Știri din capitalele Europei, 26 februarie

UNIUNEA EUROPEANĂ

„Ce face Europa pentru mine” este un site realizat de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European pentru cetățenii UE, care include scurte note și materiale cu informații referitoare la proiectele Uniunii și impactul acestora asupra vieții de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Site-ul poate fi accesat în oricare dintre limbile oficiale europene, inclusiv română, și prezintă informații atât despre prezența și sprijinul UE în regiunea noastră, cât și la nivel individual, în viața fiecăruia. Sunt incluse, de asemenea, pentru cei interesați, documente de informare mai lungi privind politicile UE, realizările acesteia și perspectivele de viitor în anumite domenii.

Parlamentul European speră ca, înaintea alegerilor europene din luna iunie, acest site să ajute în  informa și a ilustra mai bine activitatea amplă a UE, într-un mod simplu și concis, menționează aceștia în comunicatul de presă.

 

PARIS

Luni, Parisul va găzdui 20 de șefi de stat pentru a mobiliza capacitatea de producție europeană și pentru a explora modalități mai bune de a sprijini Ucraina în răspunsul său militar la agresiunea rusă, în condițiile în care războiul intră în al treilea an, iar trupele de pe teren sunt depășite atât numeric cât și în ce privește armamentul (EURACTIV).

 

VIENA

Un tribunal din Viena l-a găsit vineri pe fostul cancelar conservator al Austriei, Sebastian Kurz, vinovat de sperjur și l-a condamnat la o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare, dând o lovitură serioasă oricărei șanse pe care acesta ar fi putut-o avea de a reveni în politică. Procurorii din cadrul procesului, început în octombrie, l-au acuzat pe fostul cancelar că a dat declarații false în iunie 2020, în timpul unei anchete privind rolul său în înființarea unui holding numit OeBAG. El este este, de asemenea, interogat pentru că a dat declarații false în cadrul aceleiași anchete privind numirea fostului său apropiat Thomas Schmid într-o funcție de conducere, scrie Euronews.

Este primul caz în mai bine de 30 de ani în care un fost cancelar austriac este trimis în judecată.

 

STOCKHOLM

Aproximativ 62.000 de persoane sunt active sau au legături cu rețele criminale în Suedia, a anunțat vineri poliția, unde autoritățile se luptă de ani de zile să limiteze violențele legate de crima organizată.

Atacurile armate s-au triplat în ultimul deceniu în această națiune nordică de 10 milioane de locuitori și se află în prezent la niveluri mult mai ridicate decât în țările vecine, conform Reuters.

„Am identificat 14.000 de persoane ca fiind active în rețele criminale”, a declarat comisarul național de poliție Petra Lundh, în cadrul unei conferințe de presă. „În ceea ce privește persoanele care au legături cu aceste rețele, estimăm aici că este vorba de vreo 48.000 de persoane”.

 

VARȘOVIA | UNIUNEA EUROPEANĂ

Comisia Europeană va debloca fonduri UE în valoare de până la 137 de miliarde de euro pe care le-a înghețat anterior din cauza unor probleme legate de statul de drept în timpul guvernului precedent, a anunțat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei, în timpul unei vizite la Varșovia, unde s-a întâlnit cu premierul Donald Tusk. Aceasta a lăudat măsurile luate până în prezent de guvernul lui Tusk, care a preluat mandatul în decembrie, pentru a îmbunătăți independența sistemului judiciar după opt ani de guvernare a partidului național-conservator Lege și Justiție (PiS), conform Notes from Poland.

 

SOFIA

Bulgaria are o șansă reală de a adera la zona euro în 2025, deoarece va fi capabilă să îndeplinească toate condițiile, a declarat ministrul de Finanțe, Asen Vasilev, după o reuniune informală a miniștrilor Economiei și Finanțelor care a avut loc săptămâna trecută la Ghent, în Belgia.

„Toate previziunile – atât ale Comisiei Europene, cât și ale BCE – arată că ultimul criteriu pe care nu l-am îndeplinit – criteriul inflației – va fi îndeplinit în 2024, ceea ce deschide calea aderării în 2025”, a adăugat Vassilev, citat de centrul de presă al Ministerului de Finanțe.

Potrivit acestuia, aderarea la zona euro necesită un mediu politic stabil și un guvern constant, ceea ce înseamnă că rotația cabinetului între formațiunile aflate la guvernare – Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democratică (PP-DB) și GERB – ar trebui să aibă loc în martie. Premierul PP-DB, Nikolai Denkov, ar urma să cedeze postul actualului ministru de Interne Mariya Gabriel (GERB), conform EURACTIV.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL