PARIS
„Nu muncim suficient”. Această declarație, făcută de prim-ministrul francez François Bayrou la lansarea conferinței privind finanțele publice la jumătatea lunii aprilie, a subliniat gravitatea situației bugetare a Franței și necesitatea de a crește rata de ocupare a forței de muncă pentru a stimula productivitatea, esențială pentru finanțarea modelului social al țării și a investițiilor viitoare, în special având în vedere declinul demografic.
Un studiu cuprinzător al Institut Montaigne, un grup de reflecție cu sediul la Paris, intitulat „Tinerii și munca: aspirațiile și deziluziile tinerilor între 16 și 30 de ani”, oferă o perspectivă valoroasă asupra acestei dezbateri publice, considerată adesea drept unul dintre factorii principali – alături de menținerea locurilor de muncă pentru persoanele de peste 50 de ani – pentru creșterea ratei de ocupare a forței de muncă.
Meritul acestui studiu constă în faptul că pune în discuție stereotipul conform căruia tinerii au o relație detașată cu munca. De fapt, majoritatea tinerilor sunt mai dornici de muncă decât generațiile mai în vârstă și mulți dintre ei consideră că munca joacă un rol integrator fundamental în viața lor.
Mai îngrijorător este decalajul dintre aspirațiile lor și realitatea muncii. Deziluzia și dezamăgirea generează frustrare, fatalism sau chiar rebeliune în rândul unei proporții semnificative de respondenți, scrie Le Monde.
MADRID | LISABONA
Electricitatea a fost restabilită în cea mai mare parte a Spaniei și Portugaliei marți dimineață, după pene de curent uriașe la nivel național, în timp ce autoritățile încearcă încă să afle care a fost cauza întreruperii.
În Spania, școlile și birourile s-au redeschis, transportul public a repornit după lungi întârzieri, blocajele din trafic s-au redus, iar multe spitale au revenit în rețea, în timp ce altele au continuat să funcționeze cu generatoare. Spania este unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă din Europa, dar pana de luni a stârnit deja dezbateri cu privire la eventualitatea ca volatilitatea aprovizionării cu energie solară sau eoliană să fi făcut sistemele energetice mai vulnerabile la o astfel de întrerupere, conform Reuters.
VALLETTA
Controversata schemă malteză a pașaportului de aur, care le permite străinilor să obțină cetățenia Uniunii Europene în schimbul unei investiții de până la 690.000 de euro, a fost declarată ilegală marți de către instanța supremă a UE.
Comisia a inițiat o acțiune în justiție cu ani în urmă, susținând că sistemul „pașaportului de aur” încălca obligația Maltei de a coopera sincer. Sistemul oferea oamenilor șansa de a obține cetățenia malteză și, prin urmare, dreptul de a lucra în întreaga UE, chiar dacă nu aveau legături de familie sau o locuință acolo, precizează Euronews.
UNIUNEA EUROPEANĂ
Pluralismul mediatic în multe state membre ale UE este din ce în ce mai strangulat chiar și în țările cu piețe media tradițional libere, potrivit unui raport potrivit căruia libertatea presei se prăbușește în blocul comunitar.
Raportul, elaborat de Uniunea Libertăților Civile pentru Europa (Liberties) pe baza activității a 43 de grupuri pentru drepturile omului din 21 de țări, afirmă că mai multe guverne ale UE atacă libertatea presei sau slăbesc independența și reglementarea mass-media, scrie The Guardian.
Împreună cu normele slabe privind transparența proprietarilor de companii media, creșterea influenței guvernamentale asupra mass-media publice și pluralismul presei sunt „atacate în întreaga UE”, se arată în raport.
Raportul a evidențiat o concentrare excesivă a proprietății mass-media ca fiind o preocupare deosebită în Croația, Franța, Ungaria, Țările de Jos, Slovenia, Spania și Suedia, proprietatea fiind adesea concentrată în mâinile câtorva persoane foarte bogate.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News