Știri din capitalele Europei, 27 mai

PARIS

Partidul francez de extremă-dreapta Adunarea Națională (RN) își extinde avansul față de partidul președintelui Emmanuel Macron în alegerile europene de peste două săptămâni, potrivit unui sondaj Elabe pentru La Tribune și BFM TV. Întrebați cu care dintre partide intenționează să voteze, 33% dintre cei intervievați au susținut RN, condus de Marine Le Pen în camera inferioară a parlamentului țării, în timp ce 15,5% au preferat o coaliție de partide, inclusiv Renașterea lui Macron, relatează Bloomberg.

 

VIENA

În prezent, în Austria există deficit de personal în mai multe industrii, de la mecanici auto la medici, potrivit der Standard. Mecanicul auto este una dintre meseriile de pe lista ocupațiilor cu mult mai multe posturi vacante decât candidați.

Aceasta nu este însă singura ramură cu deficit de personal. Rapoartele privind un deficit de lucrători au circulat în mass-media încă de la sfârșitul pandemiei. Consilierul municipal pentru afaceri sociale din Viena, Peter Hacker, a avertizat recent că va exista un deficit de 7.000 de medici în Austria până în 2035, deoarece numărul celor nou intrați în piața muncii este prea mic. De asemenea, capitala va înregistra un deficit de aproximativ 5.000 de șoferi de autobuz în următorii cinci ani, deoarece mulți dintre ei se vor pensiona.

 

ATENA

Marjele de profit ale întreprinderilor, supranumite și „greedflation”, și cererea puternică de servicii, datorită turismului, precum și creșterea veniturilor grecilor, sunt principalii factori care explică nivelurile ridicate ale inflației din Grecia. Combinată cu efectul inundațiilor din Tesalia și cu fenomenul de creștere a prețurilor la uleiul de măsline, scăderea indicelui la 2% este amânată până în a doua jumătate a anului, potrivit analiștilor Băncii Naționale a Greciei, într-un studiu publicat săptămâna trecută. Indicele prețurilor de consum s-a situat la 3,1% în aprilie, în timp ce la jumătatea anului trecut scăzuse la 2,4%, potrivit Kathimerini.

Printre cele mai interesante constatări ale analizei NBG se numără faptul că 50% din inflația alimentară (5,4% în aprilie) se datorează uleiului de măsline. Uleiul de măsline este important pentru economia grecească; prețul a crescut excesiv în comparație cu alte țări (+63,7% în aprilie, adăugând 0,5 puncte procentuale la inflație), iar ponderea sa din indice este ridicată (0,9% față de 0,2% în zona euro în 2024).

 

VILNIUS | BUDAPESTA

Ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis a atacat luni Ungaria pentru că blochează deciziile Uniunii Europene în domeniul afacerilor externe, inclusiv ajutorul militar pentru Ucraina, și a declarat că blocul trebuie să găsească o modalitate de a ocoli veto-ul Budapestei, conform Reuters.

Criticile formulate cu fermitate de Landsbergis au părut să reflecte frustrarea tot mai mare a Uniunii Europene față de Ungaria. Estonia și Italia și-au exprimat, de asemenea, nemulțumirea față de tacticile de blocaj ale Budapestei.

 

VARȘOVIA

Aproximativ jumătate dintre polonezi, 49%, consideră că țara lor nu ar trebui să adopte moneda euro, în ciuda faptului că s-a angajat să facă acest lucru în conformitate cu condițiile de aderare la UE. O proporție ceva mai mică, 45%, afirmă că Polonia ar trebui să adopte moneda europeană, dar majoritatea acestora consideră că acest lucru nu ar trebui să se întâmple în următorii ani, conform Notes from Poland.

 

SOFIA

Înainte de alegerile europene din iunie și de un vot național organizat în paralel, problemele la nivel european sunt departe de agenda de campanie bulgară, problemele interne prevalând în rândul tuturor partidelor și politicienilor. În urma demisiei guvernului proeuropean al lui Nikolai Denkov la începutul primăverii, Bulgaria a plonjat din nou într-o criză politică galopantă, iar alegerile parlamentare anticipate au fost convocate pentru aceeași dată cu alegerile europene – 9 iunie. Acest lucru a dat tonul campaniei, iar dezbaterea pe teme europene era sortită de la bun început eșecului pe fondul luptelor pentru putere de la Sofia, relatează Euractiv.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: