Știri din capitalele Europei, 28 iulie

Library Of Congress

INSTITUȚIILE UNIUNII EUROPENE

Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, publicată joi (27 iulie), deputații europeni au acuzat executivul european că a ignorat „încălcările grave” ale drepturilor omului în acordul cu Tunisia. Scrisoarea, semnată de un grup transpartinic de eurodeputați, denunță faptul că acordul UE-Tunisia „nu reușește să abordeze principalele probleme legate de drepturile omului observate în Tunisia”, potrivit Euractiv.

 

BERLIN

Economia germană a stagnat în al doilea trimestru din 2023, fără nicio schimbare de la un trimestru la altul a PIB-ului în termeni ajustați sezonier, a anunțat vineri biroul federal de statistică, nereușind să respecte estimările privind o creștere ușoară, precizează DW.

 

PARIS

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că lovitura de stat care l-a înlăturat pe liderul ales al Nigerului este „periculoasă” pentru Sahel, în timp ce puterile occidentale se străduiesc să păstreze un aliat cheie în regiunea afectată de insurgență, potrivit France24.

 

AMSTERDAM

Cetățenii olandezi concurează cu migranții pentru locuințe sociale din cauza lipsei de opțiuni. O criză de proporții, care constă în creșterea numărului de cereri de azil și în lipsa de locuințe la prețuri accesibile, îi determină pe migranți și pe cetățenii olandezi să concureze pentru locuințe în Olanda.O creștere puternică a cererilor de azil în cursul anului 2022 a dus la deschiderea unor centre de primire de urgență în întreaga țară pentru a contribui la atenuarea acestei crize, dar nu a ajutat la limitarea acesteia, precizează Euronews.

 

LONDRA

În al doilea trimestru al acestui an, Anglia și Țara Galilor s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de insolvență a companiilor din 2009 până în prezent, potrivit datelor guvernamentale prezentate. Pe o bază ajustată sezonier, 6.342 de companii au fost înregistrate ca fiind în insolvență în cele trei luni până la sfârșitul lunii iunie, cu 13% mai mult decât în anul precedent și cel mai mare număr din al doilea trimestru al anului 2009, scrie Reuters.

 

ROMA

Incendiile de vegetație au făcut ravagii în unele zone din sudul Italiei în ultima vreme, forțând mii de oameni să fugă. Multe dintre ele sunt puse pe seama piromanilor.  Sindicatul agricol Coldiretti sugerează că până la 60% din incendiile de vegetație sunt provocate de om. Dar de ce ar provoca cineva un incendiu mortal? Localnicii din Calabria au declarat pentru BBC că toată lumea – de la fermieri neîndemânatici până la vecini certăreți – este de vină pentru incendii. Căldura severă și seceta, agravate de schimbările climatice, nu fac decât să înrăutățească situația.

 

MADRID

Inflația din Spania a crescut în iulie din cauza majorării prețurilor la combustibili, în timp ce creșterea economică a încetinit în al doilea trimestru, potrivit unor date preliminare publicate vineri. Creșterea prețurilor din iulie s-a datorat unei reveniri a prețurilor la carburanți, care scăzuseră în iulie 2022, precum și costurilor mai mari pentru pachetele de vacanță, care au compensat scăderile prețurilor la electricitate și gaze, a precizat The Local Spain.

 

ATENA

Un incendiu de vegetație provocat de vânturi puternice a declanșat joi o serie de explozii masive la un depozit de muniție al forțelor aeriene din centrul Greciei. Nu s-au înregistrat victime la depozit, care fusese evacuat înainte de explozii, iar până joi seara târziu incendiul nu mai era activ. Forțele aeriene grecești au declarat că avioanele de luptă F-16 de la o bază din apropiere au fost mutate la o altă instalație ca măsură de precauție, conform AP.

 

STOCKHOLM | HELSINKI

Norvegia și Finlanda se confruntă în acest an cu focare record de gripă aviară, care au ucis mii de pescăruși și alte specii, au pus în pericol creșterea animalelor și au restricționat călătoriile în unele zone, potrivit autorităților. Oficialii din orașul arctic Vadso, din Norvegia, au declarat că au colectat peste 10.000 de păsări moarte în zonă, iar Autoritatea Norvegiană pentru Siguranța Alimentară a impus joi o interdicție de călătorie care acoperă trei rezervații naturale, relatează Reuters.

 

RIGA

Odată cu relocarea unui număr mare de mercenari ai Grupului Wagner în Belarus, statele membre NATO se pot aștepta la provocări majore la frontierele lor, pe lângă afluxul de migranți ilegali în curs de desfășurare, a declarat fostul comandant al Forțelor Armate Naționale letone (NBS) Juris Maklakovs într-un interviu, potrivit Baltic News Network.

 

VARȘOVIA

Granița Uniunii Europene cu aliatul rus Belarus a devenit mai periculoasă din cauza prezenței militare rusești în această zonă, iar protejarea frontierei este principala prioritate a guvernului polonez, a declarat joi liderul partidului de guvernământ din Polonia. Jaroslaw Kaczynski, vicepremier și șef al partidului conservator Lege și Justiție (PiS), a făcut aceste comentarii în timp ce a vizitat satul Koden, situat la granița UE cu Belarus, potrivit AP.

 

SOFIA | MOSCOVA

Rusia a transmis o notificare publică Bulgariei, pentru a desemna o zonă de avertizare temporară în Marea Neagră din cauza exercițiilor militare. Aria de desfășurare include părți din zona economică exclusivă a Bulgariei, se arată într-o precizare a Ministerului Apărării bulgar, conform Novinite. Anunţul a fost făcut joi de Ministerul Apărării de la Sofia după ce miercuri NATO condamnase, în declaraţia publicată după reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, comportamentul „periculos” al Rusiei în Marea Neagră.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL