Știri din capitalele Europei, 25 septembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Tiparele de vot și datele sondajelor din ultimul an sugerează că UE se îndreaptă către o concepție a „europenității” mai etnică, mai închisă la minte și mai xenofobă, care ar putea, în cele din urmă, să pună în pericol proiectul european, potrivit unui nou raport.

Elaborat de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) și de Fundația Culturală Europeană (ECF), raportul identifică trei „puncte oarbe” cheie în cadrul blocului și susține că intersecția acestora riscă să erodeze sau să modifice radical sentimentul UE. Raportul, împărtășit în exclusivitate cu The Guardian, susține că angajamentul scăzut al tinerilor și proeuropenismul limitat în Europa Centrală și de Est ar putea modela un sentiment european în dezacord cu valorile fundamentale inițiale ale blocului.

 

BERLIN

Liderii Partidului Verde din Germania, unul dintre cele trei partide din guvernul de coaliție cu probleme al cancelarului Olaf Scholz, au anunțat miercuri că vor demisiona după ultimele rezultate electorale dezamăgitoare. Sprijinul partidului ecologist a scăzut brusc în alegerile pentru Parlamentul European din iunie. Luna aceasta, partidul a înregistrat rezultate slabe în trei alegeri de land din estul Germaniei. Alegătorii l-au ejectat din două legislaturi de stat, cel mai recent duminică în Brandenburg, scrie The Associated Press.

 

VIENA

Austriecii se îndreaptă duminică spre urnele de vot pentru alegerile parlamentare care, potrivit sondajelor, ar putea fi câștigate, pentru prima dată în istoria postbelică a țării, de Partidul Libertății (FPÖ), de extremă-dreaptă și anti-imigrație.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca FPÖ să obțină o majoritate absolută în Consiliul Național, camera inferioară a parlamentului, care are 183 de locuri, și, prin urmare, va trebui să negocieze un acord cu un partener de coaliție pentru a forma un guvern, ceea ce s-ar putea dovedi dificil.

Prima intrare a FPÖ în guvern, în 2000, a fost întâmpinată cu ample proteste și sancțiuni din partea Bruxelles-ului. Dacă va repeta această performanță – eventual ca partener principal de coaliție – se va alătura altor câteva partide de extremă-dreapta aflate la putere în UE, inclusiv în Italia și Țările de Jos, conform The Guardian.

 

BRATISLAVA

Coaliția guvernamentală a prim-ministrului Robert Fico a preluat de facto controlul asupra comisiei parlamentare care supraveghează Serviciul slovac de informații (SIS), condusă în mod tradițional de opoziție, ceea ce a generat temeri cu privire la imparțialitatea și capacitatea acestuia de a investiga chestiuni precum presupusa achiziționare a programului de spionaj Pegasus și îngrijorările cu privire la amenințările cu bombă asupra școlilor, scrie Euractiv.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: