BERLIN
Politicienii germani au cerut joi o îmbunătățire a nivelului de protecție pentru aeroporturile țării, după ce activiștii pentru climă au reușit să spargă gardurile și să perturbe traficul aerian pentru a doua zi la rând, relatează Reuters.
Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, al cărui minister dorește să pedepsească accesul neautorizat la aerodromuri cu până la doi ani de închisoare, a criticat blocadele ca fiind „periculoase, stupide și criminale”, precum și operatorii de aeroporturi pentru că nu și-au protejat mai bine amplasamentele.
De asemenea, Olaf Scholz a declarat că va încerca să obțină un al doilea mandat în funcția de cancelar al Germaniei, în pofida ratingului său negativ de aprobare și a sondajelor care arată că doar o treime din membrii partidului său doresc ca acesta să îi conducă în următoarele alegeri.
La tradiționala sa conferință de presă de vară, Scholz a declarat că social-democrații săi sunt „un partid foarte unit, suntem cu toții hotărâți să intrăm împreună în următoarea campanie electorală și să câștigăm”, conform Financial Times.
HELSINKI
Lipsa de personal a cauzat închiderea temporară a 120 de centre de sănătate din Finlanda, afectând aproape toate serviciile de asistență socială din țară, potrivit unui sondaj Yle. Cel mai frecvent motiv invocat pentru aceste închideri este lipsa de personal.
VARȘOVIA
Polonia a lansat o nouă operațiune pentru a consolida apărarea spațiului său aerian de-a lungul frontierelor sale cu Rusia, Belarus și Ucraina, în special împotriva dronelor care zboară la joasă altitudine, precizează Notes from Poland.
Operațiunea, denumită Eastern Aurora, este „un răspuns direct la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, care „a crescut riscul de încălcare a spațiului aerian polonez”, afirmă comandamentul operațional al forțelor armate poloneze. „În fața acțiunilor imprevizibile ale Rusiei, consolidarea apărării aeriene este o prioritate”.
EUROPA CENTRALĂ
În Europa Centrală cresc îngrijorările cu privire la disponibilitatea crescută a opioidelor și creșterea numărului de decese asociate. O mai bună monitorizare este esențială pentru a preveni o epidemie de tipul celei din SUA, spun experții.
Răspândirea fentanilului pe piața drogurilor ilegale din Polonia a fost observată de luni de zile, primul deces atribuit consumului său, cel al unei femei în vârstă de 19 ani, survenind în noiembrie în orașul Poznan din vestul țării. Inspectoratul sanitar principal a numărat 48 de cazuri de supradoză cu această substanță numai în acest an, potrivit Balkan Insight.
În comparație cu epidemia de opioide sintetice puternice din America, care ucide 75.000 de persoane pe an și devastează comunități, aceste cifre sunt infime. Cu toate acestea, experții și oficialii guvernamentali din Polonia, Republica Cehă și Slovacia avertizează că numărul cazurilor din această parte a Europei va continua probabil să crească, pe măsură ce rezervele de heroină scad, iar ieftinirea relativă, puterea și disponibilitatea tot mai mare a fentanilului își pun amprenta.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News