Știri din capitalele Europei, 26 ianuarie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Apple a dezvăluit un plan de amploare pentru a elimina unele dintre barierele concurențiale pe care le-a construit în jurul francizei sale profitabile iPhone, dar noile opțiuni care se ivesc pentru consumatori și dezvoltatorii de aplicații vor fi disponibile doar în Europa pentru început. Anunțul de joi vine în contextul în care Apple se pregătește să se conformeze viitoarelor reglementări europene menite să le ofere consumatorilor posibilitatea de a alege să folosească magazine de aplicații alternative și să le ofere dezvoltatorilor de aplicații căi fără precedent pentru a evita plata unor taxe care au devenit o mină de aur pentru gigantul tehnologic.

Revizuirea, programată să intre în vigoare la începutul lunii martie, va include concesii pe care Apple a refuzat anterior să le facă în magazinul său de aplicații, inclusiv reducerea taxelor pe care le percepe de la dezvoltatorii din Europa, scrie Associated Press.

 

PARIS

Fermierii au blocat vineri una dintre principalele autostrăzi din Franța care leagă Parisul de orașul Lille din nordul țării, Benelux și Marea Britanie, provocând kilometri de ambuteiaje, în timp ce o mișcare de protest la nivel național a provocat primele perturbări majore ale traficului în jurul capitalei franceze.

Sindicatele agricole locale au cerut blocări de drumuri vineri în Paris și în împrejurimi pentru a intensifica presiunea asupra guvernului, pe care fermierii îl acuză că nu face suficient pentru a-i ajuta să facă față la ceea ce ei spun că sunt prețurile scăzute ale alimentelor și reglementările excesive, conform Reuters.

 

BERLIN

Ministrul german al Apărării a solicitat o „dezbatere națională serioasă” cu privire la viitorul armatei germane, argumentând că, în starea actuală, aceasta nu este capabilă să facă față provocărilor legate de politica de securitate cu care se confruntă Europa. Boris Pistorius, care, de când a devenit ministru al Apărării în urmă cu un an, a cerut frecvent ca Germania să fie „pregătită de război” și a avertizat că Vladimir Putin ar putea ataca în termen de opt ani, a declarat că țara trebuie să fie pregătită să se confrunte cu președintele rus.

Săptămâna aceasta, Pistorius a declarat că ia în considerare posibilitatea de a permite rezidenților fără cetățenie germană să se înroleze în armată, într-un efort de a crește numărul de trupe de la 181.000 la 203.000 până în 2031, precizează The Guardian.

 

BRATISLAVA

Mii de persoane s-au alăturat joi protestelor de stradă din ce în ce mai numeroase din Slovacia împotriva unui plan al premierului populist Robert Fico de a modifica codul penal și de a elimina un birou național al procurorilor. Modificările propuse au fost criticate dur atât în țară, cât și în străinătate.

Planul aprobat de guvernul de coaliție al lui Fico include desființarea biroului special al procurorilor, care se ocupă de infracțiuni grave, cum ar fi corupția, crima organizată și extremismul. Aceste cazuri ar urma să fie preluate de procurorii din birourile regionale, care nu s-au mai ocupat de astfel de infracțiuni de 20 de ani. Modificările planificate includ, de asemenea, o reducere a pedepselor pentru corupție și unele alte infracțiuni, inclusiv posibilitatea de a aplica pedepse cu suspendare, precum și o scurtare semnificativă a termenului de limitare, relatează Associated Press.

 

ZAGREB

Deputatul croat de extremă-stânga Katarina Peović a cerut joi reintroducerea cotelor pentru lucrătorii din țări terțe, în condițiile în care numărul imigranților care lucrează în locuri de muncă prost plătite a crescut brusc în ultimii ani. Creșterea uriașă a numărului de lucrători din țări terțe, care lucrează adesea cu contracte de muncă pe perioadă determinată, făcând munci de jos, cum ar fi livrarea de alimente, construcții, comerț cu amănuntul și ospitalitate, devine din ce în ce mai mult un subiect de discuție în politica croată, într-un an în care alegătorii vor vota la alegerile UE, alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale, scrie Euractiv.

Potrivit lui Peovic, citând statistici oficiale, numărul permiselor de muncă pentru lucrătorii străini a crescut de la 50.000 în 2021 la 100.000 în 2022 și la peste 160.000 în 2023 – reprezentând o creștere de peste trei ori în trei ani.

 

SOFIA | ATENA | BUCUREȘTI

Eurodeputații grupului centrist Renew Europe au propus crearea rapidă a unui mini-Schengen între Grecia, România și Bulgaria, care să fie operațional în această vară, pentru a ușura traficul turistic intens între cele trei țări balcanice ale UE. În scrisoarea sa, Renew Europe menționează sprijinul Comisiei pentru includerea Bulgariei și României în Schengen. De asemenea, aceștia susțin că reprezentanții turismului grec, precum și cei din sectorul hotelier, al restaurantelor și al serviciilor de catering insistă asupra eliminării controalelor la frontierele terestre pentru a facilita deplasarea turiștilor români și bulgari în Grecia, potrivit Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: