Știri din capitalele Europei, 27 decembrie

 

EUROPA

Cel mai mare operator de aplicații de parcare din Europa s-a autodenunțat la autoritățile de reglementare în domeniul informațiilor din UE și Marea Britanie, după ce niște hackeri au furat datele clienților. EasyPark Group, proprietarul unor mărci precum RingGo și ParkMobile, a declarat că date ale clienților lor precum numele, numerele de telefon, adresele fizice și cele  de e-mail precum și părți din numerele de carduri de credi au fost sustrase. Cu toate acestea, datele privind parcările nu au fost compromise în timpul aracului cibernetic, a precizat acesta. Compania nu a spus câți dintre utilizatorii săi au fost afectați, precizând doar că au fost implicați 950 de utilizatori RingGo din Marea Britanie. Un purtător de cuvânt a declarat că „majoritatea utilizatorilor afectați sunt din Europa și folosesc marca EasyPark”, ceea ce sugerează că datele a mii de clienți au fost compromise, precizează The Guardian.

 

HAGA

Asistența alimentară oferită de Crucea Roșie în Olanda a crescut din nou în ultimul an. Organizația umanitară a distribuit 254.983 de carduri de cumpărături, față de peste 215.000 în 2022. Cardurile de cumpărături au o valoare de 17,50 de euro, despre care Crucea Roșie spune că este suficient pentru ca o persoană să gătească în medie o masă caldă pe săptămână. Au fost distribuite mai multe carduri de cumpărături pentru că au existat mai multe cereri de ajutor, a precizat Crucea Roșie. În plus, mai multe organizații colaborează pentru a ajunge la persoanele care au nevoie de alimente. La începutul acestei luni s-a anunțat că numărul școlilor care participă la programul de mese gratuite pentru elevii vulnerabili a crescut la aproximativ 1.900. Acest număr reprezintă un sfert din școlile primare și secundare, potrivit NL Times.

 

STOCKHOLM | ANKARA

Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc și-a dat marți acordul pentru candidatura Suediei de aderare la NATO, ceea ce aduce țara nordică mai aproape de integrarea în alianța militară occidentală. Protocolul de aderare a Suediei va trebui acum să fie aprobat în adunarea generală a parlamentului turc pentru ultima etapă a procesului legislativ din Turcia. Nu a fost stabilită nicio dată încă.

Turcia, membră NATO, a amânat ratificarea aderării Suediei de peste un an, acuzând țara că este prea indulgentă față de grupuri pe care Ankara le consideră amenințări la adresa securității sale, inclusiv militanți kurzi și membri ai unei rețele pe care Ankara o consideră vinovată de lovitura de stat eșuată din 2016, relatează Associated Press.

 

BELGRAD

Câteva mii de persoane s-au adunat luni în fața clădirii Comisiei Electorale Centrale din Belgrad pentru a protesta față de alegerile de la începutul acestei luni, despre care observatorii internaționali au spus că au fost nedrepte. Protestatarii au mărșăluit până la secția principală de poliție, unde credeau că sunt reținute persoanele arestate. La începutul zilei, poliția a declarat că 38 de persoane au fost reținute în timpul și după un protest al opoziției privind rezultatele alegerilor de duminică. Poliția a declarat că opt polițiști au fost răniți în confruntări, potrivit Reuters.

 

MINSK | MOSCOVA

Președintele Belarusului a declarat luni că Rusia a finalizat livrările de arme nucleare tactice către țara sa, o inițiativă care a stârnit mari îngrijorări în Polonia vecină și în alte părți din regiune. Președintele Alexandr Lukașenko a declarat, la o reuniune a unui bloc economic condus de Moscova la Sankt Petersburg, că transporturile au fost finalizate în octombrie, dar nu a oferit detalii despre câte arme au fost trimise sau unde au fost amplasate.

Armele nucleare tactice, care sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă, au o rază scurtă de acțiune și un randament scăzut în comparație cu focoasele nucleare mult mai puternice montate pe rachete cu rază lungă de acțiune. Rusia a declarat că va menține controlul asupra celor pe care le trimite în Belarus, conform Associated Press.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL