Știri din capitalele Europei, 26 martie

BERLIN

Decizia parlamentului german de a crește masiv cheltuielile pentru apărare în următorii ani ar putea reorganiza complet peisajul industrial al Germaniei. De exemplu, locurile de muncă s-ar putea muta de la producătorii auto din țară, aflați în dificultate, la industria de armament.

În timp ce companiile industriale emblematice ale Germaniei, precum Volkswagen, pierd locuri de muncă pe fondul scăderii vânzărilor, producătorii germani de tancuri, precum Rheinmetall, și de rachete de croazieră, precum Diehl, sunt în căutare de forță de muncă.

Un studiu realizat de firma de consultanță EY și creditorul german DekaBank privind „Efectele economice ale investițiilor europene în domeniul apărării” a calculat că membrii europeni ai NATO vor investi aproximativ 72 de miliarde de euro anual în consolidarea apărării militare. Potrivit studiului, acest lucru va crea sau va asigura 680.000 de locuri de muncă în Europa, scrie Deutsche Welle.

 

SOFIA

Guvernul bulgar a anunțat că va renunța la subvenții UE în valoare de 600 de milioane de euro pentru proiecte din cadrul planului de redresare, recunoscând că nu poate recupera întârzierile și nu le poate finaliza până în 2026. Cel mai costisitor proiect este unul de producere a energiei termice și electrice geotermale, în valoare de 172 de milioane de euro, neglijat în ultimii trei ani, potrivit Euractiv.

Guvernul renunță, de asemenea, la un proiect major de construire a unor noi rețele de alimentare cu apă în orașe mici cu până la 10.000 de locuitori. Autoritățile de la Sofia spun că renunță la finanțarea UE în ciuda problemelor uriașe cu vechea rețea de alimentare cu apă, care a lăsat multe localități din nordul Bulgariei fără apă.

 

KIEV | MOSCOVA | WASHINGTON

După trei zile de discuții în Arabia Saudită, în sfârșit s-au înregistrat progrese: două texte separate care conturează acordurile dintre SUA și Rusia și dintre SUA și Ucraina.

Toate părțile au convenit „să asigure siguranța navigației, să elimine utilizarea forței și să prevină utilizarea navelor comerciale în scopuri militare în Marea Neagră. De asemenea, acestea au convenit să elaboreze măsuri pentru punerea în aplicare… a acordului de interzicere a atacurilor împotriva instalațiilor energetice ale Rusiei și Ucrainei”.

Președintele Zelenski a regretat că nu a existat o interdicție explicită privind atacurile asupra infrastructurii civile, dar a părut în general mulțumit. Acesta a declarat reporterilor că Ucraina va pune imediat în aplicare armistițiul din Marea Neagră și cel privind energia, scrie BBC.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: