BRUXELLES
La Bruxelles, în cartierul european, fermierii au avut ciocniri violente cu poliția, în timp ce miniștrii agriculturii din UE se întâlneau pentru a discuta despre criza din acest sector. Fermierii din Spania, Portugalia și Italia s-au alăturat colegilor lor belgieni pentru cea mai recentă demonstrație de forță a unei mișcări europene care durează de luni de zile și care cere măsuri împotriva costurilor ridicate, a prețurilor scăzute ale produselor, a importurilor ieftine din afara UE și a normelor stricte de mediu ale UE, scrie The Guardian.
ROMA
Premierul italian Giorgia Meloni este pe cale să piardă primele alegeri regionale de când a câștigat puterea în 2022, după ce un candidat de centru-stânga pare să fi câștigat votul pentru funcția de președinte al Sardiniei, potrivit rezultatelor parțiale afișate marți.
Cu aproape toate voturile numărate, Alessandra Todde, membră a Mișcării de stânga 5 Stele, care a fost susținută de Partidul Democrat (PD), a obținut 45,3% din voturi. Aceasta l-a devansat pe Paolo Truzzu, un candidat de dreapta ales de Meloni, care a obținut 45,0% din voturi. În ciuda marjei înguste și a faptului că numărătoarea nu a fost finalizată în totalitate, sondajele și ziarele au anunțat rezultatul pentru Todde, care a sărbătorit victoria alături de liderul 5 Stele și fostul premier Giuseppe Conte și de Elly Schlein, șefa celui mai mare grup de opoziție, PD, de centru-stânga, relatează Reuters.
PARIS
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat luni că refuză să excludă trimiterea de trupe terestre în Ucraina, dar a precizat că nu există un consens cu privire la această măsură. Declarația a fost făcută în cadrul unei reuniuni la Paris a 20 de lideri, în principal europeni, convocată de Macron pentru a intensifica răspunsul european la progresele militare rusești din Ucraina. Este pentru prima dată când se discută atât de deschis despre faptul că statele europene ar intenționa să trimită trupe pentru a sprijini efectivele militare ucrainene, precizează The Guardian.
COPENHAGA
Danemarca s-a alăturat luni Suediei și a închis ancheta privind exploziile din 2022 care au avariat gazoductele Nord Stream, autoritățile declarând că au ajuns la concluzia că a fost vorba de un sabotaj deliberat, dar că nu există „motive suficiente” pentru a continua un caz penal. Autoritățile daneze au declarat că ancheta „a fost complexă și cuprinzătoare”. Poliția din Copenhaga, care a desfășurat ancheta împreună cu serviciul de securitate danez, a declarat că nu poate oferi comentarii suplimentare, conform The Associated Press.
Suedia și-a încheiat ancheta la 7 februarie, pe motiv că nu are jurisdicție. Aceasta a declarat că scopul principal al anchetei a fost de a stabili dacă Suedia sau cetățenii săi au fost implicați cumva. De asemenea, oficialii suedezi au declarat că au predat Germaniei „materiale care pot fi folosite ca probe în cadrul anchetei”.
BUCUREȘTI
Un sfert dintre tinerii români (25,4%) suferă de lipsuri materiale și sociale severe, potrivit Eurostat. Aceasta este cea mai mare rată din UE și de peste patru ori mai mare decât media de 6% pentru întregul bloc comunitar, precizează Euronews.
Se consideră că tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani suferă de această situație dacă nu pot îndeplini 7 din 13 criterii, inclusiv capacitatea de a face față unor cheltuieli neprevăzute, de a-și menține locuința la o temperatură adecvată, de a înlocui mobilierul, hainele sau încălțămintea uzată, de a avea acces la o mașină pentru uz personal sau de a avea o conexiune la internet, printre altele. Sociologii susțin că acest lucru se datorează lipsei de politici sociale și de locuri de muncă bine plătite.
Cele mai mari procente de tineri care s-au confruntat cu lipsuri materiale și sociale severe în 2022 au fost înregistrate în România (25,4%), Bulgaria (18,6%) și Grecia (14,9%). În schimb, rata a fost sub 3% în 12 state membre: Slovenia, Austria, Luxemburg, Croația, Croația, Polonia, Cehia, Țările de Jos, Estonia, Malta, Cipru, Finlanda și Suedia.
BUDAPESTA | STOCKHOLM
Parlamentul Ungariei a aprobat luni, cu o majoritate covârșitoare, candidatura Suediei la NATO, deschizând calea pentru aderarea națiunii nordice la Alianță, după aproape doi ani de negocieri intense și dând o lovitură geopolitică președintelui rus Vladimir Putin, potrivit CNN.
Premierul suedez Ulf Kristersson a vizitat vineri Budapesta pentru a discuta despre cooperarea în domeniul apărării și securității cu omologul său ungar, Viktor Orban. Cele două părți au părut să ajungă la o înțelegere, convenind asupra unui acord prin care Ungaria ar urma să achiziționeze patru noi avioane de luptă Gripen de fabricație suedeză.
SOFIA
Cel mai mare proiect nuclear din sud-estul Europei nu are companii din UE. Compania sud-coreeană Hyundai pare a fi favorită pentru a construi unitățile VII și VIII ale centralei nucleare de la Kozlodui, după ce parlamentul bulgar a eliminat concurența. Proiectul va deveni cel mai mare proiect nuclear din Europa de Sud-Est, potrivi EURACTIV.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News