Știri din capitalele Europei, 27 martie

BERLIN

Mecanicii de locomotivă și o parte din personalul de bord al principalului operator feroviar din Germania vor avea programul de lucru săptămânal redus de la 38 la 35 de ore până în 2029, fără a li se reduce salariul, dar vor avea opțiunea de a lucra mai mult pentru mai mulți bani, au declarat marți cele două părți. Acest aranjament se află în centrul unui acord la care operatorul de stat Deutsche Bahn a ajuns luni cu sindicatul GDL, care reprezintă mulți dintre mecanicii de locomotivă și o parte din alți lucrători, după cinci luni de negocieri marcate de greve.

Mai multe conflicte salariale în sectorul german al transporturilor au coincis recent, ultimul având consecințe serioase asupra traficului. Alte conflicte au implicat lucrători din domeniul transporturilor locale, personalul de la sol și de cabină al Lufthansa și personalul de securitate al aeroporturilor, precizează The Associated Press.

 

BRUXELLES

Belgia își va majora duminică salariul minim la 2029,88 euro pe lună, devenind astfel al cincilea stat din cele 22 de state UE în care salariul minim brut depășește 2.000 de euro lunar, conform Euractiv.

 

VIENA

În anul universitar în curs, un număr de 5.200 de potențiali studenți cu vârsta de peste 55 de ani sunt înscriși la universitățile austriece, potrivit Die Presse. Cei mai mulți dintre ei studiază la Universitatea din Viena și Salzburg.

În universități sunt mai mulți studenți seniori decât oricând: în semestrul de iarnă 2023/24, a fost atins un nou maxim, cu peste 5.200 de persoane peste 50 de ani înscrise la universitățile publice, adică 1,8% din totalul studenților, potrivit datelor din anuarul statistic al Departamentului de Educație. Acest lucru înseamnă că mai multe femei de peste 55 de ani și bărbați de peste 60 de ani studiază, față de perioada de dinaintea introducerii taxelor de școlarizare, în 2001, când numărul acestora se înjumătățise la 2.300.

 

ROMA

Urmând exemplul Franței, Italia a intensificat luni măsurile de securitate în urma atacului asupra unei săli de concerte din suburbiile Moscovei și a revendicării atacului de către o filială a grupării Statul Islamic.

Atacul a reînnoit atenția Europei cu privire la riscul reprezentat de extremiști, în contextul în care continentul se pregătește pentru evenimente importante precum Jocurile Olimpice de la Paris și Campionatul European din Germania. Duminică, Franța a crescut nivelul de alertă de securitate la cel mai înalt grad. În Italia, o reuniune a consiliului național de securitate desfășurată luni a dus la decizia de a spori securitatea în jurul sărbătorilor din Săptămâna Sfântă, înainte de Paștele catolic din acest weekend, potrivit The Associated Press.

Un proiect de salvare a copiilor proveniți din cea mai mare grupare mafiotă din Italia, prin îndepărtarea lor din familie, este extins la grupurile de crimă organizată din Sicilia și Napoli, a anunțat Ministerul Justiției. Proiectul are ca scop să împiedice copiii aflați în situații de risc să își urmeze părinții într-o viață marcată de criminalitate, rupând ciclul prin care puterea este transmisă din generație în generație prin legături de sânge și loialitate familială, potrivit The Guardian.

 

LONDRA

Numărul de deversări de ape uzate  în râurile și apele din Anglia și Țara Galilor a atins un record istoric în 2023, potrivit cifrelor oficiale. Aceste date au stârnit apeluri pentru ca guvernul lui Rishi Sunak să declare o situație de urgență națională. Aproximativ 464.056 de deversări au fost înregistrate în 2023, în creștere cu 54% față de 301.091 în anul precedent, a declarat miercuri Agenția de Mediu. Acesta a fost cel mai mare nivel de când a început colectarea datelor în 2015, când au început să fie instalate monitoare. În anumite zone din Anglia și Țara Galilor au avut loc deversări aproape în fiecare zi a anului, potrivit datelor autorității de reglementare în domeniul mediului, conform Financial Times.

 

BUDAPESTA

Mii de persoane au protestat marți la Budapesta, în apropierea Parlamentului, cerând demisia procurorului-șef și a premierului Viktor Orban, după ce un fost membru al guvernului a acuzat un consilier de rang înalt al celui din urmă că a încercat să intervină într-un caz de corupție, scrie Reuters.

Peter Magyar a publicat o înregistrare a unei conversații cu Judit Varga, pe atunci soția sa și ministru al justiției din Ungaria, în care aceasta a detaliat o încercare a unor consilieri ai șefului de cabinet al lui Orban de a elimina anumite părți din documente într-un caz de corupție.

Cazul se concentrează pe fostul secretar de stat din Ministerul Justiției, Pal Volner, acuzat în 2022 că a acceptat mită de la fostul șef al executorilor judecătorești, Gyorgy Schadl. Ambii au pledat nevinovați. Procurorii cer pedepse cu închisoarea pentru cei doi.

 

SOFIA

Partidul conservator GERB-UDF a respins o ultimă ofertă din partea partidului centrist We Continue the Change – Democratic Bulgaria (WCC-DB), pentru a forma un guvern, potrivit BTA. Într-o declarație, GERB-UDF a afirmat că „nu va participa la încercările de a forma un cabinet la al doilea sau al treilea mandat. Lăsați poporul bulgar să decidă prin alegeri cine și cum ar trebui să conducă Bulgaria”.

Acordul propus de CC-DB a stabilit garanții pentru reforme în sistemul judiciar, autoritățile de reglementare și serviciile de securitate ale țării, cu termene clare de implementare. De asemenea, acordul prevedea ca GERB-UDF să desemneze un prim-ministru acceptabil pentru ambele părți, iar cabinetul să își păstreze structura existentă în cadrul guvernului în exercițiu condus de Nikolai Denkov.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL