Știri din capitalele Europei, 27 august

BERLIN

Un atac armat în Germania a bulversat politica țării înainte de alegerile regionale din acest weekend, dar îngrijorează și oficialii din UE, preocupați de ascensiunea extremei-drepte și a retoricii anti-imigrație. Un sirian a înjunghiat mortal trei persoane și a rănit alte opt în noaptea de vineri spre sâmbătă în orașul Solingen din vestul Germaniei. Atacul a sporit sprijinul deja puternic pentru partidul naționalist de extremă dreapta Alternativa pentru Germania înaintea alegerilor din landurile Saxonia și Turingia din această duminică, precizează Financial Times.

 

PARIS

Socialiștii și Verzii din Franța nu vor participa la noi discuții cu președintele Emmanuel Macron pentru a găsi o cale de ieșire din impasul politic, au declarat marți liderii acestora, făcând apel la susținătorii lor să organizeze în schimb proteste pașnice, scrie Reuters.

Macron a respins luni un potențial guvern de stânga, afirmând că acesta va fi imediat înlăturat de la putere de către o majoritate a parlamentarilor din alte tabere. În schimb, acesta a demarat marți o nouă rundă de discuții cu liderii partidelor.

 

OSLO

Luni, 26 august, serviciile de securitate din șapte țări europene au informat directori și oficiali norvegieni din domeniul energiei, inclusiv de la Equinor, cel mai mare furnizor de gaze din Europa, cu privire la ceea ce ei consideră a fi amenințări rusești la adresa infrastructurii critice. Reuniunea desfășurată în regim privat, la care au participat serviciile naționale de securitate din Norvegia, Germania, Belgia, Țările de Jos, Finlanda, Suedia și Islanda, a evidențiat rolul Norvegiei ca furnizor-cheie de energie pentru Europa, relatează Euractiv.

 

ATENA | ANKARA

Peste jumătate din siturile istorice situate de-a lungul coastelor Turciei și Greciei prezintă un risc „foarte ridicat” sau „ridicat” de a se scufunda până la sfârșitul secolului, ca urmare a creșterii nivelului mării, conform unei noi cercetări. Nivelul global al mărilor crește pe măsură ce încălzirea globală determină topirea mai multor straturi de gheață și ghețari. Unele situri, cum ar fi insula Delos de lângă Mykonos, înregistrează deja daune structurale din cauza creșterii inundațiilor.  Situl de patrimoniu mondial UNESCO a fost unul dintre cele mai importante sanctuare religioase din lumea greacă și romană, potrivit Euronews.

 

SOFIA

Președintele Bulgariei a convocat marți alegeri parlamentare anticipate pentru luna octombrie, într-un nou efort de a depăși impasul politic și dificultățile economice care afectează această țară. Președintele Rumen Radev a convocat scrutinul anticipat pentru 27 octombrie – a șaptea rundă de alegeri din Bulgaria din ultimii trei ani. De asemenea, acesta l-a numit din nou pe Dimitar Glavchev la conducerea guvernului interimar până la vot. Cabinetul interimar, în mare parte același ca cel în exercițiu, a depus jurământul în Parlament, conform The Associated Press.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: