Știri din capitalele Europei, 26 aprilie

PARIS

Președintele francez Emmanuel Macron a făcut joi apel la consolidarea și integrarea apărării europene, prezentându-și viziunea pentru o Uniune Europeană mai asertivă pe scena mondială.

Într-un discurs susținut la Universitatea Sorbona din Paris, acesta a mai spus că Europa nu trebuie să devină un vasal al Statelor Unite, potrivit Reuters.

„Există riscul ca Europa noastră să moară. Nu suntem echipați pentru a face față riscurilor”, a spus Macron. Cu doar trei ani rămași din al doilea și ultimul său mandat, Macron dorește să le arate criticilor săi că își păstrează energia și spiritul inovator care l-au propulsat la președinție în 2017 și că nu a devenit un lider slab.

 

BERLIN

Ministrul german al Dezvoltării, Svenja Schulze, a cerut joi o contribuție mai mare din partea celor mai bogați oameni din lume pentru protejarea mediului înconjurător, potrivit Deutsche Welle.

„Miliardarii au cea mai mare amprentă de CO2, dar încă contribuie prea puțin la găsirea unei soluții”, a declarat Schulze înaintea Dialogului Petersberg privind clima de la Berlin. Ministrul german și-a exprimat sprijinul față de propunerea braziliană de taxare a miliardarilor  pentru a contribui la finanțarea proiectelor necesare pentru a face față amenințărilor cauzate de încălzirea globală.

 

OSLO

O problemă tehnică a determinat autoritățile aviatice din Norvegia să închidă joi temporar spațiul aerian deasupra sudului țării, ceea ce a dus la întârzieri semnificative pe aeroportul din Oslo, unul dintre cele mai mari din Scandinavia. Spațiul aerian a fost redeschis treptat după mai bine de trei ore, dar întârzierile vor continua pe tot parcursul zilei, a anunțat operatorul de stat al aeroporturilor, conform The Associated Press.

 

VARȘOVIA | KIEV

Șeful apărării din Polonia a declarat că țara sa este pregătită să ajute Ucraina să determine bărbații capabili să lupte să se întoarcă în țara afectată de război, după ce Kievul a înăsprit regulile de recrutare. Ministrul Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a citat o cifră de 400.000 de soldați suplimentari necesari pentru a respinge invazia Rusiei. Polonia, care a primit peste 1,5 milioane de refugiați de război după izbucnirea conflictului în 2022, are aproximativ 350.000 de bărbați ucraineni aflați la vârsta necesară pentru serviciul militar care lucrează în țară, potrivit ziarului Rzeczpospolita, relatează Bloomberg.

 

SOFIA

Bulgaria riscă să piardă 4,4 miliarde de euro din finanțarea UE în cadrul Planului său de redresare și sustenabilitate energetică, deoarece parlamentul său amână decizii legislative cheie din cauza unei reacții negative din partea minerilor de cărbune, ceea ce va determina probabil Comisia Europeană să rețină bani din acest fond, potrivit Euractiv.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: