăzute de natalitate reprezintă o preocupare majoră pentru cea de-a treia economie din zona euro, ceea ce duce la scăderea productivității și la creșterea costurilor de asistență socială într-o țară în care se așteaptă ca peste o treime din locuitori să aibă peste 65 de ani până în 2050.

Printre mai multe măsuri, pachetul prevede o așa-numită „prestație universală” lunară de 1.380 de euro pentru a sprijini persoanele sărace de peste 80 de ani cu „nevoi sociale foarte severe”, se arată într-un document guvernamental, conform Reuters.

 

OSLO

Spectrul plagiatului academic a ajuns acum în inima politicii norvegiene, înlăturând un ministru al guvernului și lăsând un al doilea ministru să lupte pentru cariera sa politică.

Sandra Borch, ministrul norvegian al Cercetării și Învățământului Superior, a demisionat săptămâna trecută după ce un student la afaceri economice din Oslo a descoperit că părți din teza de masterat a lui Borch, inclusiv greșeli de ortografie, au fost copiate fără atribuire de la un alt autor. Dezvăluirile au pus în centrul atenției istoricul academic al altor politicieni, iar până în weekend mai multe ziare au descris neconcordanțe în activitatea ministrului Sănătății, Ingvild Kjerkol. Aceasta a dat vina pe „erori de editare” pentru asemănările dintre propria sa lucrare academică și cea a altor autori, potrivit Associated Press.

 

BUDAPESTA | STOCKHOLM

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a acceptat propunerea premierului ungar, Viktor Orbán, de a organiza o serie de discuții privind aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică. Parlamentul Ungariei nu a ratificat încă intrarea Suediei în NATO, ceea ce a alimentat frustrarea în cadrul Alianței, întrucât Budapesta s-a angajat în mod repetat să nu fie ultimul membru care să aprobe această decizie, potrivit The Guardian.

 

VARȘOVIA

Fermierii polonezi au ieșit cu tractoarele pe străzile din întreaga țara pentru a protesta față de Pactul Verde European, a politicilor UE care dăunează agriculturii locale și a afluxului de alimente ucrainene. Vice-ministrul agriculturii, Stefan Krajewski, spune că protestele au ca țintă Bruxelles, nu Varșovia, scrie Euractiv.

 

SOFIA

Criptobanca Nexo a intentat un proces record de 3 miliarde de dolari împotriva Bulgariei pentru acțiunile procurorilor și ale altor instituții de stat împotriva directorilor săi, a anunțat miercuri compania. Pierderea acestui proces ar avea un efect devastator asupra finanțelor publice ale celei mai sărace țări din UE, deoarece o astfel de sumă este egală cu aproximativ 2,5% din PIB-ul țării. Nexo AG, care a fost fondată de antreprenori bulgari, este o filială înregistrată în Elveția a Nexo Capital, cu sediul în Insulele Cayman.

Criptobanca dă în judecată Bulgaria în principal din cauza anchetei penale lansate de Procuratura orașului Sofia în ianuarie 2023. Procuratura i-a acuzat pe șefii Nexo de participare la un grup infracțional pentru spălare de bani, infracțiuni fiscale, fraudă informatică și activități bancare fără licență, conform Euractiv.

 

KIEV

Ucraina se așteaptă să înceapă lucrările de construcție a patru noi reactoare nucleare în această vară sau toamnă, a declarat joi ministrul Energiei, German Galushchenko, transmite Reuters, în timp ce țara încearcă să compenseze capacitatea energetică pierdută din cauza războiului cu Rusia. Două dintre unități – care includ reactoare și echipamente conexe – se vor baza pe echipamente fabricate în Rusia pe care Ucraina vrea să le importe din Bulgaria, în timp ce celelalte două vor folosi tehnologie occidentală de la producătorul de echipamente energetice Westinghouse.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: