Știri din capitalele Europei, 29 aprilie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Libertatea presei este în declin în întreaga UE și este „periculos de aproape de punctul de cedare” în mai multe țări, a declarat o importantă rețea de libertăți civile, subliniind amploarea amenințărilor la adresa jurnaliștilor și a atacurilor la adresa independenței televiziunilor publice. Uniunea pentru Libertăți Civile pentru Europa (Liberties), cu sediul la Berlin, a afirmat în raportul său anual privind libertatea presei, întocmit împreună cu 37 de grupuri de apărare a drepturilor din 19 țări, că tendințele alarmante identificate anterior persistă și în 2023 – deși noua legislație la nivelul UE ar putea oferi speranța unei îmbunătățiri, precizează The Guardian.

Jurnaliștii din țări precum Croația, Franța, Germania, Grecia și Italia s-au confruntat cu atacuri fizice în 2023, potrivit raportului, iar în Ungaria și Slovacia reporterii au avut de-a face cu abuzuri și amenințări din partea unor politicieni aleși. În România și Suedia, poliția nu a reușit să investigheze în mod corespunzător atacurile asupra jurnaliștilor, fie din cauza lipsei de resurse, fie din lipsă de voință, se arată în raport, în timp ce în Franța și Bulgaria, ofițerii de poliție au atacat ei înșiși jurnaliștii.

 

BRUXELLES

O instanță belgiană va organiza o audiere pe 17 mai în care se va decide dacă procurorii belgieni sau cei ai UE au competența de a continua ancheta „Pfizergate” în care este implicată șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit unui document consultat de Euractiv.

În aprilie 2021, New York Times a dezvăluit așa-numitul „Pfizergate”, arătând că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a negociat un contract pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin COVID-19 în timpul pandemiei cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla, în mesaje de telefon mobil care au rămas până în prezent confidențiale.

 

BERLIN

Alternativa pentru Germania (AfD), formațiunea germană de extremă-dreapta, vrea să desființeze UE în forma sa actuală și să o transforme într-o confederație de state-națiune cu putere limitată, a declarat partidul cu ocazia lansării campaniei electorale pentru alegerile europene de sâmbătă 27 aprilie, potrivit Euractiv.

 

MADRID

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat luni că a decis să rămână în funcție după zile întregi în care și-a evaluat viitorul, generând ușurare în rândul aliaților de stânga, exasperare în rândul publicului și ridiculizare din partea adversarilor săi. Sanchez, în vârstă de 52 de ani, anunțase miercurea trecută că ar putea demisiona ca răspuns la o anchetă de corupție împotriva soției sale, despre care a spus că a fost orchestrată de adversarii săi politici, potrivit Reuters.

 

VARȘOVIA

Partidul polonez de opoziție național-conservator Lege și Justiție (PiS) consideră că opoziția față de Pactul Verde European este unul dintre obiectivele sale la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, a declarat președintele partidului, Jarosław Kaczyński, la o convenție a partidului din weekend. Pactul Verde este o amenințare la adresa agriculturii poloneze, a declarat Kaczyński, care a anunțat, de asemenea, că PiS va bloca pactul privind migrația și va apăra moneda poloneză în noua legislatură a Parlamentului European, conform Notes from Poland.

Dar opoziția PiS față de acest acord, un pachet de inițiative politice pentru a ajuta UE să atingă neutralitatea climatică, a fost ridiculizată de politicieni din alte partide, care subliniază că fostul guvern condus de PiS a participat la conceperea acestuia când era la putere.

 

SOFIA

Boala cronică de rinichi (BCR) afectează 13% dintre bulgari. Nouă din zece persoane nu știu că suferă de această boală, a declarat președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Renale (APBZ), Hristina Nikolova, în cadrul unei conferințe de presă a BTA. BCR este asimptomatică, motiv pentru care boala este definită ca fiind o pandemie tăcută. La nivel mondial, există mai multe persoane care suferă de BCR decât cele care au diabet sau cancer, potrivit APBZ și Asociației Spitalelor din Bulgaria. BCR este asociată cu pierderea progresivă a funcției renale. Ea trece prin șase etape, iar pe măsură ce acestea avansează, riscul de insuficiență renală cronică și de deces din cauze cardiovasculare crește semnificativ.

 

ANKARA | NATO

Turcia anunță va susține candidatura premierului demisionar al Olandei, Mark Rutte, pentru funcția de secretar general al NATO, a declarat luni un oficial turc de rang înalt. Actualul șef al NATO, Jens Stoltenberg, care ocupă poziția din din 2014, se apropie de finalul mandatului său. Mandatul său a fost prelungit de mai multe ori, deoarece Alianța a încercat să păstreze o poziție stabilă după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Turcia și Ungaria, membre NATO, și-au exprimat anterior rezerve față de candidatura lui Rutte, iar Erdogan nu și-a asumat niciun angajament în timpul unei conferințe de presă comune cu Rutte vineri, scrie The Associated Press

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: