Știri din capitalele Europei, 28 noiembrie

PARIS

Aproximativ 53% dintre francezi doresc căderea guvernului condus de Michel Barnier, pe fondul indignării față de bugetul propus de acesta, potrivit unui sondaj Ifop-Fiducial, scrie Reuters.

Sondajul indică faptul că 67% dintre respondenți se opun bugetului lui Barnier, care vizează reducerea deficitului public al Franței, aflat în continuă creștere, prin majorări de taxe și reduceri de cheltuieli în valoare de 60 de miliarde de euro. Guvernul Barnier ar putea cădea înainte de Crăciun și poate chiar înainte de săptămâna viitoare, dacă adversarii de extremă-dreapta și de stânga vor forța o moțiune de cenzură.

 

STOCKHOLM

Prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, a declarat că Marea Baltică este acum o zonă cu „risc ridicat”, în timpul întâlnirii sale cu liderii țărilor nordice și baltice, la câteva zile după un presupus atac de sabotaj asupra unor cabluri submarine. Prim-ministrul suedez a refuzat să speculeze cu privire la cine ar fi responsabil pentru secționarea a două cabluri de telecomunicații cu fibră optică în Marea Baltică, săptămâna trecută. O navă chineză – Yi Peng 3 – care a navigat deasupra cablurilor în momentul în care acestea au fost întrerupte a rămas ancorată în strâmtoarea Kattegat dintre Suedia și Danemarca de la 19 noiembrie.

Ministerul de Externe al Chinei a negat orice responsabilitate în această chestiune, conform The Guardian.

 

NICOSIA

Cipru ar putea solicita intrarea în NATO după ce forțele sale armate vor primi echipamentele necesare și după ce vor fi pregătite cu sprijinul SUA pentru a ajunge la standardele primei alianțe militare mondiale, a declarat joi președintele insulei mediteraneene, scrie The Associated Press.

Președintele Nikos Christodoulides a plasat Ciprul pe traiectoria unei posibile aderări la NATO, punând capăt săptămânilor de speculații cu privire la intențiile guvernului său, după întâlnirea sa cu președintele american Joe Biden la Washington luna trecută.

Această evoluție este contrară politicii de neutralitate a Ciprului, care datează din perioada Războiului Rece, când Ciprul păstra un echilibru politic între Washington și Moscova. Acesta a declarat că, deși Cipru nu poate adera la NATO în acest moment din cauza obiecțiilor pe care Turcia le-ar ridica față de potențiala sa aderare, Gărzii Naționale Cipriote nu ar trebui să i se refuze oportunitatea de a-și moderniza capacitățile defensive cu ajutorul SUA.

 

VARȘOVIA

Polonia a obținut aprobarea Comisiei Europene pentru strategia sa de reducere a deficitului bugetar, un plan care include creșterea cheltuielilor pentru apărare. Planul a fost aprobat în ciuda abaterii sale de la orientările standard, datorită creșterii cheltuielilor de apărare ale Poloniei, considerată un efort esențial în climatul geopolitic actual. Recomandările emise marți de Comisia Europeană recunosc faptul că parcursul bugetar al Poloniei se abate de la reperele obișnuite. În 2025, Polonia intenționează să își reducă deficitul cu doar 0,25 % din PIB – jumătate din minimul recomandat de 0,5 %, conform Euractiv.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL