Știri din capitalele Europei, 27 septembrie

BERLIN

Autoritățile germane au efectuat miercuri raiduri în zeci de locații din întreaga țară după ce ministrul de Interne, Nancy Faeser, a interzis un grup de extremă dreapta acuzat de răspândirea ideologiei naziste.

Sediul central al grupului, denumit „Artgemeinschaft”, precum și 26 de locuințe aparținând a 39 de membri au fost percheziționate la primele ore ale dimineții în 12 landuri, a precizat ministerul de Interne într-un comunicat.

„Aceasta este încă o lovitură dură împotriva extremismului de dreapta și împotriva piromanilor intelectuali care continuă să răspândească ideologiile naziste”, a declarat Faeser, conform Reuters.

 

Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, va anunța în cursul zilei de miercuri controale temporare la frontierele Germaniei cu Polonia și Cehia, în încercarea de a limita afluxul de solicitanți de azil, a declarat un oficial german pentru POLITICO. Liderii germani au fost supuși unor presiuni din ce în ce mai mari pentru a lua măsuri împotriva numărului tot mai mare de solicitanți de azil, dintre care mulți trec acum granițele Poloniei și ale Republicii Cehe. Aproximativ 204.000 de persoane au solicitat azil în Germania în primele opt luni ale anului 2023, cu 77% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

 

PARIS | ROMA

Premierul italian Giorgia Meloni a discutat marți, la Roma, cu președintele francez Emmanuel Macron, pe fondul tensiunilor dintre cele două țări pe tema migrației. O creștere bruscă a numărului de migranți care ajung pe insula italiană Lampedusa la începutul acestei luni a readus la viață o dezbatere acerbă în UE cu privire la cine își asumă responsabilitatea pentru solicitanții de azil.

Dezbaterile au fost deosebit de aprinse în Franța, unde partidele politice din parlamentul fără majoritate al țării se luptă pe marginea unui proiect de lege care reglementează noile sosiri. „Nu putem să-i lăsăm singuri pe italieni”, a declarat Macron într-un interviu televizat duminică – o ofertă de ajutor pe care Meloni a declarat imediat că a „primit-o cu mare interes”, potrivit France 24.

 

ROMA

Guvernul italian se va reuni miercuri pentru a stabili cadrul pentru bugetul de anul viitor, în contextul încetinirii creșterii economice și al creșterii deficitului fiscal în cea de-a treia mare economie din zona euro, au declarat oficialii. Prim-ministrul Giorgia Meloni se confruntă cu o sarcină dificilă de a asigura reducerile de taxe promise în buget, fără a perturba piețele financiare atente la finanțele publice fragile ale Romei, potrivit Reuters.

 

ATENA

Migrația s-a aflat pe primul loc pe ordinea de zi a reuniunii de marți a Consiliului pentru Afaceri Externe și Apărare (KYSEA) al Greciei, cel mai important organism guvernamental decizional în materie de afaceri externe, apărare și securitate. Motivul este creșterea fluxurilor de migranți și refugiați care intră în țară: până în prezent, în 2023, peste 30.000 au ajuns pe țărmurile grecești, comparativ cu 18.000 pentru întregul an 2022 și 8.000 în 2021, un an marcat parțial de restricții de călătorie din cauza pandemiei Covid-19.

Guvernul dorește să ajungă la un acord cu Turcia pentru a limita fluxurile de migranți. O parte a acordului ar fi instalarea unei linii telefonice directe care să permită șefilor gărzilor de coastă din cele două țări să comunice direct și să rezolve rapid orice situație de urgență, conform Ekathimerini.

 

LONDRA

Autoritățile britanice de reglementare au aprobat miercuri noi foraje de petrol și gaze într-un sit din Marea Nordului, o măsură despre care ecologiștii spun că va afecta încercarea țării de a-și îndeplini obiectivele climatice. Autoritatea de tranziție din Marea Nordului a Regatului Unit a declarat că a aprobat Planul de dezvoltare a câmpului Rosebank, „ceea ce permite proprietarilor să își continue proiectul”.

Guvernul conservator al Marii Britanii susține că forajul în zăcământul Rosebank, la nord-vest de Insulele Shetland, va crea locuri de muncă și va consolida securitatea energetică a Marii Britanii. Unul dintre cele mai mari zăcăminte neexploatate din apele britanice, Rosebank, deține aproximativ 350 de milioane de barili de petrol, potrivit AP.

 

STOCKHOLM | ANKARA

Turcia va spune da candidaturii Suediei la NATO dacă SUA își va respecta promisiunea de a vinde avioane de luptă F-16 Turciei, a declarat marți președintele Erdogan, deși anterior afirmase că vânzarea avioanelor de luptă nu are nicio legătură cu extinderea Alianței, potrivit Euractiv.

 

VARȘOVIA | WASHINGTON

Statele Unite au anunțat un împrumut de 2 miliarde de dolari pentru Polonia, pentru a sprijini modernizarea armatei poloneze prin achiziționarea de echipamente și servicii americane. „Polonia este un aliat statornic al SUA, iar securitatea Poloniei este vitală pentru apărarea colectivă a Flancului Estic al NATO”, a declarat Departamentul de Stat.

„Polonia și-a demonstrat angajamentul ferm față de consolidarea securității regionale prin investițiile sale solide în cheltuielile de apărare”. Pentru a sprijini aceste eforturi, SUA au „semnat un acord de împrumut direct de finanțare militară externă de etapă” de 2 miliarde de dolari. Acesta   „va contribui la accelerarea modernizării apărării Poloniei prin sprijinirea achizițiilor urgente de articole și servicii de apărare din Statele Unite”. Guvernul american va acoperi până la 60 de milioane de dolari din costurile împrumutului, conform Notes from Poland.

 

SOFIA

În numele Parchetului European (EPPO) de la Sofia, brigada bulgară de combatere a criminalității organizate a arestat trei persoane și a efectuat percheziții, în cadrul unei anchete privind un grup de crimă organizată despre care se presupune că a obținut în mod ilegal fonduri europene, a anunțat EPPO într-o declarație de presă.

Se presupune că suspecții au furnizat informații false în numele altor persoane autorităților competente pentru a obține fonduri agricole, a mai precizat EPPO, potrivit Sofia Globe.

În ce privește aderarea la Schengen, Bulgaria nu va adopta o abordare dură față de Austria și Olanda, preferând cale democrației și a presiunii politice la Bruxelles pentru a depăși veto-ul, au declarat pentru Euractiv mai multe surse de la Sofia.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: